Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Betétek búza-értékben

Korszakot alkotó reformot létesített az Olasz-Magyar Bank és remélhető, hogy ennek a révén Magyarországon ismét föléled a „betét”, amivel az emberek – tekintve a nevetségesen csekély kamatot, főleg pedig a valutáris viszonyokat – bizony-bizony felhagytak. A bank ugyanis pénztárjegyek ellenében búza-értékre szóló betéteket fogad el.

Az új intézményt megmagyarázandó, abból indulunk ki, hogy ma egy métermázsa búza ára 20.000 korona. Ha tehát valaki 200.000 koronát kíván „betenni”, ez annyit jelent, hogy az illető tíz métermázsa búzabetétet képes elhelyezni. Irányadóul vétetik a „Tisza-vidéki” 76 kg. súlyú búzának budapesti jegyzése. A betétet 6 hónapra, de legfeljebb egy évre lehet elhelyezni. Ha valaki április 15-én kiván ilyen búzabetétet 6 hónapra elhelyezni, október 15-én lejáró pénztárjegyet kap.

A búzabetétek után a bank ez idő szerint a következő évi kamatokat téríti meg: 4 1/2 %-ot, ha a betét 6 hónapra, 5%-ot, ha nyolc és 6%-ot, ha 12 hónapra helyeztetik el. A betéti kamat is búzaértékben számíttatik, vagyis egy év elteltével kamatok címén 6 kg. búzának pénzértéke jár egy métermázsa után. A pénztárjegy beváltási árát úgy határozza meg a bank, hogy a lejáratot megelőző hónap első és 15. napja, illetve 16. és 30. napja között jegyzett átlagár az irányadó.

A pénztárjegy nem szól meghatározott névre, hanem bemutatóra, vagyis a pénztárjegy birtokosa nem tartozik semmiféle személyi igazolással, aminek az az előnye van, hogy a pénztárjegy az ellenérték kifizetése mellett bárkinek rövid úton eladható. A búzabetét legkisebb összege 5 métermázsa búza, ami a mai árfolyamok szerint kb. 100.000 koronának felel meg.

Ezekből a betétekből a bank búzahitelt nyújt a mezőgazdáknak, földbirtokosoknak, haszonbérlőknek és szőlőbirtokosoknak. A hitelt csakis kitünően gazdálkodó és teljesen rendezett anyagi viszonyok között élő mezőgazdák vehetik igénybe. A hitel összege 20, 100 vagy 2000 métermázsa búza stb. Az így megállapított búzahitel összege koronában fizettetik ki, tehát annyi korona folyósíttatik, amennyi a hitelként engedélyezett búza pénzbeli árának megfelel.

A betevők pénzeik ilyetén elhelyezés mellett biztosítják tőkéjük és a kamat értékállandóságát, viszont a hitelélvezők, amennyiben a nyert hitelt gazdasági befektetésekre és kiadásokra fordítják, gazdaságuk jövedelméből kockázat nélkül teljesíthetik az értékállandó hitel visszafizetését.

A Magyar-Olasz Bank R.-T. (Budapest, V., Nádor-utca 16.) érdeklődőknek részletes felvilágosítással szolgál és máris megállapítható, hogy se szeri, se száma az érdeklődőknek, akik a pénzintézetet e forradalmian újszerű üzletág dolgában felkeresik. A tőke ilyen elhelyezésénél biztosítva látják pénzük vásárló kapacitásának megóvását. A középosztály pedig az „őszi beszerzésről” gondoskodik ilyen pénztárjegyek váltásával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lét és nemlét között egy ingó selyemkupolán, az ejtőernyő Lét és nemlét között egy ingó selyemkupolán, az ejtőernyő
Lindbergh-től, a világhírű óceánrepülőtől származik ez a találós...
A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai ismerete A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai...
Miután Bollinger óta (1874) ismeretessé vált az a tény, hogy a...
Suttogó beszélgetés Rekenye rendőrrel a Nánási úti merénylet áldozatával Suttogó beszélgetés Rekenye rendőrrel a Nánási úti merénylet...
A Szent István-kórház orr- és gégeosztályának egyik elsőemeleti...
A világ legdrágább festménye A világ legdrágább festménye
A világ legdrágább festményét, Rafaelnak a Blenheimi Madonna név...
A Beszkár igazi pénzügyi helyzete A Beszkár igazi pénzügyi helyzete
A főváros polgársága a szerdai rendkivüli közgyülésen elvi...
Daisy legyőzte Maryt avagy a dámák diadala a kánikulán Daisy legyőzte Maryt avagy a dámák diadala a kánikulán
A hölgyek Versenye nélkül üres maradt volna a megyeri versenypálya...
A beteg ember A beteg ember
Törökországról általában ugy beszéltek, mint egy haldokló országról,...
A légköri oxigén eredete A légköri oxigén eredete
G. Tamman göttingai egyetemi tanár - akinek zseniális kutatásai már...
A vetések tavaszi ápolása A vetések tavaszi ápolása
Kora tavasszal a gazda egyik legfontosabb teendője az őszi bevetések...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98