Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Szeptember

Liptai Imre új darabja a Renaissance-Színházban

Pesti asszony

A falu emberének és a falu életének ábrázolásával két esztendő alatt sorozatos sikerhez jutott a színpadon Liptai Imre. Csupa egyfelvonásost láttunk tőle, amelyekkel a legkomolyabb magaslatokig juttatta el a kabarét. Közben más zsánerben is írt néhány nagyon szépen megformált, kis színdarabot, minket azonban mindig akkor érdekelt jobban, amikor a friss és erős magyar levegőben fürdetett meg, éppen azért, mert ezt az örömet kevesen tudják elhozni nekünk. Most háromfelvonásos vígjátékot írt, amellyel a Renaissance-Színházat megnyitották. Ebben a nagyváros harcol a faluval: a pesti asszony az urával, aki földbirtokos.

 

A harc érdekes, mert belekerül minden, ami ebbe a két világban erősítheti és gyengítheti a küzdelmet. Mind a két világnak igaza van, de egészen igaza csupán a maga számára. A pesti asszony nemcsak zsúrdáma, hanem az élet finomabb illatait is kívánja. Művészi tartalmat, amelyet stilizált holdvilágból, de egyúttal emelkedett intelligenciából sző. A faluval is meg tudna barátkozni, ha ott e z t az életet élhetné és nem azt, amelyet az ura szán neki.

 

Amit akar, csupa egészség, de gyógyítani nem lehet vele a pesti asszonyt, sőt csak arra jó, hogy értékesnek mutassa az asszony előtt azt is, ami benne, az ő lelki összetettségében beteg. Ennek a két világnak a harca játszódik le előttünk előbb a városban, azután a falun. A szerelem parancsára mind a két fél engedni próbál, de ez csak a külsőségekben lehetséges, a lélek mélyén nem sikerül. És a harcot nem is nyeri meg egyikük sem, jelentkezik győztes szavával a megszületendő gyerek: mind a ketten legyőzetnek.


Ez az a mese, amelynek eldöntetlen végével sokszor találkozunk az életben és a színpadon, még sem tudunk kibékülni vele. Kedvünk lenne kívánni a szerzőtől, hogy inkább hazudjon, de mert nem teszi, mégis csak meg kell becsülni, hiszen a hatásból ad áldozatot. Ugyanígy cselekszik mindvégig, amikor semmi olyat el nem hallgat, ami talán felesleges, de ami beletartozik a programjába.

 

Vét ezzel a gyorsabb tempóval járó érdekesség ellen, de megmutatja nagy komolyságát és a végén mégis meg kell állapítani, hogy nem volt hiábavaló, amit az emberek a színpadról elmondottak, legfeljebb azt érezzük, hogy az író nem értékelt mindnyájunkat annyira, hogy könnyebben is megértsük, amit elgondolt. Nem baj, mert a gondolata érdekes volt, és a vígjáték tulajdonképpen súlyos dráma magját hordozza magában. A darab, amelyben ezúttal csak megjelent a falu, de nem győzött, nem a legjobb darabja Liptai Imrének, de semmivel sem kisebbíti azt az értéket, amellyel íróját mérnünk kell.

Az új színház komoly és szép megnyitóhoz jutott a "Pesti asszony"-nyal, amelynek két vezető szerepét Góth és Góthné játszották hibátlan művészettel. Mint külön gyönyörű produkciót kell felemlítenünk Góthnak azt a jelenét, amelyben megtudta, hogy az apa nagy boldogsága vár reá. A többi szereplő közül a vendégjátszó Csillag Teréz ragyogott ki.

 

Losonczy Zoltán

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Napfogyatkozás 1936 júniusában 2. rész Napfogyatkozás 1936 júniusában 2. rész
A mostani napfogyatkozás csak Budapesten és Európában legnagyobb...
Football Svédországban Football Svédországban
A footballban is lüktető hatalmas élet van északon. Ott kemény...
Lányi Sarolta Lányi Sarolta
Lányi Sarolta legelső versei a Nyugatban jelentek meg. Emlékszem a...
Svájci pénzbőség – új francia devalválás! Svájci pénzbőség – új francia devalválás!
A svájci pénzpiacon soha nem látott pénzbőség uralkodik! Az elbújt...
Harc a tenger alatt Harc a tenger alatt
A modern háboruban olyan hadieszközökkel küzdenek, amilyenekről még...
Apróságok Apróságok
Világhírű varietészám lép fel Pesten huszonnégy óra óta az egyik...
A köd szétosztása elektromossággal A köd szétosztása elektromossággal
Az angol sajtó nemrégiben azt a hírt hozta, hogy Olivér Lodgenak...
Katonaszabaditás miatt elitélt orvos Katonaszabaditás miatt elitélt orvos
A szegedi honvédhadosztálybíróság a napokban hirdette ki kilencz napi...
Magyarország 1930. évi súlyemelő bajnokságai Magyarország 1930. évi súlyemelő bajnokságai
A Törekvés SE Kőbányai-úti helyiségének dísztermében vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98