Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

A hónap rövidhíreiből

Kitüntetett gazdasági munkások

A földmívelésügyi minisztériumból most érkezett le a kecskeméti főispáni hivatalhoz Zs. Kovács Mihály mezőgazdasági cseléd és Kovács Antal mezőgazdasági munkás kitüntetési oklevele. A hosszú évek során hűségesen, becsülettel, kitartással dolgozó két mezőgazdasági munkást a földmívelésügyi miniszter az oklevélen kívül még ötszáz korona jutalomban is részesítette. 


Tilos az állat- és húskivitel

A minisztertanács elhatározta, hogy az állat- és húskivitelt beszünteti. A kiviteli tilalom érzékenyen érinti Ausztriát és az osztrák követ azzal a kéréssel fordult a magyar kormányhoz, hogy tekintettel Ausztria nehéz közélelmezési viszonyaira, a kiviteli tilalmat Ausztriával szemben ne léptesse életbe.


Pamut és pamutárú


Gyapotárfolyamok. A new-yorki tőzsde jegyzései: loko 205, áprilisra 202, júliusra 198, svájci centime kg.-ként. A liverpoli jegyzések szerint loko 206, áprilisra 206, májusra 206, júniusra 206 svájci centime kg.-ként.


Új posztógyár Budapesten

Hír szerint a zsolnai posztógyár berendezésének egy részét legközelebb Budapestre hozzák s minden valószínűség szerint, a cinkotai Ehmann-telep épületében fogják a gépeket elhelyezni, szaporítva megint eggyel Csonka-Magyarország posztógyárainak számát. 


Fűzvesszőtermelés

A fűzvesszőtermelést nagyban akadályozza a Tisza magas vízállása. Most lenne a tavaszi vessző hántolásnak ideje, de a tiszamenti füzesek, melyek az ország jobbminőségű füzeseit szolgáltatják, már harmadízben kerültek víz alá s így jelentékeny fűzvessző marad hántolatlanul, amelyből az ősz folyamán már csak kevésbé értékes rőzse lesz. A vessző-termelés ezen jelzett akadálya miatt a meglévő készletek ára jelentékeny emelkedést mutatott.

A fűzvessző vasúti díjtétele

Hogy az ország lakossága télen át is foglalkoztatható legyen jobb kosarak készítésével, a fűzvessző mesterséges úton, főzés által lesz háncsától megszabadítva. Ily úton nyerjük az ú. n. gőzön hántolt fűzvesszőt, amely nem értékesebb, mint a nedvvel hántolt fehér fűzvessző, de előállítása szociális szempontból kivánatos, miután téli időben némi berendezéssel a hántolás végezhető.

Az új vasúti tarifa szerint a gőzön hántolt fűzvessző szállítási díjtétele 200%-al több, mint a nedvvel hántolt vesszőé. Intézetünk ezen visszás helyzet megszüntetése ügyében kérvényt nyújtott be a MÁV. Igazgatóságához, kérve a gőzön hántolt fűzvesszőnek, a nedvvel hántolt fűzvessző szállítási díjcsoportjához való sorozását.


Új tűgyár Magyarországon

A William Prym cég, melynek Alsó-Ausztriában, Weissenbach a. d. Triestimg nevű helységben van tűgyára s melynek gyártmányai Magyarországon erősen be vannak vezetve, Budapesten fiókgyárat létesít. A Prym-cég, melynek gyártmányai világhírűek, horogkapcsok, nyomókapcsok, gombostűk, kötőtűk és egyéb ruházati acélárúk gyártásával foglalkozna nálunk, míg a varrótűket magyar vevői számára, egyik németországi gyárából hozatná. Tűgyártás meghonosításával foglalkozik a Weiss Manfréd r.-t. vezetősége is. Tűgyártással kísérletezik jelenleg a Schuler József r.-t., de kielégítő eredményről eddig a kereskedővilág nem tud. 


Uj vállalkozások

Temesvári lapok írják, hogy a közelmultban több kisebb gyár alakult, amely közhasználatú textiláruk készítésével foglalkozik. Egy cipőzsinór-, egy kalapszalag- és egy kötött-szövöttárúgyár már megkezdte működését és keletkezőben van egy selyemszalag, valamint egynéhány más speciális cikket gyártó ipari telep.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gazdák Weisz Manfréd csepeli gépgyárában Tavaszi szántás
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
A fiatal mágnásnemzedék egyik legfiatalabb tagja szolgáltatott...
Külömbözeti kifogás - egy tőzsdeügylet a bíróság előtt
Egy bécsi bankcég E. S. magánhivatalnokot 230 font sterling...
Széchenyi Pál gróf repülőgépről virágesőt zúditott Titkos Ilona villájára Széchenyi Pál gróf repülőgépről virágesőt zúditott Titkos Ilona...
Titkos Ilona művésznő Szent Domonkos-utcai lakásán előkelő társaság...
Népszámlálás Népszámlálás
Nemzetközi megegyezés, hogy minden tiz esztendőben összeszámlálják a...
Kóburg Lujza herczegnő válópöre Kóburg Lujza herczegnő válópöre
Fülöp szász Kóburg gothai herczeg és Lujza herczegnő válópörének...
Kelen és Nagy Rózsi új országos rekordot futottak Kelen és Nagy Rózsi új országos rekordot futottak
A vasárnap megtartott Budapest-kerületi férfi és az országos női...
Új-Guinea átkutatása
LUMHOLTZ KÁROLY norvég tudós azt tervezi, hogy Új-Guinea szigetét...
Az élelmiszer hamisitás fölismerése Az élelmiszer hamisitás fölismerése
Az élelmiszer hamisitás elleni küzdelem nem olyan csekély jelentőségü...
Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén
Az UTE megyeri réteken rendezett mezei futóversenyén ismét két budai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98