Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Mozgalom az alapos és hazafias szellemű tanoncoktatásért

Lapunk hasábjain felhívtuk az illetékes tényezők figyelmét arra a szomorú jelenségre, mely a mai nehéz gazdasági viszonyok s a nemzeti katasztrófa következménye, az egyre fokozódó kivándorlásra. Az iparosság tehetetlenül nézi, hogy egyes szakmákban a termelő munka pangása miatt legjobb munkásaink kénytelenek kezükbe venni a vándorbotot s a családot itthonhagyva, külföldre mennek, ahol munkaalkalom s kereseti lehetőségek vannak.

Még idejében figyelmeztettünk rá, hogy ma már olyan a gazdasági helyzet, hogy az anyagárak mérhetetlen emelkedése miatt a termeléshez szükséges összegeket a nagyobb tőke nélkül dolgozó iparosság előteremteni képtelen s az a veszély fenyeget, hogy a termelő munka nemhogy megindulna, de egyre csökken. 

Nem az iparosság dolga ezeken az állapotokon segíteni.
Az iparosság azonban vérző szívvel nézi testvéreinek pusztulását s ha mást nem tehet, elsőrangú kötelessége, hogy az elvesztett erőket az újabb nemzedékben pótolja. Sajnos, a tanoncoktatás körül is újabban rendkívül sok olyan dolog merült föl, ami az újabb nemzedékért dolgozókat a legnagyobb aggodalommal töltheti el. 

Néhány hónapja a rendőrség egy kommunistabandát fedezett föl, melynek tagjai közt feltűnő nagy számban voltak iparostanoncok. Az iparosság több ízben tapasztalhatta, hogy a tanoncoktatás nem volt olyan szigorú, mint amilyent a mai fegyelmetlen időben kétszeresen meg kell követelni. Az órák elmaradtak, a tanoncok elcsavarogták a délutánokat. Az iparosság vétket követne el, ha ezekre a súlyos jelenségekre föl nem hívná a figyelmet.

Kiderült, hogy a tanoncok nagyrésze be van szervezve az ifjúmunkás egyesületekbe, melyek a szakszervezetek alatt bizalmi férfiakkal működtek. Ezekben az egyesületekben eszperantó és a francia forradalomról szóló előadásokat tartanak, melyek egyoldalú beállításban alkalmasak arra, hogy a mélyebb tapasztalat s történelmi tanulmány nélkül való ifjabb nemzedéket a szociáldemokrácia karjaiba vessék, kiszolgáltassák az utcai demagógiának s eltérítsék attól a hazafias szellemtől, mely századokig féltve őrzött hagyománya s örök büszkesége lesz a magyar iparosságnak. 

Az oktatás ügyében, többszörös sürgetésre, az utóbbi időben valamivel javultak az állapotok, az iparosság azonban biztosítva szeretné látni a tanoncait, hogyha már hetenkint három félnapot elvesz az iskola, hogy az oktatásuk valóban eredményes legyen. Azt pedig igazán megkövetelheti, hogy az a szociáldemokrata párt, mely az esti tanítás ellen mindig állást foglalt, ne rendezzen külön kurzusokat az ifjúmunkás egyesületekben éppen az esti órákban.


Értesülésünk szerint a kultuszminisztériumban legközelebb megsürgetik a már február hónapban beadott memorandumot, melyben az iparosság a tanoncoktatás megreformálását kérte s egyben felhívják az illetékes tényezők figyelmét azokra az aggodalomra valóban okot adó állapotokra, amelyek ma észlelhetők az ifjú iparosnemzedék nevelése körül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hentes- és mészárosmester segédjével és inasaival Cipészmester és üzlete
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Híres méregkeverők
A régi görögöknél a megmérgezés rendes, törvényes kivégzési mód volt,...
Gárdonyi virágai és fái, a jegenye Gárdonyi virágai és fái, a jegenye
Azt mondják, hogy Gárdonyi zárkózott volt. Most már érthető...
A Magyar Rádió néprajzi gramofón-felvételei A Magyar Rádió néprajzi gramofón-felvételei
Mintegy 500 lemez anyagát öleli fel az a tervezet, amelyet a Magyar...
Előkészületek a júliusi atombombakísérletre
Az amerikai rádió a júliusi atombombakísérletek előkészületekkel...
Világ-kiállitások Világ-kiállitások
Az 1900-iki párisi világtárlatkor ismételték a szentencziát, hogy ez...
Szikszay Ferencz festményeinek kiállítása Szikszay Ferencz festményeinek kiállítása
Párisból látogatott haza egy fiatal piktor és mindjárt hozzá kell...
Puszták népe Puszták népe
Gyermekkoromban én is voltam pusztán. Voltam azóta is, birtokos...
Munkáskongresszusok Munkáskongresszusok
Évente Budapesten össze szoktak gyülni egy-egy szakma kiküldött...
A horvátok és a nemzetiségek A horvátok és a nemzetiségek
A horvát obstrukczió befejezte óta ismételten fölmerűlt a hír, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98