Dtum
Login with Facebookk
1922 | Február

Az állati jellemről 2.

Ha állati jellemről beszélünk, mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy ebből a jellemből az emberi tulajdonságokat ki kell kapcsolni. Az állat nem tud beszélni a mi módunk szerint, nincsenek tradiciói és nem ismeri az időmértéket. Nem és benne sem a mult, sem a jövő. Egész élete csupán a jelen. Ha az állatban nem koncentrálódna minden az önfentartásra és fajfentartásra, akkor nem is volna életképes.

Az állati jellem kutatásához vezető ut első sorban a megfigyelés, aztán a gondos kisérletezés, amely észrevétlenül közeledik az állathoz, tehát nem erőszakosan kényszeriti őt lényének megnyilatkoztatására. Az emberi és állati jellem közti határvonal ott fog mutatkozni, ahol a kettőnek szellemi határvonala is van. Az öröm és fájdalom az állatnál különböző mértékben és különböző fejlődési fokozatokban nyilvánul meg.

Négylábu házi állatoknál tényleg látjuk a fájdalom sokféle variációját; felismerhetjük a testi fájdalmat a tyukoknál abban, hogy tolluk rendetlen lesz, hogy szemük lecsukódik, fejük lecsüng stb.; a kutyánál, hogy nézése homályos lesz, teste reszketős, farka lelóg, hogy rövideket vakkant, hogy vonit. De lelki fájdalom is megnyilvánul az állatban.

Ismét csak a kutyára kell gondolnunk, amely a népes utcán elvesztette gazdáját és azt leeresztett farkkal, aggódó szemmel keresi, közben pedig hangosan vonít; vagy arra a kutyára, amelynek gazdáját temetik, a tehénre, amelytől elveszik a borját stb.

A macska azt, hogy örül, hogy jól érzi magát, azzal fejezi ki, hogy az emberhez dörgölődzik és dorombol; a kutya azzal, hogy vidáman ugat, ugrál farkát csóválja, körben forog, gyors fordulatokkal galoppozik. Többnyire akkor teszi ezt, ha viszontlát egy embert, akit kedvel. De hogyan állunk az állatnál a többi indulat kifejezésével, aminők például: a féltékenység, irigység, hiuság, fösvénység, uralomvágy, kegyetlenség, bosszuvágy, ravaszság, szemtelenség, szánalom, gőg, nagylelkűség és még sok más jellemi képesség, amelyeket egyes állatoknak tulajdonítunk?

A ravaszság és gonoszság megvan ragadozó állatban, mint egyszerű eszköze az önfentartásnak. A rablónak nemcsak testileg kell erősebbnek, ügyesebbnek, érzékeiben fejletlenebbnek lennie, hanem ki kell tünnie ravaszságban, bátorságban is. Birnia kell tehát azt a képességet is, hogy megfeszített figyelmét teljesen ráirányítsa a meglesett prédának minden mozdulatára, hogy továbbá meg birja fontolni, hogyan tegye ártatlanná a testileg talán nagyobb ellenséget.

Mindezzel a képességgel más lelki tulajdonságok is párosulnak: igy például a támadás pillanatában erős indulatok jutnak kifejezésre szokatlan vadság, amely a kegyetlenség benyomását kelti, amely azonban aligha az. Az állati ravaszságot és gonoszságot egyáltalán nem szabad az emberi erkölcs szempontjából mérlegelni. Ezzel persze nem mondhatjuk azt, mintha az emberi ravaszság és gonoszság gyökerei nem nyulnának az állatvilágba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kutya szolgálatkészen rohan a gazdijához Az angóra macska dühös nyávogással, harcrakészen várja támadóját
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lövedékek eltávolitása a testből elektromágnes segitségével
A franczia akadémiában Dastre beszámolt azokról a tapasztalatokról,...
Mi szabad és mi tilos a hölgyeknek Mi szabad és mi tilos a hölgyeknek
Ujságunk hölgyközönségének nem kell bemutatnom Jagues Worth-ot....
Egy kasszafuró-banda elfogása Egy kasszafuró-banda elfogása
Csaknem egy esztendő óta veszedelmes kasszafuró-banda garázdálkodott...
Európa gyorskorcsolyázó bajnoksága Európa gyorskorcsolyázó bajnoksága
3. és 4-én folyt le a Csorbai tó jegén. A magyar versenyzők közül...
Az óriás-cápák sohasem alszanak és sohasem pihennek Az óriás-cápák sohasem alszanak és sohasem pihennek
Nemrégiben ezelőtt sikerült elsőízben Floridai partjai előtt egy...
Karaki nyerte az első budapesti házak közötti kerékpáros viadalt Karaki nyerte az első budapesti házak közötti kerékpáros viadalt
Már a kora reggeli órákban melegen tűz a nap, valósággal égett az...
Betörés a király unokájának kastélyába Betörés a király unokájának kastélyába
Liptómegyében, Rózsahegy mellett van gróf Seefrid Ottó és neje...
A III. ker. TVE nemzetközi boxolóversenye A III. ker. TVE nemzetközi boxolóversenye
Zsúfolt padsorok előtt pénteken este fél kilenc órakor folyt le a...
A tejszövetkezetek hasznossága A tejszövetkezetek hasznossága
A mezőgazdaságnak manapság egyik legfőbb bevételi forrása a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98