Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

A debreczeni alispán családi háboruskodása

Apa a fia ellen


A Hétfői Napló tudósítójától


A sátoraljaujhelyi ügyészség érdekes bünügyben folytat nyomozást. A bünügy szálai elnyulnak Budapestre. A panaszos Kovács Antal Budapesten lakó nyugalmazott kuriai bíró, a feljelentett fél pedig Kovács István debreceni alispán, a feljelentő fia.

 

A kettőjük közötti háboruskodás évekre nyulik vissza s abból keletkezett, hogy a kuriai bíró másodizben is megnősült. Az első házasságból származó gyermekek nem jó néven vették anyjuknak öreg korában történt házasságát és emiatt anyagi kérdések merültek fel közöttük, amik szakadatlan családi perpatvart és pereskedést vontak maguk után.

 

A sátoraljaujhelyi ügyészség előtt levő legujabb ügy két hektoliter tokaji aszu-bor-esszencia és egy télibunda körül forog. Az esszenciát és a bundát, a kuriai bíró szerint, fia jogtalanul értékesítette, illetőleg vette birtokába, anélkül, hogy apját kártalanította volna. Az alispán azzal védekezik, hogy ezeket a dolgokat ajándékba kapta atyjától, mivel szemben atyja azt állítja, hogy ez a védekezés nem fedi a valóságot.

 

Most ezirányban folynak tanukihallgatások, hogy eldöntsék, vajjon a két ellentétes állítás közül melyik felel meg a valóságnak. A kuriai bíró által fia ellen beadott feljelentések sorozata azonban ezzel az ügygyel még mindig nem zárult le, amennyiben a kuriai bíró egy másik följelentésben fiát hamis tanuzásra való rábírással is megvádolja.

 

Ennek a vádnak évekre nyulnak vissza az előzményei. A kuriai bíró ugyanis leányával, Marsó László őrnagynéval is évek óta pereskedik és egyik ilyen perben kihallgatták a kuriai bíró gazdasszonyát is. Az asszony a kuriai bíró mellett tett tanuvallomást és a bíróság ennek alapján a kuriai bíró javára hozta meg az ítéletet. Marsó őrnagyné azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, hanem ujrafölvételt kért és mikor ez az ujrafelvételi kérelem tárgyalás alatt volt, Kovács alispán a kuriai bíró feljelentése szerint arra akarta volna rábírni a gazdasszonyt anyagi előnyök igéretével, hogy előbbi tanuvallomását megváltoztatván, nővére javára tegyen vallomást.

 

A második ügyben most folyik a vizsgálat, s így a sátoraljai törvényszéknek a budapesti szereplők bevonásával érdekes tárgyalása lesz, amely ujabb stációja lesz az apa és gyermekei között folyó háboruskodásnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98