Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

A súlyemelés rekorderei

A súlyemelő rekordok tulajdonosai általában az osztrákok. A bécsi férfi race-ra annyira jellegzetes húshegyek szinte hihetetlent és emberfelettit produkáltak ebben az igazi „erő” sportban. A súlyemelés virágzása a két elmúlt évtizedre esik, amikor Bécsben a súlyemelő-láz és az erő csodálata egymásután vetette felszínre az erő fenoménokat.

A nemrégiben elhunyt Stöhr Ferenc nevéhez fűződik az első 112 kg-os világrekord, amelyet a 120 kiló nehéz Türk Vilmos lassanként 160 kilóra fokozott a kétkarú lökésben. Jellemző, hogy a Türk felülmúlhatatlannak tartott és világszerte ismerő világrekordját 41 éves korában érte el.

Türk kiöregedésével hirtelen tűnt fel a bécsi Bristol-szálló bikanyakú hordára, Steinbach József, aki Witzelsberger Károllyal együtt versenyzett a világrekorder címért, amelyben a 26 éves Steinbach végül 175.2 kilóval maradt győztes. Erejének teljében és formájának tetőpontján Steinbach profi birkózó lett s jelenleg a síberbirkózások szomorú hőse, vásári bódék sportszerűtlen akrobatája és családi birkózó-truppok uzsorás menázsera lett ez a Herkules, akinek erősebbet anya még nem szült.

Steinbach után a soproni Graft és a bécsi vendéglős Swoboda kezébe került a hegemónia. Graft Steinbach rekordját csak megközelíteni tudta, 1911 decemberében azonban Swodoba 185.6 kilóra javította. Swobodát e teljesítmény elérésére óriási testtömeg energiája képesítette, mert formájának tetőpontján nem kevesebb, mint 162 kiló nehéz volt, sőt ma is nyom még 150 kilót. Swobodát rettenetes hasa gátolta a jobb eredmények elérésében, mert egy alkalommal a melléből 194 kilót lökött ki, de a hasa miatt más 4 ember adta fel melléig a súlyt.

Bécsnek az említetteken kívül minden súlycsoportban egy egész sereg jó súlyemelője van s jelenleg is számosan löknek másfél mázsán felül. Ausztrián kívül különösen a bajoroknak voltak jó súlyatlétáik, akik testalkatra nézve legjobban hasonlítanak a bécsiekhez. A müncheni hentesmester, Sclos Alajos 162.5 kilóval tartja a német rekordot, Rondi és Schneiderhrit-éit pedig nagyon megközelítették.

Rondi, aki kitűnő birkózó is volt, az egykarú szakításban 99.2 kilóval állított fel egyhamar meg nem dönthető világrekordot. Németországnak jelenleg Mörke, a bécsi tavalyi világverseny nehézsúlyú győztese, - jelenleg profi birkózó – és újabban Strassberger személyében vannak kitűnő súlyemelőik, azonfelül Svájc (Grat, Hühneberger, Rytter, Arcy) és Franciaország (Vasseur, Pierre, Pons) atlétái értek el világviszonylatban is elsőrangú eredményeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az első Magyar Országos Testnevelési Kongresszus Az első Magyar Országos Testnevelési Kongresszus
Mindenképpen elismerésreméltó és a magyar testnevelésügy rövid...
Találós kérdés Találós kérdés
Apró gyönyöreink, édes bűneink is az istenektől valók. Fél annyi öröm...
Interju Gömbös Gyulával Interju Gömbös Gyulával
A politikai érdeklődés középpontjában Gömbös Gyula honvédelmi...
A MAC fedettpályás versenye A MAC fedettpályás versenye
Vasárnap rendezte a MAC a Nemzeti Lovardában hosszabb szünet után az...
Sírba tett ágyu Sírba tett ágyu
A boerok furfangját jellemzi a következő kis történet: A Tugela...
MacDonald nyilatkozik a kommunizmusról, az általános leszerelésről, Európa igazi békéjéről és miniszterelnökségéről, amely nem hiányzik neki MacDonald nyilatkozik a kommunizmusról, az általános leszerelésről,...
Vasárnap délután 4 óra 30 perekor szállott ki az angol követség...
Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban
Vasárnap reggel fél nyolckor autón indult útnak Budapest válogatott...
A vasutasok fizetésrendezése A vasutasok fizetésrendezése
Szterényi József és Ludvigh Gyula államtitkárok egy lap jelentése...
Szerbiát is okkupáljuk? Szerbiát is okkupáljuk?
A balkáni események még mindig nem jutottak abba az irányba, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98