Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

Kinyomozták a magyar fascisták vezérkarát

A belügyminiszter ismeretes rendelete után, amellyel tudvalevően a fascista tábor működésének beszüntetését rendelte el, a rendőrség politikai osztálya teljes apparátussal látott hozzá a mozgalom minden fázisának felderitéséhez. A rendőrség munkája ugyan megelőzte a belügyminiszter rendeletét, mert a politikai osztálya a rendelet kiadását megelözöen is már naponta tájékoztatta a belügyminisztert a mozgalom mibenlétéről.

 

A nyomozás szálai köztudmás szerint Andrejka Károly főkapitányhelyettes kezeibe futnak össze, aki, hogy teljes képet alkothason az egész szervezetről, már a szombati nap folyamán husz detektiv segitségével küldött idézést azok részére, akikről már korábban tudták, vagy sejtették, hogy részesei az akciónak. Pintér Ernő dr. rendőrtanácsos segédkezik a főkapitányhelyettesnek abban a nehéz munkájában, hogy a „misztikus” ügy minden bonyolult szálát kibogozzák. A beidézettek kihallgatása vasárnap a hajnali órákig tartott.

 

A nyomozás vezetői különösen arra a kérdésre vonatkozóan folytatják a kihallgatásokat, mikor kezdődött az akció, ki kezdeményezte azt és mik voltak a céljai? Az eddigi kihallgatottak sorában nagyrészt „közlegények” szerepelnek, akik nagy általánosságban őszinte és egybehangzó vallomást tettek, azonban minden feleletadást megtagadtak a részletkérdésekre vonatkozólag. A fascista titoktartásra hivatkoznak, egy fogadalomra, amely nem engedi, hogy másokkal közöljék terveiket, megállapodásukat.

 

A rendőrség azonban minden titkolódzásuk ellenére is részletes névsort szerzett be azokról, akik a mozgalom vezetésében és terjesztésében elől jártak. Az eddigi nyomokon haladva a nyomozó hatóság arra helyezi a fősulyt, vajjon követtek-e el a szervezkedők olyan dolgot, amely tételes törvényeinkkel ellentétben áll s ha igy találnák, akkor ilyen irányban nyomban meginditják ellenük az eljárást.

 

A mai napra nagyszámu idézést adtak ki különösen volt képviselők részére, akikkel szemben az a gyanú merült fel, hogy ugyancsak részesei az akciónak. A nyomozás adataiban több aktiv képviselő neve is szerepel, ezek között Friedrich Istvánné is, akiket azonban a mentelmi jogukra való tekintettel eddig még nem idézett meg a rendőrség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98