Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

Olaszország a villamosság hazája

Olaszország, hogy függetlenítse magát a mind nyomasztóbban ható széninségtől, elhatározta, hogy kiaknázza „fehér szenét”, másszóval vizeinek erejét. Az ország ugyanis erre különösen alkalmas, mivel kiváltképen bővelkedik gyorsfolyású patakokban, kisebb zuhatagokban, amelyeket elektromotor hajtására lehet felhasználni.

Legutóbb összesen négyezerötszáz kilométer hosszúságú vasútvonalat alakítottak át villamos üzemre. A nehéz expresszvonatokat, amelyek Turin és a francia határ között közlekednek, már villamosmotor hajtja hegyeken és völgyeken át. Az ilyen elektromos vasutakban sokkal kellemesebb az utazás, hire-hamva sincsen füstnek, koromnak.

A kormány most azon buzgólkodik, hogy a többi főbb vasútvonalat is átalakítsa. Körülbelül egymillió tonna szenet takarít meg évente Olaszország, ha villamosítja vasutait. Ennek a villamosító törekvésnek nyomait már most is meglepetéssel szemlélheti az utazó.

Csaknem minden városkában, sőt a falvakban is villannyal világítanak. A hegyekben lévő áramfejlesztő telepről tömött huzalkévék ágaznak minden irányba el és vezetik az ország minden részébe a szénmegtakarítást jelentő villamos erőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98