Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

A kormány biztosítani akarja a parlamenti tárgyalás nyugalmát

Holnap, kedden, megkezdődnek ujból a nemzetgyülés ülései és pedig meglehetősen kiadósan, mert nyolc órás üléseken fogják tárgyalni az adójavaslatokat. Meg kell állapítani, hogy meglehetősen izgatott és zavaros az a helyzet, amelyben az uj politikai frontok megbomlása éppen olyan közel áll a megvalósuláshoz, mint az uj csoportosulások lehetősége.

 

Több olyan jelenség tolódott az utolsó időben előtérbe, amely jelenségről a jövő képe ma még ki nem alakulhatott, de a kialakulásnak szinte napok, esetleg órák alatt meg kell érniök. A bomlasztó, vagy összekovácsoló anyag között szerepelnek a földadó-javaslat körül keletkezett ellentétek, a liberális és demokratikus elemek egymás felé való törekvése, az intranzigensek fölmelegitett hatalmi vágya és az Interparlamentáris Unió körül kifejlődött feszültség. Kétségtelen, hogy éppen ezeknek a kérdéseknek napirendre kerülése miatt sok tekintetben döntő jelentőségünek igérkezik a kormánypárt ma esti értekezlete.

 

Ezen az értekezleten kerülnek napvilágra azok az engedmények, amelyeket Kállay Tibor pénzügyminiszter hajlandó megtenni részben a Gaál Gasztonnal rokonszenvező nagybirtokosoknak, régebben pedig a Bottlik József és Szijj Bálint vezérlete alatt álló kisgazdáknak. Bottlikék a maguk győzelmében biznak és azt hiszik, hogy a kormány által engedélyezendő módosítások a kisbirtoknak fognak kedvezni, annál is inkább, mert ezzel a liberális ellenzék és a szociáldemokraták követeléseit is némileg honorálná a kormány és a vita élét letompitaná. A kisgazda-csoport szerint a nagybirtok követeléseinek elejtése nem hozhatja kellemetlen helyzetbe a kormányt, mert ezeknek az elemeknek a támogatását nem veszti el, míg a kisgazda-politika az ellenzéki padokon az országban óriási agitatórius erőre kapna és alapjában ásná alá a kormány helyzetét.


A másik, szintén igen sulyos probléma, amely a kormánypártot foglalkoztatja és amely szintén a mai pártkonferencián kerül szőnyegre az, hogy milyen magatartást tanusitson a párt a szociáldemokratákkal szemben az ujabb események hatása alatt. Tény az, hogy a szociáldemokratáknak az interparlamentáris konferenciáról való elmaradása, de főként Eduard Bernstein bécsi támadása nagy izgalmakat keltett az egységes pártban és sokan vannak, akik a két eseményt egymással összefüggőnek tüntetik fel, bár a szociáldemokraták hajlandók kinyilatkoztatni, hogy Bernstein felszólalásáról előzetes tudomásuk nem is volt, ami pedig a konferenciáról való elmaradásukat illeti, e tekintetben a teljes felelősséget a kormányra háritják.

 

Az Egységes Pártban sokan vannak, akik a legélesebb támadást kivánják a szociáldemokraták ellen intézni, viszont vannak olyanok, akik az affért gróf Apponyi Albert felszólalásával és Bernstein támadásának visszavágásával elintézettnek vélik és a parlamenti összecsapásokat, az esetleges tumultuózus jeleneteket szeretnék kikerülni. Ebben a kérdésben természetesen a kormány mondja ki az utolsó szót és hir szerint gróf Bethlen István maga is szükségesnek tartja, hogy a bécsi eseményekről a magyar parlament is elmondja véleményét.; de szerinte ennek méltóságos, komoly érett módon kell megtörténnie, ami elejét venné annak, hogy a parlamenti béke megrázkódtatást szenvedjen.

 

Jóslásokba bocsátkozni természetesen nem lehet, mert ha a kormány álláspontja győzni is fog a pártban és a párt tagjai a mérsékletre törekszenek is, - mint mondják – sok függ a szociáldemokraták viselkedésétől és annak a magyarázatnak a hangjától, amit ebben a kérdésben mindenesetre tenni fognak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gaál Gaszton Eduard Berntein Gróf Apponyi Albert
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy baj lehet Amerikában Fedákkal Nagy baj lehet Amerikában Fedákkal
Mintegy kéthete hogy egy hollywoodi sürgöny arról adott hírt, hogy...
Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén
Az UTE megyeri réteken rendezett mezei futóversenyén ismét két budai...
Textilgyártási akciónk 1922-ben Textilgyártási akciónk 1922-ben
Mint a gondos iparos, kereskedő vagy gazda, mi is kötelességszerűen...
Millerand, Franciaország uj köztársasági elnöke Millerand, Franciaország uj köztársasági elnöke
Millerand, Franciaország uj köztársasági elnöke. Mint párisi ügyvéd...
A ,,rokokó” és ,,altwien áttervezéséből alakul az uj női hajviselet A ,,rokokó” és ,,altwien áttervezéséből alakul az uj női...
Nagyszámu közönség előtt kezdődött meg vasárnap délután a pesti...
Németország – Magyarország 2:2 (1:1) Németország – Magyarország 2:2 (1:1)
35.000 néző övezete körül az Üllői-úti sporttelep zöld gyepes...
Parasztszövetségek Oroszországban Parasztszövetségek Oroszországban
Az orosz parasztok szövetsége és egyesülete. Moszkvában néhány nap...
Az új szesztörvény bevezeti az állami monopóliumot Az új szesztörvény bevezeti az állami monopóliumot
A képviselőház szerdai ülésén a kormány benyujtja az új szesztörvény...
Babits Mihály hitvallása Babits Mihály hitvallása
A napi politika zsivajában felhangzott egy mindennapi politikán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98