Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

A folyambajnokság

Bajnok: Keserű Alajos (III. ker. TVE) 1 ó. 12 p. 57 mp. – A csapatbajnokságot az NSC nyerte az FTC előtt. Vidéki bajnok: Buttula József (Szegedi UE). – Hiedlinger Ilonka (MUE) a hölgyverseny győztese – 52 induló közül 20 versenyző, köztük Eperjessy és Serény feladta a küzdelmet.

Csütörtökön délután négy óra előtt pár perccel már türelmetlenül várakozott a vigadó-téri hajóállomásnál a MFTR-nak egy karcsú gőzöse azokra a versenyzőkre, akik egyesületeik vezetőinek, érthető bosszúságára, az utolsó pillanatokban érkeztek meg a már indulásra kész hajóra. Ott állottak az egyesületi intézők a hajóhídon, aggódó tekintettel kutatva „láthatárt”, de egymásután felvidult arcuk egy-egy futva közeledő alak láttára. Lassan azután beérkezett mindegyik, egy éles fütty és a hajó a versenyzőkkel zakatolva elindult a folyambajnokság startjához, a szentendrei sziget alsó csúcsához.

A start után Eperjessy tört a mezőny élére, de nyomon követte Horváth, Serény, Gáborffy és Keserű. Egy kilométerre a start után nemcsak hosszában, hanem a meder szélességének irányában is szétesett a mezőny. Eperjessy, lehet, hogy tudatosan, de valószínűen elcsavart és a pesti oldal mellett úszott előre és csatlakozott utána Keserű, majd 10 méterrel Balikó, a múlt évi bajnok Horváth, úgy látszik, a szerzett tapasztalatok alapján inkább a budai part felé tartott, a mint vezérnek, neki is akadtak követői: Serény és Gáborffy, majd hátrább Keserű és Fekete.

A Margitsziget felső csúcsánál már egy vonalban sorakozott a mezőny, Keserű itt már 20 méterrel vezetett a mindjobban visszaeső Horváth mögött, akit Fekete, Keserű II. és Balikó követett. Keserű győzelme itt már biztos volt, s a Határ-utcai sporttelepen tanyázó III. ker. TVE-beliek lelkes hurrázása közben a sziget közepéig 50 méterre növelte előnyét. Itt motorosunk elhagyta a küzdőket és előre siklott a célhoz, a MAC csónakházához, amelynek tutaján órával a kezünkben vártuk a beérkezőket.

Keserű győzött társai előtt 50 méterrel. Frissen érkezett a célba, de meglepetésünknél, hogy a finisben Horvátot még hárman megelőzték, nagyobb volt csodálkozásunk és egyúttal örömünk, amikor Heidinger Ilonka a MUE fiatal hölgyúszója több férfi versenyzőt megelőzve érkezett a célba. Kívüle a MUE másik két hölgyúszója, Szabó Viktorné és Schmiderer Teréz is végi úszták a 9 km-es távot, amely olyan teljesítmény, amire büszkék lehetnek.

A hivatalos megállapítás szerint a versenyzők a következő sorrendben érkezte be:
1. Keserű Alajos (III. ker. TVE) 1 óra 12 p. 57 mp. 2. Pogány Lipót (NSC) 1 óra 13 p. 19 mp. 3. Keserű Ferenc (FTC) 13 p. 30 mp. 4. Balikó Kálmán (NSC) 13 p. 53 mp. 5. Horváth Gyula (MTK) 14 p. 10 mp. 6. Wenk János (FTC) 14 p. 39 mp. 7. Vértessi József (FTC) 15 p. 49 mp. 9. Hajdu András (MTK) 16 p. 12 mp. 10. Szubotta Béla (FTC) 16 p. 13 mp. 11. Buttola József (Szegedi NE) 16 p.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Viharos ellenzéki nagygyülés Debrecenben Viharos ellenzéki nagygyülés Debrecenben
Debrecen vasárnap az ellenzéki politika mellett tüntetett. Az...
Burián báró Berlinben Burián báró Berlinben
Külügyminiszterünk berlini látogatása, ottani kitüntető és meleg...
Új kultura Új kultura
(Futurista, expressionista és kubista festészet. Írta: Hevesi Isván....
Apróságok Apróságok
Eszterházy Pál herceg, átérezve az elaggott ujságók súlyos helyzetét,...
Rövidek Rövidek
A pápa vasárnap reggel 9 órakor megkezdte fogadásait. Először a...
Híres kerékpárversenyzők Híres kerékpárversenyzők
Az utóbbi évek kerékpár-sportja kevés „nagy” nevet ölel...
A M. A. C. két nagy uszóverseny rendezését tervezi A M. A. C. két nagy uszóverseny rendezését tervezi
A M. A. C. két nagy uszóverseny rendezését tervez az idén és pedig...
Még az ősszel megkezdik a budai hegyi körvasut épitését Még az ősszel megkezdik a budai hegyi körvasut épitését
Az elhanyagolt és kellőleg ki nem használt budai hegyvidék...
A munkásbiztositás államositása A munkásbiztositás államositása
A székesfehérvári ipartestület országos mozgalmat inditott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98