Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

Ipari kishírek

Vaskereskedelem

Országunk vaskereskedelmét lényegesen befolyásolja a cseh és német vasiparok helyzete, mivel a nyersanyagok és készárúk nagy része ez országokból kerül hozzánk. Sajnos, eme két országból származó anyagoknak árai a magyar korona, valamint a márka és szokol ingadozásai következtében bizonytalanok. Igaz ugyan, hogy a márka abnormálisan sülyed, azonban a németországi gyárak termelése le van már kötve és újabb szállítmányokat onnan nem kaphatunk, míg Cseh-Szlovákiából a magas szokol ár miatt teljesen lehetetlen a behozatal. Az építkezés és ipari munkák szükséglete rákényszeríti a piacot az áremelés elfogadására és remélhetjük, hogy a közeljövőben minden irányban nagyobb mozgalom fog megindulni.


Seprűszállítás

Budapest székesfőváros tanácsa a megtartott versenytárgyalás alapján intézetünkre bízta a fővárosi Köztisztasági Hivatal részére a folyó évben szükséges nyírfaseprűk szállítását. Érdekes, hogy ezen versenytárgyalásnál a másik versenyző cég 960.000 K-val drágább volt, mint az Iparosok Országos Központi Szövetkezete. Ez a különbség is mutatja, hogy más az altruista kalkuláció és más a merkantillista üzlet.


A budapesti villanyszerelők és műszerészek ipartestülete legutóbb tartott rendes évi közgyűlésén a következő tisztikart választotta: elnök: Dembitz Gyula; alelnökök: Rusznák Károly, Sebők János, Rohrmann János, Neubauer Emil; pénztárnok: Zwillinger Miksa; jegyző: dr. Bérczy Endre; ügyész: dr. Várady Elek; számvizsgálók: dr. Torda Tivadar, Rieder Ottó, Reiner Nándor.


A női szabómunkások újabb bérköveteléssel álltak elő, mely a szakmában óriási meglepetést keltett. A legutolsó béremelés 1921. október hó 20-án történt. Ezekkel a munkabérekkel szemben az újabb követelés a munkabéreknek 35 %-os emelkedését jelentené. A munkaadók a munkások ezen megokolatlan követelésének visszautasítására a legerélyesebb akciót indítják meg.

Árúmintakiállítás

Utrechtben a közeli napokban árúmintakiállítás nyílik meg, melyen a háziparral foglalkozó magyar cégek is részt vesznek. Sajnos, hogy Magyarországnak csak 10 m˛ terület jutott ezen kiállításon. Érdekeinket Telkes igazgató, az "Orsó és Rokka" vezetője fogja képviselni. Bízunk abban, hogy az ő agilis működésének eredménye jó hollandi forintok megérkezésében és kedvező külföldi összeköttetések megteremtésében fog megnyilvánulni.


Új textilgyár

A Magyar Általános Hitelbank nagyszabású fésű-fonal-szövő-festő- és finomposztó- és gyapjúmosógyárat létesít Budapesten. A gyár alapításában a Hitelbankkal karöltve résztvesz a Kohner Adolf és Fia cég, a lipcsei Stöhr-gyár, amely Németország egyik legnagyobb szakmabeli gyára, az elberfeldi textilgyár és az altenburgi Schmidt-féle textilgyár. A vállalat részvénytársasági alapon létesül, melynek kezdő alaptőkéje 4000 millió korona lesz. A tárgyalásokat Ullmann Adolf, a Hitelbank alelnök-vezérigazgatója vezette. Az új textilgyárakat a fegyvergyár egyik ilyen üresen álló helyiségében állítják fel s a gyár mindjárt 1200-1500 munkással fog megindulni.


Új lencérnagyár

Kelenföldön a Lenke-úton levő katonai ruhatár telepén finom lencérna gyártására rendezkedik be Michels Ákos horvátországi lenkikészítő gyáros. A szóbanforgó gyár berendezési munkálatai állítólag már annyira előhaladtak, hogy május havában a gyár üzembe lesz helyezhető.


Hántolt fűzvesszőtermelés

A hántolt fűzvessző iránt élénk a kereslet. Jól tennék a füzesmenti lakosok, ha a nedvkeringés megindultával a tél folyamán le nem termelt fűzvesszőt lehántolnák. Ezzel jelentős jövedelmet szerezhetnének és így hasznosíthatnák idejüket akkor, amikor még tömeges mezőgazdasági munka nincs. Bárkinek szívesen szolgálunk szaktanáccsal és amennyiben nagyobb mennyiségű hántolt fűzvessző lenne termelhető, napi áron szivesen meg is vesszük a vesszőt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98