Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

Farsang

Farsang, szánkócsengés, medikusbál, álarcosbál, táncrend: az ember azt hiszi, hogy valami nyomasztó álomból ébredt föl. mikor ma reggel fölkeltem, hófehér volt az utca s a köruton egy griffnyaku szánkó suhant végig, melyben kacagó leányok ültek.

 

A kávéházban azt olvasom a lapokból, hogy tegnap sete kivilágos-kivirradtig táncoltak a Medikus-bálon, Radics uj csárdást játszott, s zeneszó mellett vonultak föl a bálanyák a pálmagrappos pódiumra. A leányok csinos táncrendeket kaptak, melyek az orvosi hivatás jelképét: a stetoszkopot ábrázolták.

 

Megdörzsölöm a szememet, hogy jól látok e: másfél hasábot tölt meg a jelenvolt asszonyok és leányok névsora. Egy pillanatig azt hiszem, hogy a régi Fővárosi Lapok korába kerültem vissza, amikor még a báli népsor volt a legérdekesebb olvasmány. Az utcán plakátok? Vasárnap este tartják meg a szemfülse riporterek maszkabálját.

 

Mi ez? Egy éjszaka alatt leszakadt a gond az emberek válláról, egy éjszaka alatt visszakerültünk a multba, egy éjszaka ujra átvarázsolt bennünket a havas, szánkácsengéses boldog farsangba, mikor az ujdondász még Karnevál herceg bevonulásáról irt? Nem igaz, ami hét esztendő alatt ködként borult az agyvelőnkre, ami a szivünket nyomta, az életkedvünket megölte, ami koldosszegénységgé változtatta békés jólétünket?

 

Sütnek még fánkot az óriási falusi konyhákban, csilingelnek még a szánkók, melyek a bundás, hócipős, zuzmarás bajuszu vendéget hozzák, szivják még az öregek a nagyapák tajtékpipáit izgatott lánykezek bontogatják még a pesti skatulyát, melybe az ezüstcsillagos tarlatánt csomagolta Monaszterly és Kuzmik, vagy Árvay és társa? Hát még igazán van farsang Magyarországon?


Nem kutatom, mennyibe kerülnek ma a báliruhák, mekkora értéket reprezelnál a ló és a szán, mely szentpétervári hangulatokat kelt a pesti utcán, mennyiért vesztegetik a virágot, mellyel a Medikusbál gavallérja a piruló kislánynak kedveskedik, mennyit dobnak a cigány tányérjába, mit fizetnek ki szünet közben a vacsoráért, - semmire sem vagyok kiváncsi, de még egyszer élvezni akarom az illuziót, hogy farsang van, hogy a jókedv nem halt ki a világbl, hogy minden ott folytatódik, ahol 1913-ban elhagytuk. Nem igaz, hogy öregek vagyunk, hogy hajunk megfehéredett, hogy a jelet csak károgó varjak jelképezik, minden ugy van, mint régen: ihaj, tyúhaj, sohasem halunk meg!

 

Sz, J.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelmez est a fővárosban.A Friedrich párt jelmezes estélye A budapesti jelmezbálok legsikerültebb jelmeze
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98