Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

A papirgyártásról

 A papirgyártás eredetileg Kínából indult ki, ahonnan a mórok terjesztették el Spanyolországban, majd innen terjedt át Európa többi államaiba is. Jelentőségét voltaképpen csak a mult század végén ismerték föl, amikor már megfelelő gépeket tudtak szerkeszteni és a ma használatos gyártási anyagokat: a cellulózét és a faanyagot kezdték alkalmazni.  A rongyok használata a tömegtermelésre nem bizonyult alkalmasnak.

A tűlevelü fák anyaga főleg a könyv- és ujságpapir, a cellulóze pedig a finomabb papirosfajták előállítására szolgál. Az 1900. évi statisztikai adatok szerint 2 millió tonnát termeltek az északamerikai Egyesült-Államok, 900 ezer tonnát Németország, ennek felét Anglia, 350.000 tonnát Franciaország, 260.000 tonnát Ausztria és Magyarország, 200.000 tonnát Olaszország és ennek felét Oroszország. Németország és Ausztria termelése jóval emelkedett, s Németország kiváltképpen az idő szerint, fokozza termelését, amelynek legnagyobb részét Amerikába szállítja.

A háboru kitörése előtt nagy volt a túltermelés papirosban, de már a háboru első éveiben alaposan megváltozott a helyzet, mert a termelés a munkások hiánya s a nyersanyag beszerzésének nehézségei miatt jóval megcsappant, holott a szükséglet fokozódott. Ekkor kezdődött a drágulási folyamat, amely talán még most sem érte el tetőfokát. A papirost és a cellulózét felhasználták a textiliparban is, zsákot, takarót, szőnyeget, ponyvát stb. készítvén belőle.

A papiros ily irányu alkalmazása lassanként visszafejlődik ugyan, de azért még mindig nagyobb mennyiségben használják föl a csomagoló-pergament, rajzpapiros stb. gyártására. A papiroshiány nemcsak minket sujt, hanem érezteti hatását az egész világon. Hiszen még a gazdag Amerika is külföldi gyártmányra van utalva! Az utóbbi időben különösképpen föllendült Finnország papirosgyártása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A fenyőfa a papírgyártás alapanyaga Papirszövet készitő gép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98