Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

260 korona előleg

A debreceni telefonkezelőnő tragédiája.

Megírták a lapok, hogy a debreceni telefonközpont egyik kezelőnője, Nagy Margit, szolgálat közben fejbelőtte magát és azonnal meghalt. Az öngyilkosság oka csak most derült ki. Megdöbbentő példája ez az eset annak az elviselhetetlen nyomoruságnak, melylyel a tisztviselő-osztály a mai rettenetes időkben küzd.


A fiatal leány nemrégiben 260 korona előleget vett föl, mert a fizetéséből, mint annyi sok társa, ő sem tudott megélni. Kétszázhatvan korona! A legolcsóbb alsós-particnek több differnciája egy pesti kávéházban, s egy ebéd, jobb éttermekben, többe kerül. De nagy Magdát ez a nyomoruságos összeg is kisegítette volna pillanatnyi zavarából, ha az állam, mely maga is szegény, szigoruan le nem vonná az előleget.

 

A pénzt megkapta, de azzal a feltétellel, hogy elsején annyival kevesebb fizetést kap. Igen ám, de mi lesz akkor elsején? Nagy Margit elhatározta, hogy önkéntes éjjeli munkát vállal, ezért éjszakánként 20, mond husz koronát fizetnek. Tizenhárom éjjel és le van kvittelve a 260 korona.

 

Meg is kezdte az éjszakázást, de a megerőltető nappali munka után nem bírta, az ötödik vagy hatodik éjjel után idegei felmondták a szolgálatot. Álmosan, összetörve jött reggel a hivatalba és így szólott a kolléganőihez:


- Nem birom tovább! Nem tudom letörleszteni az előlegemet! Nem marad más hátra, hát az életemmel törlesztem le.


Tréfának vették a fenyegetőzést, de még aznap kiderült, hogy a szerencsétlen Nagy Margit nem tréfál: egy Frommer-pisztollyal, melyhez nagy fáradsággal szerezte be a töltényt, fejbelőtte magát. Azonnal meghalt. Az előfizetők pár percig nem kaptak kapcsolást, a kis vörös lámpácskák, talán a gyász jeléül, kissé tovább égtek a kapcsolóasztalkán, de aztán tovább folyt a munka. Nem történt egyéb, mint hogy Nagy Margit letörlesztette az előlegét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98