Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

Csáktornyai Zoltán festőmüvész tragikus halála

Másfélliter konyakot itattak meg az antialkoholista müvésszel – Végzetes fogadás.

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

Szombat este a Royal-szálló egyik különtermében vacsorát rendeztek a Nemzeti Szinház egyik müvésznőjének tiszteletére abból az alkalomból, hogy a müvésznő pár héttel ezelőtt szenvedett sérüléséből kigyógyult.


A vacsorán a müvészvilág számos kitünősége vett részt, többek között Csáktornyai Zoltán a magyar festőmüvészgárda egyik nagytehetségű fiatal tagja is. Vacsora után, emelkedett hangulatban, a társaság egyik tagja fogadást kötött valakivel, hogy leitatják az antialkoholista Csáktornyait. Konyakot hozattak és Csáktornyai inni kezdett. Aránylag rövid idő alatt mintegy másfél liter konyakot diktáltak a fiatal festőművészbe, aki ettől a normális ember számára is hatalmas mennyiségtől eszméletlen állapotba jutott.


Záróra után a müvésznő lakására hívta meg a társaságot és Csáktornyait, miután teljesen beszámíthatatlan állapotban volt, ott hagyták a különteremben és egy takarítónő őrizetére bízták.


Hajnali négy óra tájban a társaság néhány tagja visszatért és Csáktornyai állapota iránt érdeklődött. A takarítónő, aki Csáktornyait őrizte, azt felelte:
- Eddig egész csendesen viselkedett, csak most néhány perce csuklott néhányat, azóta megint nyugodt.


A társaság egyik tagja ekkor Csáktornyaihoz lépett és rémülten állapította meg, hogy a müvész szive nem dobog és teste kihülőfélben van. A társaság tagjai erre elhagyták a helyiséget. A szálloda portása, amint az esetről értesült, azonnal hívta a mentőket, akik azonban már csak az alkoholmérgezés következtében beállott halált konstatálhatták. A később megjelent rendőri bizottság szívszélhüdést állapított meg a halál okául és a holttestet a törvényszéki orvostanintézetbe szállította.


A harmincnyolcéves Csáktornyai egyike volt a müvészvilág legkedveltebb alakjainak. Az Ernst-muzeumban nemrég rendezett kiállításának rendkívüli sikere volt, a sajtó lelkesen ünnepelte és a közönség valósággal szétkapkodta képeit. Sikerének nem volt irigye, mert amellett, hogy tehetségét mindenki elismerte, személyes kitünő tulajdonságaiért is rendkívül szerették. Kedves, vidám, szolgálatkész, derék kolléga és önfeláldozó hű barát volt. Legutóbbi sikere óta, lázas szorgalommal dolgozott és néhány hónap alatt vagy husz uj képet festett. Özvegyet és két kis gyermeket hagyott hátra ez a végtelenül tragikus végű ifju művész, akiben a magyar festőművészetnek egyik legnagyobb reménysége pusztult el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98