Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

Fanny első színdarabja

Shaw-ról sokáig nem mertek őszintén írni. Zavarba ejtő készséggel, megtévesztő, varázsos csillogással jelentkezett, az érvek és ellenérvek olyan tüzérségével, hogy a gondolkozni nem szeretők takarodót fújtak és visszavonultak. Az óvatosak, kik nem akartak harcot, ezt mondták: mély bölcselő, akinek minden szava rejtély. A kényelmesek, kik könnyelműen ítélik el azt, akit nem azonnal értenek, így határozták meg: józan pap, értelmi tréfamester, időszerű, újságírós drámaíró, ki a lapzárta után érkező újdonsült ötleteit is beleszorítja játékaiba.

 

Bizonyos időnek kellett elmúlnia, míg az irodalmi közvélemény megtalálta a helyes középutat, az igazságot. Mert mind a két ítélet alkalmazható erre a rugalmas íróra. És veszedelmesen közünk van hozzá. Seprűzi a maradiságot, kacérkodik a szocialista forradalmárokkal, de a nyárspolgárokkal, fábiánusokkal egyformán elégedetlen s így vidám kifejezője annak az erkölcsi nihilizmusnak, annak a mindent-megértésnek, mely a huszadik század művelt, jóhiszemű és boldogtalan emberét jellemzi.

Róla szóló könyvében Chesterton kajánkodva ekképpen határozza meg írótársát: "Bernard Shawt sokan főképpen annak az embernek ismerik, ki még a nagyon rövid színdarabhoz is nagyon hosszú előszót ír. És ebben van némi igazság; ő csakugyan nagyon előszavas ember." Erre a darabjára ez kétszeresen áll.

 

Nemcsak előszava, utószava is van s ami középütt foglal helyet, a vitázó, magyarázkodó hangjánál fogva nagyon hasonlít ahhoz, amit középszónak lehetne nevezni. Két jómódú, angol, polgári család gyermekei, kik jegyesek, összeverekednek a rendőrrel, börtönbe kerülnek, aztán rövidesen kiszabadulnak, kétségbeejtik szüleiket s a börtönben szerzett "erkölcsi megújhodás" nyomán fölbontják frigyüket és ki-ki választ magának egy új párt. El tudok képzelni naturalista írót, aki ezt a bohó históriát úgy írja meg, hogy sorsokat, embereket éreztet.

 

(Hauptmann: Biberpelz.) Itt csal tételek mozognak, az író személyeskedik, velünk vitatkozik alakjain keresztül is, kik mindig "félre"-beszélnek, a nézőtér felé. Shawnak az a titkos vágya, hogy hüledezve állapítsuk meg elfogulatlanságát. Kétségtelen, hogy nem elfogult, nem pártoskodó, egyáltalán nem korlátolt. De talán azért nem emberalkotó. Az igazán nagyoknak vannak korlátjaik, melyek egyéniségüket határolják, azok nem értenek meg mindent. A "Candidá" -ban ő is elfogultabb és költő.

Mégis szívesen láttuk, hogy a Renaissance Színház bemutatta ezt a színjátékot. Ma már nincs olyan közel hozzánk, mint pár évvel ezelőtt, de a nézőtér most tapsolja. Hevesi Sándor szövege friss, a színészek jók. Shaw még ma is ragyogó kortárs.

 

Kosztolányi Dezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az orgoványi nagyságos ur Az orgoványi nagyságos ur
Éjszakai ülést hallgattam a nemzetgyűlésen. Türelmetlen...
A lefolyt évről A lefolyt évről
Isten jó voltából ismét lefolyt felettünk egy esztendő. Búcsúzunk...
Kifizetik a megváltott földek árát Kifizetik a megváltott földek árát
Az Egységespárt junius hó 14-én, csütörtökön, pártértekezletet...
Dsida Jenő (1907-1938) Dsida Jenő (1907-1938)
A fiatalon meghalt magyar költők száma megint szaporodott. Szívbaja...
Furfangos koldusfiu Furfangos koldusfiu
Egy newyorki rajzoló vetette papirosra ezt a képet, mely igen...
A debreceni Nyári Egyetem régen és ma A debreceni Nyári Egyetem régen és ma
A nagyerdei fák zöld keretéből piros cseréptető alól fehér falak...
Gartner báró „Csicsi” hercegnő gyilkosa azzal védekezik, hogy öntudatlan állapotban lőtt rá menyasszonyára Gartner báró „Csicsi” hercegnő gyilkosa azzal védekezik,...
Báró Gartner Felix szolgálatonkívüli huszárkapitányt, a...
Bonyodalmak a pécsi kovácsszén körül Bonyodalmak a pécsi kovácsszén körül
A pécsi kovácsszén a háború előtt egy korona és nyolcvan fillér volt...
Pénzügyi helyzetünk és feladataink Pénzügyi helyzetünk és feladataink
Teleszky János, a 33-as országos bizottság kebeléből kiküldött 6-os...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98