Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

A boszorkánykenőcsről 2.

Lewin értékes munkája 1 alapján módomban van a boszorkányságban oly nagy szerepet vitt boszorkánykenőcsökről némileg pontosabb tájékoztatást is nyujtani az olvasónak, mint a mennyiről eddig tudomása lehetett.

A boszorkánykenőcs főmérge vagy a beléndek, vagy a maszlag, vagy a nadragulya szokott lenni. Ezenkívül azonban ritkábban esetleg az ópium, az indiai kender, a légyölő galócza, a mandragóra, a Scopolia, sőt nagyritkán az Aconitum is szerepeltek.

Az említett növények bizonyos részeit zsírral és olajjal kenőcscsé kenték el s ezzel a kenőcscsel a test olyan részeit kenték be honnan a méreg felszívódás útján gyorsan eljutott a test belsejébe, így például bekenték vele a hónaljat, vagy gyakrabban csővel juttaták a vastagbélbe, esetleg a hüvelybe. Röviddel e művelet után jelentkezett a kábulat, majd az álmok, melyek éppen olyan színesek voltak, mint az ópiumpipázóké, csak persze tárgyuk volt más, a korszerű, másféle sugallások révén.

Hogy mennyire hittek még nemrégiben is az ilyen álmokban, mennyire komolyan vették az egész boszorkányságszombati degenerált pogány-misztériumot, mutatja Garidel érdekes tudósítása, 1 a ki elmondja, hogy egy papot, a ki a boszorkányok röpülését prédikácziójában álomjelenségnek mondta, egy vénasszony mindenáron meg akart győzni az ellenkezőjéről, végül is bekente magát boszorkánykenőcscsel, mire mély álomba merült, álmában annyira hányódott, hogy kiesett ágyából, mikor pedig fölébredt, megkérdezte a mellette tartózkodó és őt ellenőrző paptól, hogy látta-e a repülését és hiszi-e most már ő is.

Érdekes, hogy a boszorkányok kivégzésénél is volt még szerepe azoknak a mérgeknek, melyeket a boszorkánykenőcshöz használtak. Úgy látszik, minden ellenkező látszat ellenére is, mégis volt egy kis részvét és irgalom még a rettegett boszorkányüldözőkben is, mert a boszorkánynak elégetése előtt a hóhér enyhítő italt adott, mely többnyire szintén beléndek- vagy maszlagmérget tartalmazott s így az elítélt utolsó kábulatba merülve esett a máglya lángjának áldozatul.

Luzern város irattárában találtak egy számlát 1570-ből melyhez hasonló még több is akad és a mely igy szól: "mer 8 Schilling umb bilsam Samen so des Henskers Chnecht uff 12 July durch Geheiss geben". Úgy látszik, az enyhítő italt beléndek magvaiból, melyeket a patikából szerzett be, maga hóhérlegény készítette el.

Manapság Európában már aligha használják még a legrejtettebb és a czivilizácziótól legkevésbbé érintett helyen is a boszorkánykenőcsöt. A régi pogány misztériumok ez utolsó maradványainak legfeljebb halavány foszlánya élhet még abban a népies szokásban, hogy a síró-rívó csecsemőt néha mákfejfőzettel altatták el, nem egyszer egyenesen örök álomba.


Dr. Rapaics Raymund.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nadragulya, Atropa bella-donna1 Maszlag, vagy Datura stramonium A beléndek virága Indiani vadkender Légyölő galóca (Amanita muscaria)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A porcellángyártás A porcellángyártás
Az agyagipar, amelynek legfejlettebb formája a porcellángyártás,...
Alkotmány a búroknak Alkotmány a búroknak
Nagy-Britannia által a vereenigingi békeszerződés 7. pontja...
Ki tartsa el az ellátatlanokat? Ki tartsa el az ellátatlanokat?
Az új terméssel új gond is lép előtérbe. A kenyér drágul. Még nagyobb...
Az abruzzói herczeg az éjszaki sarkvidéken Az abruzzói herczeg az éjszaki sarkvidéken
Az olasz király unokaöccse, az abruzzói herczeg mintegy másfél év...
A Magyar Függetlenségi Front kiáltványa a magyar néphez A Magyar Függetlenségi Front kiáltványa a magyar néphez
Hazánk helyzete rendkívül súlyos. A gyalázatban összeomlott reakciós...
Az olasznád. Az olasznád.
A mi fátlan Alföldünkön sokszor érzi a kertész, a gazda a könnyű,...
Enyhülés, bizakodás, változás a politikában Enyhülés, bizakodás, változás a politikában
Az egész politikai világ feszült figyelemmel néz a legközelebbi hetek...
Móricz Zsigmond - Zrínyi Epigrammata Móricz Zsigmond - Zrínyi Epigrammata
Szörnyű sziklaszál, magyar magában fényködben áll; idegen erők...
Asbóth Svédországban Asbóth Svédországban
Kiváló teniszbajnokunk, Asbóth József a stockholmi fedett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98