Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | Május

A hónap rövidhíreiből

Kitüntetett gazdasági munkások

A földmívelésügyi minisztériumból most érkezett le a kecskeméti főispáni hivatalhoz Zs. Kovács Mihály mezőgazdasági cseléd és Kovács Antal mezőgazdasági munkás kitüntetési oklevele. A hosszú évek során hűségesen, becsülettel, kitartással dolgozó két mezőgazdasági munkást a földmívelésügyi miniszter az oklevélen kívül még ötszáz korona jutalomban is részesítette. 


Tilos az állat- és húskivitel

A minisztertanács elhatározta, hogy az állat- és húskivitelt beszünteti. A kiviteli tilalom érzékenyen érinti Ausztriát és az osztrák követ azzal a kéréssel fordult a magyar kormányhoz, hogy tekintettel Ausztria nehéz közélelmezési viszonyaira, a kiviteli tilalmat Ausztriával szemben ne léptesse életbe.


Pamut és pamutárú


Gyapotárfolyamok. A new-yorki tőzsde jegyzései: loko 205, áprilisra 202, júliusra 198, svájci centime kg.-ként. A liverpoli jegyzések szerint loko 206, áprilisra 206, májusra 206, júniusra 206 svájci centime kg.-ként.


Új posztógyár Budapesten

Hír szerint a zsolnai posztógyár berendezésének egy részét legközelebb Budapestre hozzák s minden valószínűség szerint, a cinkotai Ehmann-telep épületében fogják a gépeket elhelyezni, szaporítva megint eggyel Csonka-Magyarország posztógyárainak számát. 


Fűzvesszőtermelés

A fűzvesszőtermelést nagyban akadályozza a Tisza magas vízállása. Most lenne a tavaszi vessző hántolásnak ideje, de a tiszamenti füzesek, melyek az ország jobbminőségű füzeseit szolgáltatják, már harmadízben kerültek víz alá s így jelentékeny fűzvessző marad hántolatlanul, amelyből az ősz folyamán már csak kevésbé értékes rőzse lesz. A vessző-termelés ezen jelzett akadálya miatt a meglévő készletek ára jelentékeny emelkedést mutatott.

A fűzvessző vasúti díjtétele

Hogy az ország lakossága télen át is foglalkoztatható legyen jobb kosarak készítésével, a fűzvessző mesterséges úton, főzés által lesz háncsától megszabadítva. Ily úton nyerjük az ú. n. gőzön hántolt fűzvesszőt, amely nem értékesebb, mint a nedvvel hántolt fehér fűzvessző, de előállítása szociális szempontból kivánatos, miután téli időben némi berendezéssel a hántolás végezhető.

Az új vasúti tarifa szerint a gőzön hántolt fűzvessző szállítási díjtétele 200%-al több, mint a nedvvel hántolt vesszőé. Intézetünk ezen visszás helyzet megszüntetése ügyében kérvényt nyújtott be a MÁV. Igazgatóságához, kérve a gőzön hántolt fűzvesszőnek, a nedvvel hántolt fűzvessző szállítási díjcsoportjához való sorozását.


Új tűgyár Magyarországon

A William Prym cég, melynek Alsó-Ausztriában, Weissenbach a. d. Triestimg nevű helységben van tűgyára s melynek gyártmányai Magyarországon erősen be vannak vezetve, Budapesten fiókgyárat létesít. A Prym-cég, melynek gyártmányai világhírűek, horogkapcsok, nyomókapcsok, gombostűk, kötőtűk és egyéb ruházati acélárúk gyártásával foglalkozna nálunk, míg a varrótűket magyar vevői számára, egyik németországi gyárából hozatná. Tűgyártás meghonosításával foglalkozik a Weiss Manfréd r.-t. vezetősége is. Tűgyártással kísérletezik jelenleg a Schuler József r.-t., de kielégítő eredményről eddig a kereskedővilág nem tud. 


Uj vállalkozások

Temesvári lapok írják, hogy a közelmultban több kisebb gyár alakult, amely közhasználatú textiláruk készítésével foglalkozik. Egy cipőzsinór-, egy kalapszalag- és egy kötött-szövöttárúgyár már megkezdte működését és keletkezőben van egy selyemszalag, valamint egynéhány más speciális cikket gyártó ipari telep.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gazdák Weisz Manfréd csepeli gépgyárában Tavaszi szántás
Cikk-ajánló
Zavaros hírek Törökországból Zavaros hírek Törökországból
Zavaros hírek érkeznek Törökországnak a szerb forrongás dolgában...
A képzőművészeti szemle A képzőművészeti szemle
Aba Novák minden más kortársától meglehetősen élesen elkülönülő...
Az entente és Oroszország Az entente és Oroszország
A Times és a Morning Post pétervári tudósítóinak jelentéseiből...
Sárarany Sárarany
Más, élénkebb életű irodalmakban, mint a mienk, alighanem hangos...
A hályogról  1. A hályogról 1.
A szem betegségei között a különböző hályogok elég gyakoriak és nagy...
Kálvin levelei a nőkhöz. Kálvin levelei a nőkhöz.
Külföldön ép most nagyon divatban van a nevezetes emberek...
Májusban cserélik ki a pénzt Májusban cserélik ki a pénzt
Tőzsdén, magántársaságokban, kávéházakban – mindenütt, ahol...
Kirabolták Jókai Mór özvegyének lakását Kirabolták Jókai Mór özvegyének lakását
Özvegy Jókai Mórné a Jósika ucca 2. számú ház harmadik emeletén lakik...
Magyar kutató a dzsungel romvárosában,  a mayák birodalma Magyar kutató a dzsungel romvárosában, a mayák birodalma
Az alábbiakban Kelemen Pál magyar archeológus és műtörténész...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98