Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

Gyorsgazdagok

Újra itt van a konjunktura. Földerül a börze piszkos lovagjainak az arca.
Ugyanakkor ezer, meg ezer anya szeméből csordulnak ki a könnyek: hogyan ruházza, etesse kis magzatait. A valuta romlásával emelkedik a drágaság. Ez természetes folyománya a pénz értékcsökkenésének. De a valuta esése a legjobb alkalom arra, hogy a lelketlen üzérek nekiessenek a még vadabb spekulációnak, amivel aztán még inkább rontják pénzünk becsületét. 

A börze táján tömegeket látunk.
Mintha a Vörös-tenger megnyilását várnák, olyan hatást tesznek ránk. Galiciából, Mármarosból és – tudj' Isten – milyen Hérob vidékéről tudtak összegyűlni. Az új vagyonok jelöltjei. Pár hónap, talán pár hét alatt gazdagok lesznek. Gyorsan emelkednek. Zsebükben gyűlnek a dollárok, frankok és lirák.

De azért a magyar állam hiába lesi bennük az új adóalanyokat.
A magyar adóalanyok elszegényednek még jobban. Ezeket ugyan nem fogja meg egy adószedő se, mert kisiklanak. Hiába minden törekvés. 

A gyorsgazdagok nem hallanak, nem látnak, nem szagolnak.
Azt hiszed, hogy talán ezért – boldogtalanok?! Megfordítva. Nem hallanak: tehát nem hallják az éhezők kenyérkiáltását. Nem látnak: tehát nem látják a rongyos gyerekek szaporodását. Nem szagolnak: tehát nem érzik, hogy szagos a pénz, ami a zsebükben van. 

Dehogy boldogtalanok, inkább boldogok a gyorsgazdagok.
Mulatnak, nevetnek azon, hogyan üti, szidja egymást a magyar. A városi tisztviselő, a lateiner ember, a munkás szidja a falusi termelőt. A falusi gazda szidja a magyar hivatalnokot, az – „urat”. A kisgazda szidja a nagygazdát. A földmíves okolja az iparost. A mesterember üti szájjal a „parasztot”. Egymást okolják a drágaságért. 

S azalatt a filiszteus gyorsgazdagok a markukba röhögnek s tovább szedik ki a civódó tisztviselő, kisgazda, munkás és iparos zsebéből a pénzt – munka nélkül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Automobilon járók paradicsoma A játékos felesége
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98