Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

Mikroszkópia ibolyántúli fénynyel

 A mikroszkópnak a nagyításon kívül a kép részleteit is mutatnia kell, más szóval a nagyításon kívül erős feloldást is kivánunk a mikroszkóptól. A feloldást alkalmas lencseszerkezettel lehet fokozni, de ebben a tekintetben az Abbe-féle apochromatikus objektív az elérhető határt jelenti.

További előny már csak úgy érhető el, ha a fényforrás színét törékenyebbnek választjuk, vagyis a tárgyat ibolyántúli fénynyel világítjuk meg. Ekkor természetesen a kép nem látható, hanem fotografus-lemezen kell rögzíteni. Barnard újabban fényforrásul elektromos szikrát használ, mely kadmium-, vagy magnéziumpálczák közt levegőben üt át.

A szikra fényét olajba mártott kvarczlencse-hasábra veti, a mely a fényt fölbontja. A keletkező színképvonalak közűl flureszkáló uránüveglap segítségével egy erős és különálló vonalat kiválasztunk és ezt résen át bocsátjuk. Eddig a fény vízszintes síkban haladt, most visszaverő hasábbal függőleges irányba tereljük.

Ez a hasáb pótolja a közönséges mikroszkóp tükrét. A színképvonal éles képének éppen a tárgyra kell esnie. Ez a beállítás fluoreszkáló ernyővel történik és meglehetős gyakorlatot kiván. A fotografuslemezt a nagyított kép helyére kell állítani.

A lemezek finom szemecskéjűnek kell lennie, azonkívül kevés zselatint szabad csak tartalmaznia, mert ez az ibolyántúli fényt elnyeli. Ez az eljárás lényegében a Kohler-féle módszer javított alakja. Előnye az is, hogy így az apró szervezeteket élő állapotban lehet vizsgálni, mesterséges festés nem szükséges.


M. J.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98