Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

Liptai Imre új darabja a Renaissance-Színházban

Pesti asszony

A falu emberének és a falu életének ábrázolásával két esztendő alatt sorozatos sikerhez jutott a színpadon Liptai Imre. Csupa egyfelvonásost láttunk tőle, amelyekkel a legkomolyabb magaslatokig juttatta el a kabarét. Közben más zsánerben is írt néhány nagyon szépen megformált, kis színdarabot, minket azonban mindig akkor érdekelt jobban, amikor a friss és erős magyar levegőben fürdetett meg, éppen azért, mert ezt az örömet kevesen tudják elhozni nekünk. Most háromfelvonásos vígjátékot írt, amellyel a Renaissance-Színházat megnyitották. Ebben a nagyváros harcol a faluval: a pesti asszony az urával, aki földbirtokos.

 

A harc érdekes, mert belekerül minden, ami ebbe a két világban erősítheti és gyengítheti a küzdelmet. Mind a két világnak igaza van, de egészen igaza csupán a maga számára. A pesti asszony nemcsak zsúrdáma, hanem az élet finomabb illatait is kívánja. Művészi tartalmat, amelyet stilizált holdvilágból, de egyúttal emelkedett intelligenciából sző. A faluval is meg tudna barátkozni, ha ott e z t az életet élhetné és nem azt, amelyet az ura szán neki.

 

Amit akar, csupa egészség, de gyógyítani nem lehet vele a pesti asszonyt, sőt csak arra jó, hogy értékesnek mutassa az asszony előtt azt is, ami benne, az ő lelki összetettségében beteg. Ennek a két világnak a harca játszódik le előttünk előbb a városban, azután a falun. A szerelem parancsára mind a két fél engedni próbál, de ez csak a külsőségekben lehetséges, a lélek mélyén nem sikerül. És a harcot nem is nyeri meg egyikük sem, jelentkezik győztes szavával a megszületendő gyerek: mind a ketten legyőzetnek.


Ez az a mese, amelynek eldöntetlen végével sokszor találkozunk az életben és a színpadon, még sem tudunk kibékülni vele. Kedvünk lenne kívánni a szerzőtől, hogy inkább hazudjon, de mert nem teszi, mégis csak meg kell becsülni, hiszen a hatásból ad áldozatot. Ugyanígy cselekszik mindvégig, amikor semmi olyat el nem hallgat, ami talán felesleges, de ami beletartozik a programjába.

 

Vét ezzel a gyorsabb tempóval járó érdekesség ellen, de megmutatja nagy komolyságát és a végén mégis meg kell állapítani, hogy nem volt hiábavaló, amit az emberek a színpadról elmondottak, legfeljebb azt érezzük, hogy az író nem értékelt mindnyájunkat annyira, hogy könnyebben is megértsük, amit elgondolt. Nem baj, mert a gondolata érdekes volt, és a vígjáték tulajdonképpen súlyos dráma magját hordozza magában. A darab, amelyben ezúttal csak megjelent a falu, de nem győzött, nem a legjobb darabja Liptai Imrének, de semmivel sem kisebbíti azt az értéket, amellyel íróját mérnünk kell.

Az új színház komoly és szép megnyitóhoz jutott a "Pesti asszony"-nyal, amelynek két vezető szerepét Góth és Góthné játszották hibátlan művészettel. Mint külön gyönyörű produkciót kell felemlítenünk Góthnak azt a jelenét, amelyben megtudta, hogy az apa nagy boldogsága vár reá. A többi szereplő közül a vendégjátszó Csillag Teréz ragyogott ki.

 

Losonczy Zoltán

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A franczia pénzügyminiszter feleségének bosszúja A franczia pénzügyminiszter feleségének bosszúja
A párisi „Le Figaro”-nak, a világszerte ismert franczia...
Már a harmadik sokgyermekes családot telepítik a Dunántúlra Már a harmadik sokgyermekes családot telepítik a Dunántúlra
A debreceni kollégium ifjúsága- mint ismeretes – nagyszabású...
Vannak-e vitaminek ás nutraminek? Vannak-e vitaminek ás nutraminek?
Tekintve azt a nagy érdeklődést, mely újabban ezekkel az anyagokkal...
Nyílmérgek  2. Nyílmérgek 2.
3. A legveszedelmesebb nyílméreg azok, melyek elsődleges szívbénulást...
Meghalt Tolsztoj (1828-1910) Meghalt Tolsztoj (1828-1910)
Az a visszhang, melyet Oroszország nagy fiának halála világszerte...
Balogh Géza szinészt, Fugger herceg autójának tolvaját, aki az autók mániákusa, vasárnap elmegyógyintézetbe vitték Balogh Géza szinészt, Fugger herceg autójának tolvaját, aki az autók...
Vasárnap délben a főkapitányságról a mentők az angyalföldi tébolydába...
A kisipar állami támogatása A kisipar állami támogatása
A ország ujáépitésénél nem kis feladat vár a kisiparosságra. Ez a...
Női atléták Női atléták
A tizenkilenczedik század sok csodálatos jelensége között nevezetes...
Húszéves a Deutscher Fussball Bund Húszéves a Deutscher Fussball Bund
A németek futballszövetsége, akárcsak a MLSz. 1920-ban ünnepeli meg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98