Dtum
Login with Facebookk
1921 | Május

Lesz-e lágykenyér?

Pár napja jelent meg a közélelmezési miniszter rendelete a gabonavásárlásról.
Nem szabadforgalomról van szó egyelőre, hanem csak a rekvirálások megszüntetéséről. Ez is már nagy dolog, hét év után, mert kerek hét esztendeig tartott a maximálás és a rekvirálás. Bárcsak soha se jött volna, de hát a háborúval jött, mint sok más rossz, egész Kun Béláig. 

Az állam részére vásárolnak a gabonakereskedők búzát és rozsot. Más egyelőre nem vásárolhat, mert először az ellátatlanok kenyerét akarják biztosítani. Országgá mentek hát a kereskedők, hogy vegyenek gabonát, ahol tudnak. Szabadon alkudoznak az eladókkal. Nincs maximális ár. Háromezer vagon gabonára van még szükség, hogy a szegény emberek kenyerét újig ki tudják osztani. Ötszáz vagont külföldről vásárolnak be, mert máris kifogyott a készlet s napokig sem lehet késni a kenyérrel. 

Szeretnénk, ha az állam minél előbb s minél biztosabban meg tudná vásárolni a még szükséges gabonakészletet. S hisszük is, hogy sikerül a vásár, mert ez nemcsak a nemzet érdeke, hanem a gazdák érdeke is. A mostani vásárlás voltakép próba, hogyan fest majd a szabadforgalom. Ha nem sikerül a gabonát megvásárolni az államnak, mert vonakodnak a készlettulajdonosok, vagy túlmagas árakat kérnek, akkor pár héten belül nagy zavarok következnek be a közellátásban. A kenyérnélküli tömegek hangos elkeseredése közben a szabadforgalom ellenségei fölbátorodva fogják követelni az új termés zár alá vételét. Azt fogjak mondani: Lám, rekvirálás nélkül nem lehet a szegény embernek kenyerét biztosítani. 

De máskülönben sem érdeke a termelőnek, hogy még várjon a gabonával, mert – minél később adja el – annál olcsóbb lesz az ára. Most világpiaci árat kínál az állam. Ennél jobb ára nem lesz a buzának, legfeljebb esik az ár. A nyáron biztosan olcsóbb lesz a buza, mert az amerikai buza mindig olcsóbb lesz s a nyáron már pár száz koronáért bizonyára lehet kapni Pesten is. 

Bizonyosra vesszük hát, hogy az állam megkapja a még szükséges készletet s nem ér bennünket az a szégyen, hogy a hires buzatermő magyar föld lakossága amerikai buzából eszik kenyeret. Elég bajunk lesz még ezzel az amerikai buzával. Ez nyomja le jövőre már annyira a mi buzánk árát, hogy még a termelés költségét se kapja meg a gazda a buzájáért. 

Azt halljuk, hogy a közélelmezési miniszter a régi gabonaközvetítőket is bevonta a vásárlásba. A múlt évben nagyon hangosak voltak, hogy az ő fajtájuk nem vásárolhat. Hát most mutassák meg, mennyire legények a gáton. 

De nem szabad megfeledkeznünk arról sem, mi lesz az új terméssel. Mikor jön már az igazi szabadforgalom? Őrlési adóról, meg egyéb csodáról beszélnek. Mi azonban óva intjük a közélelmezési kormányt, hogy a szabadforgalom bárminő kijátszásába belemenjen. Sőt azt akarjuk, hogy mielőbb adja már ki az új termés felszabadítására vonatkozó rendeletet, ami megnyugtatná a falvak népét. Talán még a mostani vásár is jobban sikerülne.

Semmi kifogásunk ellene, sőt szükségesnek tartjuk, hogy az állam – minden eshetőségre számítva – az igazi szegény ellátatlanokról gondoskodjék. De az ebből eredő közterhet ne egy osztály nyakába varrja, hanem vesse ki az összes tehetős polgárokra arányosan pótadó alakjában.

Csak azt el ne kövessék, ami a múlt évben történt, hogy a tizenkettedik órában jönnek valami foltozásra váró rendelettel. Mert akkor megint bajba jut a közélelmezési politika...

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Modern táncok Modern táncok
A valóban szép, ütemes tánc nemcsak a szemnek kellemes, hanem...
A villamosság ujabb csodája A villamosság ujabb csodája
A resonnanz-ot zongoristák, fizikusok ismerik. A szó jelenti...
Szivarszivó gép Szivarszivó gép
Az ember azt hihetné, hogy olyan gépre, a mely a szivart helyettünk...
A béke lehetősége Dél-Afrikában A béke lehetősége Dél-Afrikában
A béke-alkudozások soká tartottak a boer vezérek közt, hogy mibe...
Az Eiffeltorony szikratáviróállomása
Az Eiffeltorony szikratávíróberendezései kizárólag katonai,...
Gyilkosság után (Válság Ausztriában ) Gyilkosság után (Válság Ausztriában )
1916. október 21-én Friedrich Adler a Meissl és Schadn szálló...
Kiskúnfélegyházán megnyílt az első női középfokú gazdasági iskola Kiskúnfélegyházán megnyílt az első női középfokú gazdasági...
Kiskúnfélegyházán az elmult héten nyitották meg a néhai Fazekas...
Intim részletek a nagy Clémanceau családi életének kis pörpatvaraiból Intim részletek a nagy Clémanceau családi életének kis pörpatvaraiból...
Clémanceau könyvet ír… támad… védekezik…...
A betörő kutyája A betörő kutyája
Vámházi ujév éjjelén belopózkodott a rákospalotai istvántelki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98