Dtum
Login with Facebookk
1922 | Február

Az MBOSz válogató versenye

Dr. Varga Béla, Radvány Ödön és Breznotics Miklós nagyszerű formája. – Hétfőn jelölik ki a Stockholmba induló birkózó gárdát.

A régi képviselőház már fél órával az MBOSz válogató versenyének megkezdése előtt megtelt az érdeklődő közönséggel. Öt percenkint fel-felhangzik a szokásos tapsorkán, mely a közönség türelmetlenkedését jelzi. A terem közepén az új szövetségi szőnyeg szinte hívogatja azokat a versenyzőket, akiket a Birkózó Szövetség a stockholmi világversenyen Magyarország reprezentálására kiszemelt. Pont 7 órakor jelenik a szőnyeg két ellenkező sarkában az első mérkőző pár: Eidlicz Bertalan (Testvériség) és Magyar Ármin (BAK)

Miután Barabás Jenő dr. néhány mondatban megmagyarázza a közönségnek a mérkőzés célját, amely szerint a zsűri a 15 percig dolgozó párok munkája alatt nem a tussolásokat, hanem a keresztülvitt vagy elhárított akciókat számítja, az első pár megkezdte a mérkőzést. Állásban dolgoznak egy-két percig, amikor aztán Eidlicz szépen ívelt saltóval földre hozza Magyart. Magyar valamivel akcióképesebb, a túlerő azonban Eidliczé.

A 6-ik percben a bíró Eidliczet békaállásba küldi le. Magyar vagy négy akciót kísérel még, de kivitel nélkül is sikertelen marad. Ezután Magyar megy le, de csakhamar ismét felülkerül, majd Eidlicz újabb saltójával ismét a szőnyegre jut. Változatos küzdelemmel pereg le a 15 perc hátralevő része. Mindkét versenyző büszke lehet teljesítményére.

A következő pár lép a szőnyegre: Német Jenő (MTE) és Mezől József (Törekvés) Ez a mérkőzés már lassúbb tempóban folyik, ami főleg Mezől elővigyázatos munkájának köszönhető. Németh viszont mindent megkísérel és egy-két lendületi dobása sikerül is, sőt Mezől hiába is kerül, onnan azonban finom áthúzással Német fölé megy. A mérkőzés tempója azután megélénkül, a biró kettős sípjele azonban a mérkőzés végét jelzi.

Zólyomy Gyula (MTK) és Keresztes Lajos (Húsiparos) a következő pár. A közönség tapssal fogadja a két ismert bajnokot. A sípjel után azonnal Keresztes kezdi a támadást. Mintha kicserélték volna, oly frissen, lendületesen dolgozik. Nem is lehet ráismerni. Főleg hosszú dobásai sikerülnek. 6-7 perc után Zólyomy kerül felül, de könnyelműen kockáztat. Egymásután megy saját jószántából hídba, hogy azután maga fölött áthúzza a karjait lezáró Keresztest. Egy alkalommal azonban az erős Keresztes úgy lefogja, hogy a hídból alig tudott kiszabadulni.

Csengetnek, vége a mérkőzésnek. Most Miskey Árpád (MAC) és Endrődy Gábor (Húsiparos) áll fel a szőnyegre. Az előbbi a régi óvatos fogásokkal és főleg a nyers erővel dolgozók, az utóbbi pedig a modern, lendületi dobásokkal, második intenciójú akciókkal birkózó iskola képviselője. Miskey alig enged fogást a 15 perc alatt, pedig Endrődy minden lehetőt megkísérel. Egyik-másik fogása sikerül is, ezeket azonban Miskey óriási erejével végül is ellensulyozza. Kissé unalmas volt a mérkőzés. Endrődy jobban tetszett.

