Dtum
Login with Facebookk
1921 | November

Haller István a destruktiv sajtóról

A Katolikus Sajtó hölgybizottság ma tartotta ülését a Mesterülés 19. szám alatti iskola tornatermében, az ülést Baranyai József nyitotta meg.


A megnyitóban kifejti a gyülés összehivásának okát. Ez pedig az, hogy a közelmultban a Központi Sajtóvállalatot ért rágalmakat tisztázzák. Elmondja hogy a központi sajtóvállalat részvényeinek szétosztása rövidesen megkezdődik.

 

A részvények szétosztása eddig azért késett, mert egyrészt közbejöttek a zavaros idők, másrészt a részvények száma oly nagy, hogy a kiállitásuk, különösen a papirdrágaság miatt nagy nehézségekbe ütközik. De már magában az is, hogy mindenki hozzájut részvényéhez, eloszlathatja azokat a kételyeket, amelyeket a tulajdonosok a részvények sorsához füztek. Meggátolja azt a vádat, hogy a részvényeket eladták volna. Ez különben lehetetlen, mert a részvényeket csak a tulajdonosok adhatják el. az ember nem adhatja el azt ami nem is az övé. A másik vád az, hogy KSV. A nyomdarészvényeket adta volna el. de ennek az állitásnak az alaptalanságáról is bárki meggyőződhetik.

 

A harmadik vád az, hogy a K. S. V. megbukott. Ha ez történt volna, akkor a vállalat egyik lapja sem jelenthetnék meg, - már pedig megjelenik.


A K. S. V. nem Miklós Andoré. Egy baja van csak a K. S. V.-nek. Nincs meg a kellő forgatókője. És ezért kell anyagi gonddal küzdenie. Ilyen például a papiros beszerzése. Ugyanis a papiros ára nagyon felszökött, különösen hogy az állam a zsidó intrikák miatt beszüntette a rotációs papír monopóliumát. A papirbeszerzés miatt kellett a Központi Hitelszövetkezettel megállapodásra lépnie és ennek biztositékául a Pallas-részvényeket adnia.

 

Egy másik vád, hogy a K S. V. feladta a keresztény nemzeti irányt. Erre első sorban a személyi változások szolgáltattak okot. De aki olvassa a K. S. V. lapjait, meggyőződhetik arról, hogy azok keresztény és nemzeti szellemüket elveszitették-e? a K. S. V. korántsem Miklós Andoré, hanem továbbra is a keresztény közönségé, amelynek sajtóját éppen ezért továbbra is támogatni kell.


Ezután Schindler Árpádné elnök fölkéri Haller Istvánt, hogy mondja el véleményét. A volt miniszter méltatja Baranyai előadását. Nyugodtnak érzi magát afelől, hogy a K. S. V.-t ért rágalomhadjárat csak a zsidólapok vaklármája.

 

Éppen az, hogy a zsidó lapok hangoztatták a nemzeti és keresztény eszme elhagyásának vádját, mutatja, hogy nem igaz. Bár ez a sajtó is megtett, hogy P. Banghát dicsérte, - hogy ezálltal a keresztény közönség szemében elásztassa. De a keresztény közönséget sem szidással, sem dicsérettel nem lehet elforditani azoktól, akik a keresztény eszme hivatott harcosai.

 

Nem is akar meggyőzni senkit, hiszen ugyis mindenki meg van győződve arról, hogy a keresztény sajtót minden erejéből támogatnia kell, Szordinós sajtó és szerény politikusok – Ellenségeink azt állitják – folytatta,. Hogy már a visszavonulásra gondolunk. Bizonyos emberek, akik eddig egy vagy két esztendeig alázatoskodtak, már a képviselőhöz karzatán, pont az elnöki emelvény fölötti részről lengetik alá forradalmi szakállukat, mint akiknek elérkezett az idejük. Mint akik készenlétben állanak, hogy adott alkalomkor előtörjenek. Ez az „önbizalom” először a sajtóban nyilvánult meg, majd nyiltabban is előlépett. Mitől jött meg a destruktív elemek bátorsága? Attól, hogy mi irgalmas keresztények csak félig végeztük el a szenny kiirtását. Mikor annak idején győztünk, azt gondoltuk, hogy most már elvégeztük a dolgunkat. Azt mondtuk: Keresztény békességet kellet teremteni. Azután csodálkoztunk, hogy a sajtónk elkezd szordinóval dolgozni és hogy politikusaink is szerényebbek.


