Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

A növénynemesítők kiállítása

Az elmult hét végén nyitotta meg Horthy Miklós kormányzó előkelő közönség jelenlétében a fővárosi Mezőgazdasági Múzeumban a magyar növénynemesítők első kiállítását. A kormányzót Mayer János földmívelésügyi miniszter üdvözölte és szavai során reámutatott arra, hogy hazánkban minden közgazdasági fejlődés csupán a mezőgazdaságon keresztül történhetik.

Székács Elemér gazdasági főtanácsos, az Omge növénynemesítő bizottságának elnöke szólott ezután és hangsúlyozta, hogy a többtermelésnek az a hivatása, hogy amit földünkből területben vesztettünk, azt a föld értékének révén pótoljuk. Ezután Horthy Miklós kormányzó megköszönve az üdvözlést, megnyitotta a kiállítást és a felhalmozott nagyértékű anyagot apróra megszemlélte. 

A kiállításon látható a Magyar Vetőmagnemesítő és Értékesítő R.-T. nagyarányú gyüjteménye, amelynek anyaga Székács Elemér keze alól került ki. A Székács-búzák számos faja, melyek holdankénti 2-4 mázsás terméstöbbletet biztosítanak, zab, árpa, rozs, bab, lóbab, tengeri, kender és len, mely utóbbiak Fleischmann Rezső nemesítő szakavatott munkáját dicsérik.

A bánkuti főhercegi uradalom – vezetője Baross László – a bánkuti búza, tengeri, zab, takarmányrépa nemesítését folytatja. Tengerijével már az 1914-iki kiállításon aranyérmet nyert. A Hatvani Növénynemesítő R.-T. Legány Ödön vezetése alatt a hatvani búza, sörárpa, rozs, tavaszi és őszi zab, burgonya, takarmányfélék nemesítésével foglalkozik. Különösen nemesített zabjai tünnek ki a kiállításon.

Károlyi Imre gróf zalaszentgróti növénynemesítő uradalma a repce, mák és bükköny nemesítésével tünik ki, amelyek mellett őszi árpát és rozsot is nemesít Falb Lőrinc nemesítő intéző. Gyérey Richárd tolnaozorai béruradalma nemesített őszi búza, tavaszi búza, zab, mák és bükköny kiváló példányait állította ki és nemesített gyógynövényeket. Szold Manó meződabi és ponyvádi nemesítő gazdaságai újabb keletűek, de a szakavatott gondos munka búzában, zabban, tengeriben, burgonyában, vörösherében máris szép eredményt teremtett.

Az alcsuti főhercegi uradalom általánosan ismert alcsuti tengerijével jelent meg. Bauer Ottó tormási gazdasága kiváló nemesített sörárpával, Mesterházy Ernő dr. nagygeresdi gazdasága sörárpával és tengerivel jelent meg a kiállításon, míg az Országos M. Kir. Növénynemesítő Intézet a növények életére vonatkozó táblázatokkal.

A kiállítás külső elrendezése, melyet Fabriczius Endre, m. kir. gazd. tanácsos, Omge titkár intézett, a legnagyobb gondosságra és ügyszeretetre vall. A Hangya a többtermeléssel és a növénynemesítéssel foglalkozó szakkönyveket állította ki pompás csoportosításban. 

A kiállítást, mely összeesett a tenyészállatvásárral, a fővárosba érkezett gazdák élénk érdeklődéssel látogatták. 

Itt említjük meg, hogy az Omge növénynemesítő bizottsága a kiállítással kapcsolatban ülést tartott, amelyen Székács Elemér a növénymagnemesítés jelentőségéről, Havas Géza pedig a kender és len nemesítéséről tartottak értékes előadásokat. Meskó Pál gazdasági főtanácsos, lapunk főszerkesztője, pedig bejelentette, hogy a Hangya a növénynemesítés terjesztésére tízezer koronát adományozott.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
József királyi herceg bánkuti uradalmának gyűjteménye Növénynemesítő telep Hatvanban
Cikk-ajánló
Kártékony hernyók és rovarok irtása Kártékony hernyók és rovarok irtása
Az 1894. évi XII. törvényczikk kötelezi a földbirtokosokat s...
Rádióvétel alagútban Rádióvétel alagútban
Eve a Canadian Pacific Railway egyik alagútjában érdekes kísérleteket...
Márai Sándor: Blériot Márai Sándor: Blériot
Anzani, a mótor építője, pitymallatkor ébredt. Megnézte az órát:...
Ajánlott levelek automatikus feladása Ajánlott levelek automatikus feladása
Hosszú kisérletezések eredménye az a gép, mely most illeszkedik bele...
Műkorcsolyázás az olympián Műkorcsolyázás az olympián
Az olimpiai játékok befejező részéhez a műkorcsolyázó-versenyek...
Apponyi Albert gróf Ottó királyságáról Apponyi Albert gróf Ottó királyságáról
Apponyi Albert grófot percekig tartó lelkes óvációkban részesített a...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A pénzügyminiszter hirdetményileg közzéteszi, hogy a VI. hadikölcsön...
Zsengellér Gyula négy góljával biztosan győztünk a bolgárok ellen Zsengellér Gyula négy góljával biztosan győztünk a bolgárok ellen...
Válogatott labdarúgó csapatunk néhány hét előtt Genfben 3:1 arányban...
A világ legjobb billiárd-játékosa A világ legjobb billiárd-játékosa
Ez a huszesztendős fiatalember, akinek arczképét itt láthatják...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98