Dtum
Login with Facebookk
1921 | Május

Megszökött egy nagystilü szélhámos

Muenosairesban mozivállalatot alapitott a kicsalt milliókból

 

Budapesten sokan ismerték Horváth Menyhért soffőrt, illetve – mint ő magát bemutatta – filmrendező: aki a kommün alatt igen sok értéket csempészett ki Kun Béla megbizásából Bécsbe. A kommün bukása után Horváth Menyhért Bécsbe tette át müködése szinhelyét s ott rövid idő alatt Bécs legnagyobb záberévé nőtte ki magát.


Horváth a Bécsbe menekült „emigrans” cimboráival temérdek csalást követett el, melyek közül igen nagyszabásu az a stiklije, midőn az olasz missziónak eredeti Salvarsen dobozokban homokot adott el és ezen az üzleten milliókat keresett. Ezt a csalást minden bántódás nélkül sikerült megusznia, mert eladóként egy társát szerepeltette, aki megszökött Bécsből és igy Horváth minden cselekményt reá hárithatva, semmiféle megtorlásban nem részesült.


Az ebből szerzett pénzt kétkézzel szórta Horváth a bécsi zajos élet hölgyeinek és hasonszőrü cimboráinak. Két saját autója is volt, ugy, hogy Bécs közismert alakja lett. Időközönként némely csalásnál rajtavesztett annyiban, hogy rövid időre őrizetbe vette a rendőrség, de Bécs legelső büntető jogászai segitségével mindig sikerült magát a birói ítélet alól kivonnia.


Legutóbb azonban milliókra menő hamisitásban vett részt. Ezzel annyira kompromitálta magát, hogy jó egynehány évi börtön várt reá. A büntetés alól azonban még idejekorán Olaszországba menekült és Genuában hajóra szállva, Argentiniába hajókázott ki.


Horváthnak Budapesten is vannak elintézetlen családi ügyei, még a kommün idejéből kifolyólag és a törvényszék vizsgáló birója most nem régen körözőlevelet bocsátott ki ellene. Kézrekeritésére azonban egyelőre vajmi kevés remény van, mert egy budapesti ismerőse a napokban levelet kapott Buenosairesből, mely levelében azt írja Horváth, hogy igen jól megy dolga, a Bécsben szerzett milliókból filmgyárat alapitott, mely nagyszerü jövedelmet hajt neki, az illető budapesti ismerőse ezt a levelet beszolgáltatta a budapesti rendőrségnek, de miután Argentinával a kiadatási eljárás még nincs szabályozva, ennélfogva a rendőrség más egyebet nem tudván cselekedni, átküldte a levél lefényképezett másolatát a bécsi rendőrségnek, mely nagyobb büncselekmények miatt keresi ezt a nagystilü szélhámost.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98