Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | Június

Az orgoványi rablógyilkosság főtárgyalása

Az ügyész az összes vádlottak ellen halálbüntetést inditványoz.

Harmadfél esztendővel ezelőtt, sőt még tavaly is, csak suttogva és titokban mertek az emberek beszélni azokról a szörnyü gyilkosságról, rablásokról és egyéb büncsekelményeskről, amelyeket a kommunizmus bukása után a Duna-Tisza közötti alföldi területeken elkövettek.

 

Hosszu időn keresztül még arra sem kerülhetett sor, hogy e sulyos atrocitásokat a hatóságok megtorolhassák és csak tavaly nyáron, hogy a nemzetgyülés Beniczky Ödön volt belügyminiszter, nemzetgyülési képviselő fulmináns interpellációt terjesztett elő e véres bünök hatósági megtorlása érdekében, fognak hozzá az 1919. év szeptember havában elkövetett tömeges büncselekmények felderítéséhez.


Közismert az, hogy a büncselekmények tulnyomó többségére amnesztiát hirdettek, most csak azok kerülnek birói ítélőszék elé, akik a büncselekményeket aljas indokokból, haszonlesésből követték el.


Dr. Váry Albert koronaügyészhelyettest bizták meg a bünpörök nyomozásának legfőbb irányításával, aki nagy körültekintéssel és az ő nagy energiájával fogott hozzá a bünök kiderítéséhez és a bünösök kézrekerítéséhez. Rövid idő alatt sok egyén letartóztatását rendelte el, de munkáját egyrészt a nyugatmagyarországi események, másrészt rajta kivül eső okok mind erősebben hátráltatták, és nemrégiben olyan stádium következett be az ügyben, hogy dr. Váry Albert minden további müködéstől elállott. Csakhamar a polgári kir. ügyészség a letartóztatott vádlottakat kettő hijján szabadlábra helyezte és már-már ugy látszott, hogy elposványosodik az a nagy munka, amit a bünök felderítése érdekében végeztek.


Párhuzamosan dolgozott dr. Váry Albert koronaügyészhelyettessel dr. Schmitz Artur hadbiró ezredes a csendőrség felügyelőjének ügyésze, aki azoknak a gyanusítottaknak ügyét intézte, akik katonai hatáskör alá tartoznak. Mult hó közepe táján, pár nappal később, hogy a polgári ügyészség kiengedte az orgoványi gyilkosoknak egy részét dr. Schmitz ezredeshadbiró megállapította, hogy ezek is a katonai ügyészség illetékessége alá tartoznak, elrendelte azoknak is letartóztatását, akik egy héttel korábban szabadultak az ügyészség fogházából. Azután elkészítette az orgoványi rablógyilkossok bünpörében az első vádiratát, amelyben rablás és gyilkosság büntete cimén emelt vádat a következő fogva levő terheltek ellen:


Zbona János 39 éves gör. kat. vallásu kantinos, nyugállományu csendőrtörzsőrmester, Danics Mihály 29 éves r. k. vallásu vendéglős, csendőrtartalék állományába tartozott tiszthelyettes, Juhász István 32 éves r. k. vallásu pótcsendőr, Cs. Tót Gyula 32 éves r. k. vallásu pótcsendőr, Tót Ambrus 29 éves ref. vallásu és Tót Imre 26 éves ref. vallásu pótcsendőr.


A csendőr-ügyészség a katonai büntetőtörvénykönyv 45 §-ának figyelembevételével a 415. § alkalmazását indítványozza, amely szerint a terheltek kötél általi halálbüntetéssel büntetendők.


A m. kir. katonai törvényszék ma reggel 9 órakor kezdi meg e bünpör főtárgyalását. A tárgyalást dr. Győrffy László őrnagy-hadbiró vezeti, a vádhatóságot pedig maga dr. Schnitz Artur hadbiróezredes-ügyész fogja képviselni, a meggyilkolt sértettek hozzátartozóinak képviseletét pedig dr. Dombováry Géza ügyvéd látja el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Tisztogató kúra – mondja Göbbels Tisztogató kúra – mondja Göbbels
Frank birodalmi miniszter vasárnapi beszédében egyházi kérdésekkel...
A döntő győzelmek titka A döntő győzelmek titka
A sikerekben gazdag olasz hadjárat szerte a világon újból életre...
Fotografiai célokra való brómezüst-emulzió készítése Fotografiai célokra való brómezüst-emulzió készítése
Jóminőségű fotográfiai brómezüst-emulzió készítése olyan különleges...
A gallér- és kézelőgyártás meghonositása A gallér- és kézelőgyártás meghonositása
A gallér- és kézelőgyártás meghonositása tekintetében már sok...
Szerb miniszteri válasz a Rothermere akcióra Szerb miniszteri válasz a Rothermere akcióra
Vasárnap egész Jugoszláviában, főleg pedig a Vajdaságban rengeteg...
A bécsi merénylet A bécsi merénylet
Nemcsak a monarchiában, hanem egész Európában nagy meglepetést...
Liebermann Pál egyetemi magántanár eltűnt a Siesta- szanatóriumból Liebermann Pál egyetemi magántanár eltűnt a Siesta-...
Két nappal ezelőtt bejelentették a rendőrségen, hogy dr. Liebermann...
Gróf Lónyay Elemér genuai kalandja Gróf Lónyay Elemér genuai kalandja
Rómából az a hír érkezik, hogy a genuai rendőrség a napokban...
Aszkárik Tripoliszban Aszkárik Tripoliszban
Ugy látszik, hogy az olaszok dolga még nem állhat olyan jól...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98