Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1923 | Április

Mozgalom az alapos és hazafias szellemű tanoncoktatásért

Lapunk hasábjain felhívtuk az illetékes tényezők figyelmét arra a szomorú jelenségre, mely a mai nehéz gazdasági viszonyok s a nemzeti katasztrófa következménye, az egyre fokozódó kivándorlásra. Az iparosság tehetetlenül nézi, hogy egyes szakmákban a termelő munka pangása miatt legjobb munkásaink kénytelenek kezükbe venni a vándorbotot s a családot itthonhagyva, külföldre mennek, ahol munkaalkalom s kereseti lehetőségek vannak.

Még idejében figyelmeztettünk rá, hogy ma már olyan a gazdasági helyzet, hogy az anyagárak mérhetetlen emelkedése miatt a termeléshez szükséges összegeket a nagyobb tőke nélkül dolgozó iparosság előteremteni képtelen s az a veszély fenyeget, hogy a termelő munka nemhogy megindulna, de egyre csökken. 

Nem az iparosság dolga ezeken az állapotokon segíteni.
Az iparosság azonban vérző szívvel nézi testvéreinek pusztulását s ha mást nem tehet, elsőrangú kötelessége, hogy az elvesztett erőket az újabb nemzedékben pótolja. Sajnos, a tanoncoktatás körül is újabban rendkívül sok olyan dolog merült föl, ami az újabb nemzedékért dolgozókat a legnagyobb aggodalommal töltheti el. 

Néhány hónapja a rendőrség egy kommunistabandát fedezett föl, melynek tagjai közt feltűnő nagy számban voltak iparostanoncok. Az iparosság több ízben tapasztalhatta, hogy a tanoncoktatás nem volt olyan szigorú, mint amilyent a mai fegyelmetlen időben kétszeresen meg kell követelni. Az órák elmaradtak, a tanoncok elcsavarogták a délutánokat. Az iparosság vétket követne el, ha ezekre a súlyos jelenségekre föl nem hívná a figyelmet.

Kiderült, hogy a tanoncok nagyrésze be van szervezve az ifjúmunkás egyesületekbe, melyek a szakszervezetek alatt bizalmi férfiakkal működtek. Ezekben az egyesületekben eszperantó és a francia forradalomról szóló előadásokat tartanak, melyek egyoldalú beállításban alkalmasak arra, hogy a mélyebb tapasztalat s történelmi tanulmány nélkül való ifjabb nemzedéket a szociáldemokrácia karjaiba vessék, kiszolgáltassák az utcai demagógiának s eltérítsék attól a hazafias szellemtől, mely századokig féltve őrzött hagyománya s örök büszkesége lesz a magyar iparosságnak. 

Az oktatás ügyében, többszörös sürgetésre, az utóbbi időben valamivel javultak az állapotok, az iparosság azonban biztosítva szeretné látni a tanoncait, hogyha már hetenkint három félnapot elvesz az iskola, hogy az oktatásuk valóban eredményes legyen. Azt pedig igazán megkövetelheti, hogy az a szociáldemokrata párt, mely az esti tanítás ellen mindig állást foglalt, ne rendezzen külön kurzusokat az ifjúmunkás egyesületekben éppen az esti órákban.


Értesülésünk szerint a kultuszminisztériumban legközelebb megsürgetik a már február hónapban beadott memorandumot, melyben az iparosság a tanoncoktatás megreformálását kérte s egyben felhívják az illetékes tényezők figyelmét azokra az aggodalomra valóban okot adó állapotokra, amelyek ma észlelhetők az ifjú iparosnemzedék nevelése körül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hentes- és mészárosmester segédjével és inasaival Cipészmester és üzlete
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Atléták erősítése. Atléták erősítése.
Gyakran megtörténik, hogy a sportemberek még a legszorgalmasabb...
Mit csinál a volt király Mit csinál a volt király
Bécsből hivatalosan jelentik: Az a hiresztelés, hogy a volt császár...
Hamisítók és hamisítványok Hamisítók és hamisítványok
Vannak, kik elvitatják Paracelsustól, hogy ő mondotta ki először ezt...
A KAOE nemzetközi versenye A KAOE nemzetközi versenye
A sikerült versenyek közé tartozott a KAOE-nak 3000 néző előtt kitűnő...
Cukorgyár-ügy Nagyváradon Cukorgyár-ügy Nagyváradon
A nagyváradi cukorgyár ügye, amelynek terve már hónapokkal ezelőtt...
Két szobor Két szobor
Magyar földön két új szobor érczén csillant meg először vasárnap a...
A vas - előadás az Urániában
Budapest legfiatalabb műintézete, a kerepesi úti Uránia-Színház, mely...
Felháborodás és sajnálkozás fogadta Szvatkó Pál prágai...
Rövid prágai távirat jelenti, hogy Szvatkó Pál, a Prágai Magyar...
Életmentő sugarak Életmentő sugarak
Az embert fenyegető számtalan betegség közül talán a rák tűnik a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98