Dtum
Login with Facebookk
1922 | Április

A boszorkánykenőcsről 1.

A mérgeknek mint kábító és izgatószereknek használata annyira ősrégi, hogy használatuk történetének kezdetiről semmit sem tudunk, hiszen minden bizonynyal ismerte az emberiség már a legrégibb kőkorszakban is s ma sincsen olyan kezdetleges kultúrájú nép a földtekén, mely valamiféle bódítószert ne ismerne és ne használna.


A mai czivilizáczió által mindennapi használatra elfogadott mérgek, ú. m. a koffein, alkohol és nikotin viszonylagosan sokkal kisebb jelentőségűek a régente használatos, ma inkább csak a czilivizáczió keretein kívül álló néptörzseknél kedvelt mérgeknél. Különösen az Ebszőlőfélék (Solanaceae) családjába tartozó növények mérge érdemel itt említést, mert használatuknak története a műveltségtörténetnek egyik legérdekesebb fejezete.

Egészen a túlvilágra vonatkozó hit keletkezéséig kell e tekintetben visszatekintenünk, a mi tudvalevőleg az álomjelenségekkel van szoros összefüggésben. Az álomban való hit s az álommagyarázatok eredményezték, hogy az álmot befolyásolni, élénkíteni igyekeztek.

Az álom misztériumánál, minő a jóslás, az "átszellemültség" orgiasztikus túlzása stb. a betegségeken kívül, mint hisztéria, epilepszia stb., továbbá a mechanikai úton, forgás, táncz stb. által előidézett bódulatokon kívül, mint ismeretes, mindig nagy szerepet vittek a különféle bódító hatású növényi mérgek is és közöttünk elsősorban az Ebszőlőfélék (Solanceae) családjába tartozó növények mérgei.

A Hyoscyamus neve a klasszikus ókori népeknél Herba Apollinaris volt, mert Apolló orákulumában a pithiai szűzek ennek mérgével bódították magukat szent álomba. Beléndeket, maszlagot, nadragulyát minden bizonnyal használtak hasonló czélra a Pireneusoktól, az Alpoktól és a Balkánhegységtől északra lakó népek is.

Ezekről ugyan nincsenek olyan alapos ismereteink, mint a klasszikus népekről, de az őskorba visszanyúló eredetű hősregényekben a jóslás, a bódulat s az álom szentsége éppen olyan szerepet visz, mint akár Homérosz eposzaiban.

A boszorkányságot nem is szabad egyébnek tekinteni, mint a pogány kultuszok törmelékeinke életben maradását és a XVI. században való titkos fölvirágzását. A kereszténységgel szemben ez persze nem lehetett más, mint a sötétség és az ördög misztériuma. Társadalmi szerepe is ellenkezőre fordult: káros, veszedelmes és beteges tünet, végzetes járvány volt, melylyel joggal fordult szembe az egyház és az állam egyaránt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beléndek (Hyosciamus niger fruits) Maszlag, vagy Datura stramonium Nadragulya, Atropa bella-donna1
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98