Dtum
Login with Facebookk
1922 | Június

Hogyan követték el a három milliós csekkcsalást

 Egy letartóztatás történt.

A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Rákóczi-uti fiókjában – mint ismeret - a detektívek előállítottak két fiatalembert , akik 3, 270.000 koronáról szóló postatakarékpénztári csekket akartak beváltani. Az illetőket Schneider Sándor inas és Reisz Lajos tőzsdei alkalmazott személyében bekisérték a rendőrségre.


Tegnap délelőtt hallgatták ki őket részletesen a főkapitányságon és akkor a következőket állapították meg a csekkhamisítás körülményeiről: Scheider a báró Guttmann Henrik-cégnél volt alkalmazva mint inas és onnan még 1919-ben ellopott két postatakarékpénztári csekklapot.


Akkor elhatározta, hogy a csekkekkel nagyobb összegű pénzt fog fölvenni és ebből a célból a csekkekre ráhamisította Kalmár cégvezető nevét. Az egyik csekket 8000 koronára állította ki és azt pénteken a postatakarékpénztárnál akarta beváltani. A csekket kifizetésre benyujtotta és számot kapva, várakozott a 3-as számu pénztárnál. Közben történt az már ismeretes rakétarobbantás és Schneider sietve eltávozott az épületből.


Délután a másik csekket 3,270.000 koronára állította ki és másnap reggel elvitte a Kereskedelmi Bank Rákóczi-uti fiókjába beváltás végett. Ott azonban a csekket gyanusnak találták, annál is inkább, mert az aláíróként szereplő Kalmár cégvezetőnek nem volt jogosultsága arra, hogy a céget aláírásával érvényesen képviselje.


Ezért azt mondták Schneidernek, hogy jöjjön vissza később, mert a csekket csak egy óra mulva tudják kifizetni. Schneider eltávozott, a bank pedig az esetről értesítette a rendőrséget, ahonnan két detektív jelent meg. Schneider attól való félelmében, hogy a bankban esetleg fölfedezték a hamisítást, nem mert visszamenni, hanem megkérte egyik barátját, Reisz Lajost, akivel az utcán találkozott, hogy a pénzt vegye fel helyette. Reisz gyanutlanul vállalkozott a dologra és így történt azután, hogy a detektívek elsőnek őt fogták el.


A kihallgatások befejezése után Reiszot elengedték s főkapitányságról, minthogy bebizonyosodott, hogy neki a csaláshoz nincsen köze. Ellenben Schneidert tegnap délelőtt a rendőrség letartóztatta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98