Ezután Szelky Ottó (Vasas) és Nagy Béla (Ceglédi Move) lépnek a szőnyegre. Tekintve, hogy Szelky mintegy tíz kilóval nehezebb az ellenfelénél (Szelky nehézsúlyú, míg Nagy Béla nagyközépsúlyú birkózó), nem okozott nagy meglepetést, hogy a Vasas birkózó könnyen bánt ellenfelével. Nagy Béla néhány gyönyörű szabadításával és az óriási testalkatú ellenfelén keresztül vitt suples-ért mindamellett hatalmas tapsokat kapott.

A nívós küzdelem után a Pongrácz József (BAK) és Zolyka Vidor (Vasas) pár lép elő. Utóbbi a beteg Péter László helyett mérkőzik. Erről a mérkőzésről keveset írhatunk. A kitűnő formában levő Pongrácz vagy tízezer összepakolta ellenfelét. A villámgyors akciókat hálás tapsokkal jutalmazta a közönség.

15 perc után újabb pár lép a szőnyegre: Skerlecz Gyula (MTK) és Fehér István (BAK) A bíró sípjele után Skerlecz támad és szőnyegre hozza Fehért aki azonban a lefogott hídból hamarosan kikerül. Ezután változatos és elkeseredett küzdelem következik, a melynek folyamán Skerlecz a szőnyeg szélén be is tussol. A tovább folytatott küzdelemben a két kiváló birkózó jóformán egyforma kvalitást árult el. A szövetség mindkettőt joggal kiküldheti Stockholmba. E mérkőzés után.

Brüll elnök bejelentette a közönségnek, hogy Varga Béla dr. és Radvány Ödön holnap csütörtökön utaznak Christiániába. Ezután még a közönség pártfogásáért mondott köszönetet. A szokásos éljenzések után ismét megszólalt a bíró sípja. Hatalmas tapsorkán keletkezik.

Radvány Ödön és Breznotics Miklós állanak ki a porondra. Már az első percben Breznotics mesteri lerántással a földre kerül. Ezután a legbravúrosabb akciók következnek, amelyeket Budapesten még soha nem láthattunk. A villámgyors kombinált fogások áthúzások és hidalások egymást követték. Bresznotics dicséretes technikai tudással és állóképességgel vette át Radvány tempóját. Mindketten elsőrangú formában vannak.

Még el sem ült a mérkőzés befejezését követő taps, a mikor Ruzicska Gyula (MAC) és Péter Rezső (MTK) állt ki a szőnyegre. A Radvány-Breznotics mérkőzés után szinte verekedésnek látszott a két birkózó küzdelme. Egyébként durva erőszakos stílus nélküli munkát produkáltak. Utánuk Schmeisz Béla (FTC) és Schichtanz Andor (MTE) mérkőztek. Utóbbi csak beugrott a válogató versenyre, mindamellett dicséretreméltó buzgalommal igyekezett a 7 kg-os súlykülönbséget behozni. Schmeisz természetesen csak látszott ellenfelével. Most az utolsó pár következett: falrengető taps kíséretében megjelenik Varga Béla dr. (MAC) és Dömény István (BAK)

A két ideálisan szép férfi-alak Pazar küzdelmet sejttetett, ez azonban nem következett be, mert Döménynek már az első percben megrándult a lába és így sántítva volt kénytelen lemenni a szőnyegről. A közönség azonban mindenáron Vargát kívánta látni. Rövid tanakodás után Szelky Ottó állt ki Varga Béla dr. ellen, aki a nálánál 12 kilóval nehezebb Szelkyvel felejthetetlen szép birkózást mutatott be. Erőteljes akciói, húzásai és föltétlen biztos hídjai nagyszerű formáról tettek tanúságot.

A remek küzdelem annyira lenyűgözte a közönséget, hogy a bírói sípjel után csak nagysokára távozott. A verseny nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is nagyot lendített a Birkózó Szövetség ügyén és főleg a stockholmi kiküldetésen.

A svédországi versenyen résztvevő birkózók kijelölése hétfőn történik meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Breznotics Miklós birkózó Szelki Ottó birkózó (Vasas) Miskey Árpád Varga Béla
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98