Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Az emberiség barátja - A vetőgép

 A vetőgép az emberiség igazi barátja, a földmüvelés megmentője, a kenyér biztosítója. Amig nem volt vetőgép, amig csak kézzel lehetett a magot elszórni a földbe, két dolog akadályozta meg a jó termést.

Az első, hogy a kézzel való vetés több magot igényelt, mint amennyi kellett, vagy kevesebb jutott a földbe, mint amennyi szükséges lett volna. Az első esetben a föld ereje bánta meg, a második esetben a termés. Azután meg a kézi vetés lassu munka. Ha rövid, rossz ősz szakad ránk, a gazda lemarad az őszivel, csak a tavasziban bizhat, a jó termésről beszélni sem lehet.

A gépvetés két dolgot szüntet meg. A fölösleges magpazarlást és az időjárástól való függést. A vetőgép a lehető legtöbb magot viszi bele a földbe, annyit, amennyit a föld még veszély nélkül elbír, a legkevesebbet amennyivel még a legnagyobb eredmény érhető el, s olyan gyorsan dolgozik, hogy a legmostohább őszi időben is van annyi eső nélküli földszáraz nap, hogy a mag elvethető.

Ha pedig az ősz vetés el van végezve, a kenyérgond egy igen jelentékeny része is el van vetve, s ebből csak a kenyér kelhet ki. Hogy mi a kenyér, azt hat esztendő óta eléggé megmagyarázta nekünk az idő, s egyebet sem rágott a szánkba, mint azt a tudatot, hogy becsüljük meg a kenyeret.

A gép maga olyan egyszerű, mint maga a szó. Egy hosszanti tartály, benne az elvetendő mag, s a tartály alján szelencék, amelyekből a tömlők lógnak le. A tömlők végén ékben végződő fémszálak vannak, amelyek a fölboronált földet érik. A szájban egy nyelv is van, amely összeköttetetésben áll a szelencék fenekén lévő szelepnyílásokkal, s ezek a nyílások egyetlen karos emelő segélyével is zárhatók, nyithatók ugy hogy a gépet vezető tetszés szerint zárhatja, nyithatja a szelepeket.

Ha a gép megindul, a szelepek kinyilnak s a haladás sebessége szerint ömlik ki a buza az ékfejű fémszáj nyílásán. A fémszálak egymástól a magtermés kivánta kellő távolságban vannak, s így a szabályos termés is biztosítva van. Előttünk egy abnormálisan széles, majd két méteres gép van, amely huszonegy sort vet. Ha ilyen szélességre kevesebb sor vetése kivánatos, csak annyi tömlőt szerelünk föl, amennyi kell.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98