Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Kertész Manó - Szólásmondások. Nyelvünk művelődéstörténeti emlékei

Csodálatos magyar nyelv! Rejtelmes varázs-kert, melyből zengő virágok buja illata árad. Kevés a kertésze, sok a kapása. A tősgyökér-rágók és a zamat-szaglászók szánalmas napszámosai, az ál-magyarok, hemzsegnek benne s kapájuk nyomán fölburjánzik az ölő gaz: az ál-magyarság.

Előtoppan a kertész - Móricz Zsigmond, Ady Endre -, rácsap a rágcsáló és szaglászó hadra, "áldva-átkozva" irtja a gazt és gyűlöletet arat. Hull a kertész vére, termékenyül a talaj és új virulásnak lendül a kert: új csodák teremnek, az ősi magyarság új csodái.

A tehetetlen kapások félretolják a kertészek tudósát is: Kertész Manót. Ennyi istenáldotta magyarságot el nem viselhetnek az ál-magyarok. Ő pedig dolgozik, míg a többiek rontó ordítással akasztják a munkát.

Azok a csodálatos virágok, melyeket a magyar nép termékeny agya évszázadokon át termett, Kertész Manó könyvében, bódító csokorrá fonódnak. Leteszem a könyvet és fölujjongok: mily gyönyörűség magyarul beszélni! Mily gyönyörűség tudni a hungarizmusok páratlan emberi mélységét, tudni, hogy nincs még egy nyelv, amelynek mindennapi fordulatai ily mélyen örökítenék meg a legősibb emberi megnyilatkozásokat és természeti tüneményeket.

A polihisztor szédítő tudásával kutatja föl Kertész Manó a magyar mondások eredetét. És azonkívül, hogy megtudjuk könyvéből a lépten-nyomon használt, dugába dől-féle kifejezések soha nem sejtett eredetét, magunk is a polihisztor tudásának örömét élvezzük. Ismereteink oly mértékben növekednek, mintha éveken át különböző mesterségekben inaskodtunk volna.

 

És épp azokat a dolgokat ismerjük meg e könyvből, amelyekre folyton hivatkozunk s amelyekről semmit sem tudunk. És mi művelt embereknek nevezzük magunkat! Ki tudja például közülünk, hogy mire céloz, amikor azt mondja: körmömre égett a dolog?!

 

Kertész Manó tudja. Ő tudja, hogy a középkorban, a hajnali misén, a barát úgy olvasta a kiszabott imádságot, hogy körmére apró viaszgyertyát ragasztott. Sietnie kellett az olvasással, nehogy a körmére égjen a gyertya. - És én azt hittem, hogy jó magyar és jó keresztény vagyok. Most már nem hiszem. Sok még a tanulnivalóm.

-

Kertész Manó stílusában megvan a dunántúli magyarság minden nemes egyszerűsége és kőbe véshető tömörsége. Így csak az írhat, aki nem Pesten tanult magyarul, akinek magyarsága oly mélyen gyökerezik, mint a magyar paraszté: a magyar lélekben.

 

Lehel István

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jávor Pál bíróság elé állítja a rágalmazót és továbbra sem politizál Jávor Pál bíróság elé állítja a rágalmazót és továbbra sem...
A héten két lovagias ügyről beszéltek a színházi világban. Az egyik...
Csókok árával megtöltött sztrájkpénztár Csókok árával megtöltött sztrájkpénztár
Az utasok, a kik a közeli napokban Glasgowban jártak, egy kedves...
Az élet sója 2. Az élet sója 2.
Az emberi testben végbemenő emésztési folyamat ugyanis naponta átlag...
A karlsbadi lawn-tennis verseny A karlsbadi lawn-tennis verseny
Idén rendezte harmadszor az „Internatiolaner Sport-Club,...
Legyen igazság... Legyen igazság...
Mert igazságnak kell lenni. Mi mindig tudtuk is, hogy lesz. Hiába...
Ínséges vidékek Ínséges vidékek
Szomoru hírek érkeztek Csanád- és Sárosmegyékből. Csanádmegyében...
A Hársfa-utcában és Óbudán titkos kommunista nyomdát találtak A Hársfa-utcában és Óbudán titkos kommunista nyomdát találtak
Vasárnap föltűnően jelentékeny, ujabb kommunista szervezkedésre jött...
Kifosztott táj Kifosztott táj
Zelk Zoltán verseinek nincsen semmiféle jelentése vagy mondanivalója,...
Gellért Oszkár - Fürdő nő a part homokján
Úgy ülsz, köpenyeddel letakarva lábaid, a part homokján, Hogy talpad...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98