Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Magyar iparosok és általános müveltség

Irta: Bielek Antal székesfőv. tan.

Az általános müvelődés az iparos osztályt is mélyebb gondolkodásra serkenti, és érleli bennök az általános müveltség utáni vágy érzetét. 

A gőz, a villany és a chemia alkalmazása az ipar produktumainak az előállitásában, észrevétlenül bár, de kizavarta lelki lassuságából a kézmüveseket, s kényszeriteni kezdte, – de folyton kényszeriti is – a reáltudományba való mélyebb bepillantásra s igy az általános ismeretek tárházába is. Ez az oka, hogy a kézmüvesek a modern müveltségre kénytelenek törekedni. 

A közoktatási intézeteink „köziskolák" már hála Istennek annyira megszaporodtak, hogy e téren kivánni valónk alig van már; de mert ezen iskolák csakis az általános müveltséget, a puszta elméleti tudást kultiválták és kultiválják, a kézügyesség, a mühelyi produktumok tanitásának mellőzésével, azért ezen a téren tátongó hézagok és mulasztások maradtak, mely mulasztások mikénti pótlásáról gondolkodik most az egész müvelt társadalom. 

Mennyit áldoz, mennyit tesz az iparoktatás terén München város s ez követendő példaként állhat ma a többi államok előtt. 

Az európai közoktatási irányzat azt a hibát követte el, hogy a köziskoláiban nem tanitotta és még most is alig tanittatja a produktiv munkát. Az iparfejlődés mai álladéka nem az iskolában belül, de azokon kivül lett olyanná, a milyen. Iparos osztályunk pedig egész külön társadalmi osztályt képez. És miért? A köziskolák csakis az elméleti tárgyak tanitásával voltak és vannak elfoglalva.

Itt tehát csakis az uriosztály – a hivatalnoki kar kapott és kap képzettséget – diplomát. Innen van az, hogy még ma is az a nézet uralkodik, hogy csak az lehet „ur”, a ki járja az iskolákat. Pedig jól tudjuk, hogy a gyengébb memoriáju, de épkézlábu legényekből is lehetnek „urak” az ipar terén is. Tudjuk, hogy a doktorok is sokszor szegényebbek a csupán elemi iskolát végzett hentes- vagy bármilyen szaku mesternél. 

Az iparos pálya nálunk a számüzöttek mentőhelyének deklaráltatik, és bátran állithatom, hogy ha igy marad a közoktatásügy ezentul is, az intelligens szülők gyermekei nem fogják az ipari pályát választani, mert a társadalom ugy vélekedik, hogy az iparos nem müvelt társadalomba illő ur. 

Ha megnézzük a középiskolákat járó ifjakat és beletekintünk az inasok munkásságába, rögtön észrevesszük az áthidalhatlan távolságu különbséget. Az inas nem mindig a mühelyi munkát a mestere mellett végzi, de sokszor a mühelyen sőt a házon kivül is szolgai munkára használják s ez riasztja leginkább a rossz tanulókat is a mesterség tanulásától. 

Az ipariskola célja az, hogy müvelt iparosokat, munkásokat neveljen; tehát az ipariskola célja: terjeszteni az általános müveltséget. A köziskolák pedig ezen általános müveltség terjesztésének a szolgálatában állanak.

Ha tehát mind a két rendü iskolának egy a célja, miért is törhet végcélja felé mind a kettő külön-külön vágányon és nem egyszerre egy uton?

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Dietz Károly összeállította a franciák, németek, skótok, hollandok elleni magyar futballexpedíciót Dietz Károly összeállította a franciák, németek, skótok, hollandok...
A magyar válogatott csapat csütörtökön reggel Dietz Károly dr.,...
Gondolkodnak-e az állatok? Gondolkodnak-e az állatok?
Egyidőben az volt az általános vélemény, hogy az állatok gépszerű...
Híres emberek gyöngéi Híres emberek gyöngéi
A világ leghíresebb embereinek is megvannak a maguk gyöngéi, a mint...
Kairó válogatottjait újra legyőzte a Ferencváros Kairó válogatottjait újra legyőzte a Ferencváros
Ferencváros – Kairói válogatott 2:1 (0:0) A magyar...
A benzinárak emelkednek A benzinárak emelkednek
A petroleumkartell létrejövetelének legközelebbi eredménye a...
A temető mögött A temető mögött
Szakemberek már rég nincsenek elragadtatva azoktól a közös sétáktól,...
Tardieu kormánya csütörtökön lép a kamara elé Tardieu kormánya csütörtökön lép a kamara elé
Tardieu uj kormányát, amelyben 16 miniszter és 11 politika...
Egy nyelvtudós emlékezete Egy nyelvtudós emlékezete
Hol most pihensz, sirdombod alig nagyobb, mint volt katedrád, melyre...
Simon Böske és Brammer Pál esküvője Simon Böske és Brammer Pál esküvője
Husz fényképezőgép, féltucat filmfelvevő masina, reflektorok, izzó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98