Dtum
Login with Facebookk
1918 | Január

Mi lett a konfetti gépből?

Hajdan, nagyon régen, amikor az emberek még tudtak mulatni, nagy ipartelepek egyébbel sem foglalkoztak, minthogy gyártották a gyermeteg kedélyü emberek szórakoztató gyermekmulatságaihoz szükséges játékszereket. Gépek ezrei gyártották a konfetti nevü vagy szerpentin elnevezésü papirtekercset, a koriandoli nevü papiresőt, a papirrojtos sapkát és a mese tudja már, hogy mi mindenféle pajkos, tréfás, ötletes mókát.

Ime itt van előttünk egy gép.
Komoly, méltóságteljes kolosszus, kerekek tömege, lánc, szalag, szij és tengely áttéttel szabályozott külön sebességgel futó hengerek, az ember nyomdagépnek, mángorlógépnek, simitó, fényesitő, csiszoló, vagy hasonló gépnek nézné. Pedig ez a komor gép szerpentint gyártott annak idején, konfettit ontott kilométerszámra.

Az alsó hengerre rácsavarták a tekercspapirost, a végét áthuzták négy párhuzamos tengely között, a felső hengeren átfektettek egy köralaku vágókést, amely az eltolt hengereknek megfelelően egyre vágta a papirosmezőt annyi milliméter szélességben, amennyire beállitották.

Jött a háboru s eltünt a farsangi mulatság eszköze, a konfetti, a szerpentin és a koriandoli. Vajjon egyetlen egy pillanatig is kételkedett-e valaki abban, hogy a játékot gyártó gép tudott hasznosabb munkát is végezni, mint papirjátékot gyártani? A gép tovább is papirszalagokat vágott, de ezekből a papirszalagokból spárga készült.

Az a spárga, amit nátron-papirspárga néven ma már egész Európában a kenderspárga helyett használnak. A kenderspárga minden tömegével sem elég a hadsereg szükségleteinek a kielégitésére, ugy, hogy nem marad a polgári használatra semmi sem. Ami kender van, s belőle nem készül kötélkóc, vagy tömitőkóc, abból ruha készül, hogy helyettesitse a gyapjut.

A szerpentingyártó gépek ellenben gyártják a papir-spárga anyagát, amely ujabb gépbe kerül, amely gép azután sodorja, fonja, s a kenderspárgával egyenlő értéküvé teszi. Láttunk olyan papirspárgát, amely külsőleg sem különbözik a kenderanyagu spárgától, s tartóssága, ha nem éri nedvesség, vetélkedik a hasonló vastagságu kenderspárgával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98