Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

A hónap rövidhíreiből

A bankjegyinfláció a legutóbbi héten mindössze 1.8 milliárddal szaporodott, vagyis a bankjegyszaporulat lényegesen kisebb, mint a megelőző két héten. A kormány igyekszik következetesen keresztülvinni a defláció politikáját, bár eddig, sajnos, ennek hatása sem az élelmiszer, sem az árupiacon nem jelentkezett. Reméljük, hogy pénzünk stabilizálásával kapcsolatosan sikerül elejét venni a további drágulásnak s így iparostársaink is könnyebben jutnak nyersanyaghoz. 


A csekkforgalom fejlesztése az iparban

Baross Gábor, intézetünknek volt miniszteri biztosa, a Postatakarékpénztár jelenlegi elnökigazgatója, intézete céljául tűzte ki a postatakarék betétállományának növelését és a csekkforgalom fejlesztését, hogy így a készpénzforgalmat minél inkább redukálhassa. Iparos társaink igen helyesen teszik, ha a Postatakaréknál csekkszámlát nyitnak, hogy fizetéseiket ne készpénzben, hanem clearing útján teljesíthessék. 


A keresztény gazdasági térfoglalás eddigi eredményéről nyilatkozott Milotay István. Találóan mutatott rá arra, hogy a keresztény társadalmon belül kialakulóban van egy eddig ismeretlen típus, a vállalkozó üzletember. Legnehezebb a keresztény berendezkedés munkája a hitel-organizáció terén. A magyar bankokrácia felszívja és eltapossa az önállóság minden kísérletét. A kis- és középipar régóta érzi a bankok és a nagyipar nyomását és természetszerűleg az államtól várja a megfelelő védelmet. 


Napi száz vagon cementet állítanak elő hazai cementgyáraink, s bár hivatalos közlés szerint a cement-kivitel minimális, a cementhiány még sincs szünőben, sőt immár oly mérvet ölt, hogy az építkezés komoly akadályát képezi. Mindenesetre az illetékes kormányköröknek intézkedniük kellene, hogy a cementelosztást megfelelően rendszeresítsék és a hazai igényeket elégítsék ki elsősorban.

Véglegesen rendeződik a hadirokkantak ellátásának kérdése

A hivatalos lapban utasítás jelent meg a hadirokkantak, hadiözvegyek és hadiárvák ellátásáról szóló rendeletek végrehajtásaképen. Kimondja a rendelet, hogy ellátásban részesül minden magyar állampolgár, akinek testi vagy szellemi épsége a katonai szolgálat alatt jelentékenyen csökkent. Ugyancsak ellátást kap a nemhivatásos katonai szolgálat alatt meghalt magyar állampolgár özvegye és árvája. A rokkantjáradék évi összege 25-50 százalékos rokkantság esetén 1200 K, 50-75 százalékosoknál 2400 K, 75-100 százalékosnál 4200 K, a kereken 100 százalékosoké pedig 4800 K. Az özvegyi járadék összegét évi 2400 koronában állapították meg. 


Negyedik kocsiosztályt léptetnek életbe az államvasutakon

Hogy az utazást a tarifaemelés ellenére is lehetővé tegyék a legszegényebb néposztálynak, illetékes helyen elhatározták, hogy a közeljövőben külön negyedik osztályu kocsikat iktatnak forgalomba. Erre a célra a teherszállító kocsik egyrészét szándékoznak átalakítani, olyformán, hogy azokba lócákat szerelnek fel és a kocsik fűtésére kályhát állítanak be. 


Ötszázezer koronás bankókat nyomat Ausztria

Osztrák kormányrendelet alapján az Osztrák-Magyar Bank új ötszázezer koronás bankjegyeket bocsát ki. Ez a pénzjegy Ausztriában nem is nagyon ritka, mert egy munkás havonta másfél milliót is meg keres s örül, ha ezt a pénzt nem százasokban kapja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98