Dtum
Login with Facebookk
1921 | November

Lung Géza sajtópöre

November 7. Hétfő.


Tavaly tavasszal sokat írtak a lapok arról a bűnügyről, amelyet a királyi ügyészség a VAOSZ vezetősége ellen folytatott bolsevista üzelmek miatt. E bünpör kapcsán a Neues Pester Journalban egy hosszabb cikk jelent meg „A VAOSZ vezetőjének letartóztatása” cimen. A közlemény többek között azt tartalmazza, hogy dr. Lung Géza városi főjegyzőnek lovagias ügyes támadt, de megtagadták neki a lovagias elégtételt multja miatt.

 

Vádként említették ellene, hogy a proletárdiktatura kitörése alkalmával Lung Géza és preusz Mór ragadták magukhoz a városi alkalmazottak országos szövetségének vezetését, a korábbi vezetőket mind elmozdították. Amikor pedig a diktatura megbukott, Lung Géza belépett az Ébredő Magyarok egyesületébe és ő üldözte legkeményebben a szovjet idején szolgálatot teljesítő tisztviselőket.

 

Megemlítette a cikk azt is, hogy Lung Géza kilépett a Kazinczy szabadkőműves páhelyből, amelynek buzgó tagja volt, de a hátralékos tagdijakat nem fizette be. Szóbakerült az is, hogy Dénes Gy. Aladár feljelentette Lung Gézát hamis tanuzás miatt. Az ügyészség a VAOSZ elleni ügyben Lung Gézát letartóztatta és bár a városházán ismert dolog volt, hogy a kommunizmus idején elkövetett üzelmei miatt eljárás folyik ellene, mégis nagy feltűnést keltett a letartóztatása a városházán.

 

Ez alkalomból – írja a cikk – Lung Géza multjáról sokat beszéltek. A háboru kitörésekor Lung a főváros Alföldi-utcában lévő házának gondnoka volt, sulyos visszaéléseket követett el, nem szállította le a kezeihez befolyt pénzeket a központi pénztárba, csak akkor, amidőn a polgármester erélyes hivatalos felszólítással kötelezte erre. Azt is írta a cikk, hogy Lung ez időben egy józsefvárosi klubban nagy tételekben sakkozott.


A polgármester felhatalmazása alapján sajtó utján elkövettek hivatalból üldözendő rágalmazás vétsége címén eljárást indítottak a cikk miatt. A sajtójogi felelősséget mint szerző Salgó Ignác hírlapíró vállalta el. a budapesti büntető törvényszéken dr. Hojtás Ödön védő előterjesztésre a bíróság az inkriminált cikk tényállításaira elrendelte a valóság bizonyítását. Ma tartják meg ez ügyben a főtárgyalást dr. Nagy Béla tanácselnök vezetésével. A védelem, mintegy huszonöt tanura hivatkozott, akiket a bíróság hétfőre, illetve részben keddre beidézett.

 

A kihallgatandó tanuk közt van Bárczy István volt főpolgármester, Bódy Tivadar volt polgármester, Bucsánszky Bertalan, Illyefalvi Lajos és Wildner Ödön is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98