Dtum
Login with Facebookk
1922 | Június

Az orgoványi rablógyilkosság főtárgyalása

Az ügyész az összes vádlottak ellen halálbüntetést inditványoz.

Harmadfél esztendővel ezelőtt, sőt még tavaly is, csak suttogva és titokban mertek az emberek beszélni azokról a szörnyü gyilkosságról, rablásokról és egyéb büncsekelményeskről, amelyeket a kommunizmus bukása után a Duna-Tisza közötti alföldi területeken elkövettek.

 

Hosszu időn keresztül még arra sem kerülhetett sor, hogy e sulyos atrocitásokat a hatóságok megtorolhassák és csak tavaly nyáron, hogy a nemzetgyülés Beniczky Ödön volt belügyminiszter, nemzetgyülési képviselő fulmináns interpellációt terjesztett elő e véres bünök hatósági megtorlása érdekében, fognak hozzá az 1919. év szeptember havában elkövetett tömeges büncselekmények felderítéséhez.


Közismert az, hogy a büncselekmények tulnyomó többségére amnesztiát hirdettek, most csak azok kerülnek birói ítélőszék elé, akik a büncselekményeket aljas indokokból, haszonlesésből követték el.


Dr. Váry Albert koronaügyészhelyettest bizták meg a bünpörök nyomozásának legfőbb irányításával, aki nagy körültekintéssel és az ő nagy energiájával fogott hozzá a bünök kiderítéséhez és a bünösök kézrekerítéséhez. Rövid idő alatt sok egyén letartóztatását rendelte el, de munkáját egyrészt a nyugatmagyarországi események, másrészt rajta kivül eső okok mind erősebben hátráltatták, és nemrégiben olyan stádium következett be az ügyben, hogy dr. Váry Albert minden további müködéstől elállott. Csakhamar a polgári kir. ügyészség a letartóztatott vádlottakat kettő hijján szabadlábra helyezte és már-már ugy látszott, hogy elposványosodik az a nagy munka, amit a bünök felderítése érdekében végeztek.


Párhuzamosan dolgozott dr. Váry Albert koronaügyészhelyettessel dr. Schmitz Artur hadbiró ezredes a csendőrség felügyelőjének ügyésze, aki azoknak a gyanusítottaknak ügyét intézte, akik katonai hatáskör alá tartoznak. Mult hó közepe táján, pár nappal később, hogy a polgári ügyészség kiengedte az orgoványi gyilkosoknak egy részét dr. Schmitz ezredeshadbiró megállapította, hogy ezek is a katonai ügyészség illetékessége alá tartoznak, elrendelte azoknak is letartóztatását, akik egy héttel korábban szabadultak az ügyészség fogházából. Azután elkészítette az orgoványi rablógyilkossok bünpörében az első vádiratát, amelyben rablás és gyilkosság büntete cimén emelt vádat a következő fogva levő terheltek ellen:


Zbona János 39 éves gör. kat. vallásu kantinos, nyugállományu csendőrtörzsőrmester, Danics Mihály 29 éves r. k. vallásu vendéglős, csendőrtartalék állományába tartozott tiszthelyettes, Juhász István 32 éves r. k. vallásu pótcsendőr, Cs. Tót Gyula 32 éves r. k. vallásu pótcsendőr, Tót Ambrus 29 éves ref. vallásu és Tót Imre 26 éves ref. vallásu pótcsendőr.


A csendőr-ügyészség a katonai büntetőtörvénykönyv 45 §-ának figyelembevételével a 415. § alkalmazását indítványozza, amely szerint a terheltek kötél általi halálbüntetéssel büntetendők.


A m. kir. katonai törvényszék ma reggel 9 órakor kezdi meg e bünpör főtárgyalását. A tárgyalást dr. Győrffy László őrnagy-hadbiró vezeti, a vádhatóságot pedig maga dr. Schnitz Artur hadbiróezredes-ügyész fogja képviselni, a meggyilkolt sértettek hozzátartozóinak képviseletét pedig dr. Dombováry Géza ügyvéd látja el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Uszás. Daniels Kahanamuku-match Uszás. Daniels Kahanamuku-match
A honolului csodauszónak nincs nagyobb vágya, minthogy Daniels 55.4...
A román vasgárdisták kegyetlenkedései Transistriában A román vasgárdisták kegyetlenkedései Transistriában
A román néptörvényszék folytatólagos tárgyalásai során egyre több...
Az udvar Budapesten Az udvar Budapesten
A királyt az állami ügyek foglalják el egész nap, s ritkán hagyja el...
A khinai császárné idegessége
Khina déli részének alkirályai Peking bevétele előtt az idegen...
Az Újpest nyerte a Középeurópai Kupát Az Újpest nyerte a Középeurópai Kupát
Az Újpest szenzációs finissel 2:2-ős eldöntetlent harcolt ki Prágában...
Az olasz-török békekötés Az olasz-török békekötés
Hosszu tárgyalás után Ouchyban végleg megállapították az olasz-török...
A folyékony gyümölcs bevonult a gyógyszerkönyvbe A folyékony gyümölcs bevonult a gyógyszerkönyvbe
Befejeződött Berlinben a második Nemzetközi Folyékony Gyümölcs...
Az iparcikkek árának megszabása Az iparcikkek árának megszabása
A gazdák elégedetlenek azzal a válasszal, amelyet a mezőgazdasági...
Ambrus Zoltán síremléke Ambrus Zoltán síremléke
Magas kősztéla tetejéről szelíden és megbékülten néz le reánk Ambrus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98