Dtum
Login with Facebookk
1921 | November

A valutapiac hamupipőkéje

Nem lehet többé viccelni a lengyel márkával

 

Hónapokon keresztül kedvenc viccanyaga volt a pesti tőzsdének a valuták hamupipőkéje: a lengyel márka. Mikor először jelentek meg a valutapiacon a ropogós, uj bankjegyek, titkos, majd nyílt tippé váltak a lengyel bankjegyek. Mindenki lengyel márkát vásárolt, a jól informált pénzember épp ugy, mint a fillérjeit összekuporgató hadiözvegy és a beavatott bankifjakkal érintkező kávéházi felirónő. De a tipp nem vált be: Ponyatovszky unokái közt nem akadt Hegedűs Lóránt, aki szuggeráló erejével a lengyel pénz árfolyamát megjavította volna, csuszott, egyre csuszott lefelé a szegény uj márka, nyolcvanra, hatvanra, negyvenre, végre odáig jutott, hogy száz magyar koronáért lehetett már kapni ezer lengyel márkát. Ez volt az az időszak, mikor a legsavanyubb kedélyek is humoristákká lettek, mikor a tőzsdén a következő adomát mesélték:
A rabbi hangosan kikel a szószéken azok ellen az istentelenek ellen, akik szombaton pénzt vesznek kezükbe. A beszéd után egyik hive csodálkozva megszólítja:
- Mért tetszett ilyen mérges beszédet mondani? Én a magam szemével láttam, hogy a rabbi úr ma reggel lengyel márkákat olvasott.
Az öreg talmudtudós szelíden nézett pápaszeme mögül a hitközségi tagra és így válaszolt:
- Édes fiam, én nem szegtem meg a parancsot, pénzt nem szabad kézbe venni szombaton, de a lengyel márka nem pénz.
Igy volt meg pár héttel ezelőtt, de azóta megváltozott a helyzet; a mi pénzünk, fájdalom, leromlott s a lengyel márkát értékelni kezdték a nemzetközi valutapiacon. Az uj pénz, melynek árfolyama nem igen állt magasabban a béka combjánál, kezdett felkuszni a tizes kurzusról, huszig, huszonötig, negyvenig emelkedett s a mai, vasárnapi magánforgalomban megtörtént a csoda, hogy a lengyel márkát ötventől vásárolták.
Mi lesz most a forgalomba került viccekkel? Ismét komoly pénz lett a lengyel márka, mely háromszor annyit ér, mint az osztrák korona. A tőzsdén már bizonyos respektussal beszélnek róla s a beavatott kávéházi felirónő nismét titkos megbizásokat ad barátjának, a zugügynöknek, hogy lengyel márkát vásároljon számára. És a balassagyarmati rabbinus épp ugy nem veheti kezébe szombaton, akár a dollárt, vagy az angol fontot. Valuta lett a papirból, ami kevesebbet ért, mint a kondorfi ásványviz etikettje.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98