Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

A kormány biztosítani akarja a parlamenti tárgyalás nyugalmát

Holnap, kedden, megkezdődnek ujból a nemzetgyülés ülései és pedig meglehetősen kiadósan, mert nyolc órás üléseken fogják tárgyalni az adójavaslatokat. Meg kell állapítani, hogy meglehetősen izgatott és zavaros az a helyzet, amelyben az uj politikai frontok megbomlása éppen olyan közel áll a megvalósuláshoz, mint az uj csoportosulások lehetősége.

 

Több olyan jelenség tolódott az utolsó időben előtérbe, amely jelenségről a jövő képe ma még ki nem alakulhatott, de a kialakulásnak szinte napok, esetleg órák alatt meg kell érniök. A bomlasztó, vagy összekovácsoló anyag között szerepelnek a földadó-javaslat körül keletkezett ellentétek, a liberális és demokratikus elemek egymás felé való törekvése, az intranzigensek fölmelegitett hatalmi vágya és az Interparlamentáris Unió körül kifejlődött feszültség. Kétségtelen, hogy éppen ezeknek a kérdéseknek napirendre kerülése miatt sok tekintetben döntő jelentőségünek igérkezik a kormánypárt ma esti értekezlete.

 

Ezen az értekezleten kerülnek napvilágra azok az engedmények, amelyeket Kállay Tibor pénzügyminiszter hajlandó megtenni részben a Gaál Gasztonnal rokonszenvező nagybirtokosoknak, régebben pedig a Bottlik József és Szijj Bálint vezérlete alatt álló kisgazdáknak. Bottlikék a maguk győzelmében biznak és azt hiszik, hogy a kormány által engedélyezendő módosítások a kisbirtoknak fognak kedvezni, annál is inkább, mert ezzel a liberális ellenzék és a szociáldemokraták követeléseit is némileg honorálná a kormány és a vita élét letompitaná. A kisgazda-csoport szerint a nagybirtok követeléseinek elejtése nem hozhatja kellemetlen helyzetbe a kormányt, mert ezeknek az elemeknek a támogatását nem veszti el, míg a kisgazda-politika az ellenzéki padokon az országban óriási agitatórius erőre kapna és alapjában ásná alá a kormány helyzetét.


A másik, szintén igen sulyos probléma, amely a kormánypártot foglalkoztatja és amely szintén a mai pártkonferencián kerül szőnyegre az, hogy milyen magatartást tanusitson a párt a szociáldemokratákkal szemben az ujabb események hatása alatt. Tény az, hogy a szociáldemokratáknak az interparlamentáris konferenciáról való elmaradása, de főként Eduard Bernstein bécsi támadása nagy izgalmakat keltett az egységes pártban és sokan vannak, akik a két eseményt egymással összefüggőnek tüntetik fel, bár a szociáldemokraták hajlandók kinyilatkoztatni, hogy Bernstein felszólalásáról előzetes tudomásuk nem is volt, ami pedig a konferenciáról való elmaradásukat illeti, e tekintetben a teljes felelősséget a kormányra háritják.

 

Az Egységes Pártban sokan vannak, akik a legélesebb támadást kivánják a szociáldemokraták ellen intézni, viszont vannak olyanok, akik az affért gróf Apponyi Albert felszólalásával és Bernstein támadásának visszavágásával elintézettnek vélik és a parlamenti összecsapásokat, az esetleges tumultuózus jeleneteket szeretnék kikerülni. Ebben a kérdésben természetesen a kormány mondja ki az utolsó szót és hir szerint gróf Bethlen István maga is szükségesnek tartja, hogy a bécsi eseményekről a magyar parlament is elmondja véleményét.; de szerinte ennek méltóságos, komoly érett módon kell megtörténnie, ami elejét venné annak, hogy a parlamenti béke megrázkódtatást szenvedjen.

 

Jóslásokba bocsátkozni természetesen nem lehet, mert ha a kormány álláspontja győzni is fog a pártban és a párt tagjai a mérsékletre törekszenek is, - mint mondják – sok függ a szociáldemokraták viselkedésétől és annak a magyarázatnak a hangjától, amit ebben a kérdésben mindenesetre tenni fognak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gaál Gaszton Eduard Berntein Gróf Apponyi Albert
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adó-operáció Adó-operáció
Nincs az országban illetékes tényező, amely már az elmult esztendőben...
Museum a Földközi-tenger partján Museum a Földközi-tenger partján
A monacoi tengertudományi muzeum és embertani intézet a világ...
Saint Louis Saint Louis
A sportvilág érdeklődése lassankint Amerika felé fordul. Mi lesz...
A 45. magyar-osztrák válogatott mérkőzés A 45. magyar-osztrák válogatott mérkőzés
Magyarország csapata győz 3:2 (3:0) arányban Szürke égbolt, sáros,...
Az éneklő fémrúd és a lármagép Az éneklő fémrúd és a lármagép
Termen orosz technikus, aki a rádió-telefón tökéletesítésén...
Göring a köldökében rejtette el a méregfiolát
A kivégzett náci háborús főbűnösök celláiban folytatott vizsgálat...
Kisérletek az albánok lecsillapitására Kisérletek az albánok lecsillapitására
Az albánok mitroviczai veresége után Ó-Szerbiában némi nyugalom...
Irógéppel készitett kép Irógéppel készitett kép
Sok mindenféle módon készitettek már képet: ecsettel festettek,...
A kábel A kábel
Mikor még csak egyetlen egy kábel feküdt Európa és Amerika között, s...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98