Dtum
Login with Facebookk
1921 | Május

Az uj adórendeletek

A Budapesti Közöny május 22-iki számában megjelent a pénzügyminiszter részletes utasitása a jövedelemadóról és a vagyonadóról alkotott törvénycikk végrehajtása tárgyában. A rendelet részletesen felsorolja a jövedelemadó és a vagyonadó alanyait és taxative kitünteti azokat az eseteket, amelyekben az adóalanyok adómentességet igényelhetnek és nyerhetnek.

Az utasitás legfontosabb része az, amely a közös jövedelem, illetve közös vagyon esetében a jövedelemadó és a vagyonadó alanyok meghatározásával foglalkozik és kitünteti a jövedelemadó alól mentes személyeket, valamint a jövedelemadó alól mentesitett jövedelmeket is s egyben meghatározza a hatóságok kötelességeit a jövedelemadó és a vagyonadó alóli mentességek számbavételénél teljesitendő kötelességét s a minimum megállapitására vonatkozó hivatalos eljárást.

A jövedelemadóalap megállapitásánál főkelléknek tekinti az utasitás, hogy a vagyon, illetve jövedelem értékelése reális alapon történjék és a tényleges állapotnak megfelelően igazságos legyen. 

A pénzügyminiszter nagy sulyt helyez arra, hogy a jövedelemadó forrásaként eszközölt felbecslés reális legyen és igazságos s a mellett ugy az állam, mint az adóalanyok érdekeit megóvja.

Külön fejezetben foglalkozik a részletes utasitás az ipar, a kereskedelem és egyéb, a kereseti adó alá tartozó haszonhajtó foglakozások, valamint a bányamüvelés és a hozzátartozó iparágak jövedelmeinek megállapitásánál követendő eljárásra.

A tőkevagyon és egyéb, a tőkekamat, és járadékadó tárgyát képező bevételek, valamint a szolgálati viszonyból származó jövedelmek megalapitásánál a pénzügyminiszter figyelembe akarja vétetni az érdekeltek összes viszonyait és korukat is.

Az állandóan mezőgazdasági használatra rendelt ingatlanok, valamint az erdőgazdasági használatra átadott fekvőségek után megállapitandó adók elbirálásánál, ugyszintén a kisbirtokok, városi telkek és községi belsőségek után kiszabandó adók mérlegelésénél, megállapitásánál és felülvizsgálatánál a méltányosságot és az igazságot és a közérdeket akarja a pénzügyminiszter érvényre juttatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98