Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | Május

A boszorkánykenőcsről 2.

Lewin értékes munkája 1 alapján módomban van a boszorkányságban oly nagy szerepet vitt boszorkánykenőcsökről némileg pontosabb tájékoztatást is nyujtani az olvasónak, mint a mennyiről eddig tudomása lehetett.

A boszorkánykenőcs főmérge vagy a beléndek, vagy a maszlag, vagy a nadragulya szokott lenni. Ezenkívül azonban ritkábban esetleg az ópium, az indiai kender, a légyölő galócza, a mandragóra, a Scopolia, sőt nagyritkán az Aconitum is szerepeltek.

Az említett növények bizonyos részeit zsírral és olajjal kenőcscsé kenték el s ezzel a kenőcscsel a test olyan részeit kenték be honnan a méreg felszívódás útján gyorsan eljutott a test belsejébe, így például bekenték vele a hónaljat, vagy gyakrabban csővel juttaták a vastagbélbe, esetleg a hüvelybe. Röviddel e művelet után jelentkezett a kábulat, majd az álmok, melyek éppen olyan színesek voltak, mint az ópiumpipázóké, csak persze tárgyuk volt más, a korszerű, másféle sugallások révén.

Hogy mennyire hittek még nemrégiben is az ilyen álmokban, mennyire komolyan vették az egész boszorkányságszombati degenerált pogány-misztériumot, mutatja Garidel érdekes tudósítása, 1 a ki elmondja, hogy egy papot, a ki a boszorkányok röpülését prédikácziójában álomjelenségnek mondta, egy vénasszony mindenáron meg akart győzni az ellenkezőjéről, végül is bekente magát boszorkánykenőcscsel, mire mély álomba merült, álmában annyira hányódott, hogy kiesett ágyából, mikor pedig fölébredt, megkérdezte a mellette tartózkodó és őt ellenőrző paptól, hogy látta-e a repülését és hiszi-e most már ő is.

Érdekes, hogy a boszorkányok kivégzésénél is volt még szerepe azoknak a mérgeknek, melyeket a boszorkánykenőcshöz használtak. Úgy látszik, minden ellenkező látszat ellenére is, mégis volt egy kis részvét és irgalom még a rettegett boszorkányüldözőkben is, mert a boszorkánynak elégetése előtt a hóhér enyhítő italt adott, mely többnyire szintén beléndek- vagy maszlagmérget tartalmazott s így az elítélt utolsó kábulatba merülve esett a máglya lángjának áldozatul.

Luzern város irattárában találtak egy számlát 1570-ből melyhez hasonló még több is akad és a mely igy szól: "mer 8 Schilling umb bilsam Samen so des Henskers Chnecht uff 12 July durch Geheiss geben". Úgy látszik, az enyhítő italt beléndek magvaiból, melyeket a patikából szerzett be, maga hóhérlegény készítette el.

Manapság Európában már aligha használják még a legrejtettebb és a czivilizácziótól legkevésbbé érintett helyen is a boszorkánykenőcsöt. A régi pogány misztériumok ez utolsó maradványainak legfeljebb halavány foszlánya élhet még abban a népies szokásban, hogy a síró-rívó csecsemőt néha mákfejfőzettel altatták el, nem egyszer egyenesen örök álomba.


Dr. Rapaics Raymund.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nadragulya, Atropa bella-donna1 Maszlag, vagy Datura stramonium A beléndek virága Indiani vadkender Légyölő galóca (Amanita muscaria)
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A jelzálogbankok és a régi jelzálogkölcsönök A jelzálogbankok és a régi jelzálogkölcsönök
Hire járt, hogy a háboruelőtti jelzáloggal fedezett tartozások...
Ady Endre - A megcsufolt ember Ady Endre - A megcsufolt ember
Megcsufolt ember, ember, Ember, Már mi régen nem voltunk jóban, De...
Teherszállító automobilok a hadseregben Teherszállító automobilok a hadseregben
Nagy gyakorlatok alkalmával már több év óta jó hasznát vették a...
Harmadik lengyel kormány alakult Harmadik lengyel kormány alakult
A Reuter-ügynökség közli a londoni lengyel távirati iroda egyik...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A trianoni béke értelmében Magyarország és Német-Ausztria hajóparkja...
A spanyolnátha A spanyolnátha
A spanyol járvány terjedésének ugy látszik, nem tudnak gátat vetni....
Apák és fiuk Apák és fiuk
Az Országház-térre kanyarodó dunaparti villamosról olyan nemes...
A Kisgazda Párt külpolitikája A Kisgazda Párt külpolitikája
Most, hogy az ország többsége a Kisgazda Párt jelöltjeire adta...
Ady Lajos - Az igazi Ady Ady Lajos - Az igazi Ady
Bölöni György könyve A könyv címén nem akadunk fenn. Elvégre, ha...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98