Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

Általános forgalmi adó

A „Budapesti Közlöny” 193. számában 130.000/921. szám alatt megjelent az általános forgalmi adóra vonatkozó végrehajtási utasítás. 

Eszerint a szövetkezetek abban az esetben, ha önálló kereseti (ipari, kereskedelmi, vállalati) tevékenységet folytatnak, általános forgalmi adó alá esnek. 

Az általános forgalmi adó tárgya az önálló kereseti tevékenység körében történő árúszállítás, vagy munkateljesítés. Árúszállítás alatt ingó testi dolog visszterhes elidegenítését kell érteni. Munkateljesítés alatt pedig bármily árúnak vagy anyagnak visszteher mellett való feldolgozása vagy kikészítése, továbbá ellenszolgáltatás fejében teljesített bármily természetű – testi vagy szellemi – tevékenység kifejtése, vagy bármily természetű, az áruszállítástól eltérő szolgálattétel értendő. 

Az általános forgalmi adó alapja az adókivetési időszak alatt befolyt nyersbevétel és a teljesített munkáért kapott díj. 

Az általános forgalmi adó kulcsa az adóalapnak 1.5%-a. Az adó összegét mindig teljes koronára kell kikerekíteni. 

A szövetkezetek kötelesek a törvény életbelépésétől, tehát 1921. szeptember hó 1-től számított 15 nap alatt kereseti tevékenységüket az állampénztáraknál beszerezhető bejelentőlapon az illetékes pénzügyigazgatásnál bejelenteni. Ajánlatos, hogy a bejelentés 12. pontjában a forgalmi adónak készpénzben való lerovását kérjék, mert ez esetben az adó az adókivetési időszak elteltétől számított 15 nap alatt a kitöltendő „Adóbevallási ív" alapján az illetékes állampénztárnál egyszerre befizethető. 

Az adónak készpénzben való lerovását csak azoknak engedi meg, akik rendes kereskedelmi könyveket vezetnek. A szövetkezetek tehát erre az engedélyre feltétlenül igényt tarthatnak. 

Az „Adóbevallási ívben” a nyers bevételek a pénztári napló havi zárlata alapján havi összegekben vezetendő be, ezek összegéből levonhatók a fényűzési forgalmi adó alá eső, vagy a kiviteli forgalomból származó, végül a törvény 34. §-án alapuló adómentes bevételek s így állapítandó meg az adóalap. 

Az üzleti könyveknek ellenőrzési szempontból való megtekintését a pénzügyigazgatóság közegeinek az üzleti órák alatt meg kell engedni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98