Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

Birkózóink veresége Stockholmban

A birkózó világbajnokságok eredményei – Három világbajnokságot nyert Svédország, hármat Finnország. – Radvány második lett a könnyűsúlyban. Breznotich, Endrédy és Vargha pedig "Extrapreist" nyertek. – Összedolgoztak a svédek és finnek?

Hosszú, háromnapos várakozás után végre a "Sporthirlap" tudósítójának távirati érdeklődésre sikerült Malmőn keresztül Stockholmból megtudnia, hogy hogyan végződtek a stockholmi világbajnoki versenyek.

A malmöi sportemberek szívességéből tudtuk meg a szomorú valót, - amit körülbelül már következtethettünk kiküldötteink kihallgatásából: a magyar színek képviselői az egész vonalon vereséget szenvedtek.

De nem dicsekedhetik más résztvevő nemzet fia sem sikerrel a svédeken és finneken kívül: a világbajnokságokat ugyanis ennek a két északi nemzetnek a fiai osztották el egymás között.

Távirati jelentésünkből nem tűnik ki az, hogy mik voltak a magyar birkózók lesújtó vereségének az okai: Ezt tudatni az eredménnyel együttesen mindenesetre az MBOSz kiküldöttjének lett volna a feladata.

Értjük azonban Csanádi Mór hallgatását, aki talán nem akarta közölni addig a vereséget a magyar sportvilággal, amíg annak okait részletesen is nem tudathatja. S ebből e hallgatásból jogosan arra következtetünk, hogy a bíráskodás körül valami ismét nem volt rendben.

Visszaemlékezünk itt az 1912. évi stockholmi olimpiai birkózó versenyekre, amelyeken szintén svédek és finnek osztoztak az első helyeken, s ahol feltűnő egyértelműséggel döntöttek a svéd és finn bíró egymás javára.

Talán most is ez történt. Ezt a sejtésünket le kell itt írnunk nemcsak a magunk megvigasztalására, hanem azért is, mert jól tudjuk, hogy amilyen lelkes sportemberek és páratlanul vendégszeretők a svédek, ugyanolyan elfogultak is, ha arról van szó, hogy a svéd sport elsőbbségét biztosítsák.

Mindenesetre óvakodunk attól, hogy már most kedvezőtlen véleményt mondjunk birkózósportunk mai világpozíciójáról. Megvárjuk ebben a tekintetben azt az időt, amikor majd részletes információt kapunk a Stockholmban történtekről.

A lehangoltságra amúgy sincsen ok. Táviratunkból ugyanis, amelyet Malmőből kaptunk s amely meglehetősen homályos, kiderül, hogy Radvány Ödön második lett a könnyűsúlyban.

Ezen kívül még birkózónk: Pongrácz, Breznotich, Endrédy és Vargha kapott "Extrapreist", amelyről ma még nem tudjuk, hogy mit jelent: harmadik díjat, szépségdíjat, vagy pedig – vigaszdíjat a világbajnoki mérkőzés alatt elszenvedett sérelmekért.

Kiküldött birkózóink közül tehát csak három: Magyar, Dömény és Szelky végzett eredménytelenül. Ez az eredmény mindenesetre megnyugtató, még akkor is, ha világbajnokságot ebben az évben nem is sikerült hazahoznunk.

A Sporthirlap távirati tudósítása, amelyet Malmőn keresztül Stockholmból kapott, a következőket tartalmazza:

A távirat alapján tehát az új világbajnokok a következők:
Tollsúly (58 kg-ig) Svensson (svéd)

Pehelysúly (62 kg-ig)
Antilla (finn)

Könnyűsúly (67.5 kg-ig) Westerlund (finn)

Kisközépsúly (75 kg-ig) Westergres (svéd)

Nagyközépsúly (82.5 kg-ig) Rosenkvist (finn)

Nehézsúly (82.5 kg-on felül)
Nilston (svéd)

Tájékoztatás végett leközöljük az 1921. évben Helsingforsban akkor még csak 5 súlycsoportban lezajlott világbajnokságok eredményeit: Pehelysúly: 1. Ikonen (finn), 2. Mallnen (francia) 3. Mussonen (finn) Könnyűsúly: 1. Frimann (finn) 2. Rosse (lett) 3. Deivalko (finn)

 

Kisközépsúly 1. Temminen (finn) 2. Wikstrom (finn) 2. Westerlund (finn) a mostani könnyüsulyu bajnok. Nagyközépsúly: 1. Rosenkvist (finn), aki most is győztes. 2. Svensson (svéd) 3. Mulja (holland)  Nehézsúly: 1. Salila (finn) 2. Nieminen (finn) 3. Larsen (dán)


Amint ebből látjuk, egyedül Rosenkvist védte meg a tavalyi győztesek közül világbajnokságát, ellenben Westerlund, aki tavaly a kisközépsúlyban harmadik volt, most a könnyűsúlyban Radvány Ödön előtt világbajnok lett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Radvány Ödön Varga Béla Breznotics Miklós birkózó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98