Dtum
Login with Facebookk
1922 | Június

A nyílmérgek

A legutóbbi háborúban újból nevezetes szerephez jutottak a mérgek. Ha azonban az emberiség sokévezredes történetére visszatekintünk, akkor a gáztámadások, mint akár maga a puskapor, egészen elenyészik jelentőségében a nyilméreg mellett, melyeket már a legrégibb történelemelőtti időkben is használtak s melyek még mai napig is használatban vannak a legkezdetlegesebb kulturájú népeknél.

Lewin a nyílmérgeket öt csoportban sorolja föl.  Tanulmányának főbb eredményeit alábbiakban közöljük.
1. Helyi gyulladásokat okozó mérgek.
A régi gallusok a Ranunculus thora mérgét használták. Napjainkban főként Afrikában divatosak ilyen nyilmérgek nevezetesen a kandlaber-alakú Euphorbiá-k (E. cereiformis, virosa, arborescens stb.) tejnedvét kenik a nyílhegyekre. Kanemben a Calotropis procera (Asclepiadeaee) nedve, Surinamban az Arum venenatum, a Bramaputra forrásvidékén a Croton tiglium olaja, Burmában a Hippomane mancinella nedve használatos. A nyilmérgeknek ez a csoportja a leggyengébb, hatásuk csak ritkán válik végzetessé.

2. Fulladást okozó mérgek. Ebbe a csoportba tartoznak a különféle Aconitum-fajok mérgei. Régebben Európában is szerepeltek, a mi a sisakvirágfajok nomeclaturájában nevezetes nyomot hagyott, jelenleg keletázsiai, főként kelethimalájai törzsek használják.

A kelethimalájai Aconitum-fajok mérge állítólag oly erős, hogy elefántra is lehet vele sikerrel vadászni. Az Aconitum mérge fulladást okoz, másodlagosan megtámadja ugyan a szívet is, azonban mesterséges lélekzéssel még súlyos esetekben is gyakran segítséget lehet e mérgezéseknél nyujtani.
(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nyílméreg béka Képünkön egy benszülöttet látunk, a mint éppen egy áldozati nyilvesszőt farag
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98