Nagy dolgokat csak alulról lehet kezdeni.


Azt mondjuk, hogy a sajtó, meg a politika változott. Pedig mi változtunk, mi tespedtünk el megint és magunkkal rántottuk a sajtót, a nemzetgyűlést, a kormányt. Ha nem tetszik ez a süllyedés – tessék emelkedni.


A legnagyobb hiba az, hogy a közönség mindent felülről vár. Pedig nagy dolgokat nem felülről, hanem csak alulról lehet kezdeni. Ha mi azt akarjuk, hogy a mi sajtónk, a mi nemzegyülésünk, a mi kormányunk legyen intranzigensebb, kezdjük el a fegyelmezést magunkon. Ne fujjuk ugyanazt a furulyát, amit a zsidók fujnak. A közvélemény hatalmával kell a felsőbb szerveket a cselekvésre birni, hogy a keresztény irányzat gazdasági részét megvalósitsa. Legyen a magyar természet sajátságává a kitartás, - ha hiányzik belőle, tanuljuk meg.


Majd kitér a királykérdésre is. Kijelenti, hogy a király detronizálásával magát a nemzetet döfik sziven azok, akik zsákmányukat féltik. Meg kellett tennünk, de a király annál igazabban foglalta el trónját, - az emberi szívekben. A volt miniszternek ezt a kijelentését nagy éljenzés és helyeslés követte.


Távol kell tartani a nyomtatott betű mérgét.


- Ami a szabad sajtót illeti – folytatta Haller – megengedheti magának az angol, a francia, mert az ő tömegeiknek nem árt a tinta – de mi a magunk kicsinységével a legkisebb mérgezést sem bírjuk el. azért mindenki, a kormány is, álljon készen, hogy a destruktív működésnek elejét vegyék. A közönség pedig tartsa távol magától a nyomtatott betű mérvét.


Ezután Erős Vilmos dr. mondott rövid beszédet, majd az elnöknő az ülést berekesztette, miután megköszönte a jelenvoltaknak és különösen Haller Istvánnak közremüködését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az uj termelés zár alá vétele Az uj termelés zár alá vétele
Megjelent a kormány rendelete az uj termés kenyérmagvainak zár alá...
Révész Adolf petróleumkereskedő csalás miatt följelentette Sándor Gizi szinmüvésznőt Révész Adolf petróleumkereskedő csalás miatt följelentette Sándor...
Szinházi körökben sokat beszélnek egy különös följelentésről, amelyet...
Kutba dobta a feleségét Kutba dobta a feleségét
A Kecskeméthez tartozó kerekegyházai pusztán Mayer Mihály gazda...
Bezárult a rádiólánc földön Bezárult a rádiólánc földön
Amióta a zseniális olasz találmány, a rádió elindult dicsőséges...
A politikai helyzet az év elején A politikai helyzet az év elején
Az ujévi üdvözlések alkalmából elhangzott politikai nyilatkozatok...
Hajóösszeköttetés Anglia és Oroszország között Hajóösszeköttetés Anglia és Oroszország között
Oroszország és Anglia között a Keleti tenger és a Dardanellák...
Szikszay Ferencz festményeinek kiállítása Szikszay Ferencz festményeinek kiállítása
Párisból látogatott haza egy fiatal piktor és mindjárt hozzá kell...
A Generoso-hegy csodás titka A Generoso-hegy csodás titka
Peking táján szédült iramban dübörög a harc, Amerikában elkeseredett...
Perszonáluniót javasol Ausztriával Csekonics Iván Perszonáluniót javasol Ausztriával Csekonics Iván
Gróf Csekonics Iván, az ellenzék jelöltje és Halla Aurél államtitkár...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98