Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A papirszövet

A papirszövet, mint ahogyan a neve mutatja, papirosanyagból való. A papirosból fonalat fonnak, sodornak, a fonalat orsóra gombolitják, s az orsókat beleteszik a szövőgépbe, amely éppen ugy szövi meg a szövetet a papirfonálból, mintha az a legfinomabb tilolt gyapjuból volna.

Tévedés volna azonban azt hinni, hogy a papirfonál akármilyen papirosból is előállitható. A textil technika mellé sorakozott a papirgyártó technika is, s külön nátron vegyületü papirost gyártott, amelynek a szivósság, a nyujthatóság és a rugalmasság tulajdonságát kellett imitálnia. Ebből az anyagból készült a papirspárga, a papirkötél és természetesen a papirfonál.

A papirfonál gyártására nem kellett uj gépeket késziteni, a meglevő esztergapadok némi átalakitása igen célszerünek bizonyult. Három gombolyitó hengert szereltek bele a gépbe, s a véső, esztergályozó kés helyett metsző kést tettek a hengerek utjába. A nátron papiros henger alul került, innen vezették föl a lapot egy kis vastagságu hengerre, amelyről a vágó hengerre futott a papiros.

Ez a hármas vezetés arra szolgált, hogy a papiros a vágás alatt állandóan feszült állapotban maradjon. A hengereket láncáttétel forgatta, mig az áttétel a rendes erőátviteli gerendelyekről jutott a gépbe. Ha a gép megindult, a kés a henger széléhez ért, ott lemetszette a kellő vastagságu fonalat, s a fonál nyomban fölcsavarodott az eléje tartott orsóra.

Ezután jött a tulajdonképpeni fonálkészités. Aki látott már kötélverő iparost, az tudja, hogy a kötél ugy készül, hogy a kendercsomó egy kis bőrvályun át fut, a vége beleakad egy horogba, amely horog forgó mozgást végez. A forgás, helyesebben sodrás adja meg a kendercsomó folytonosságát. Ha vékony kötél készül, akkor az első sodrás már kész kötelet ad, ha vastagabb kötél kell, akkor két, három vékony fonál összesodrása eredményei a kivánt vastagságu kötelet.

Ez történik a papirhengerekről lemetszett, még lapos papirfonállal is. Ez a sodróba kerül. Itt természetesen gépi sodrásról van szó, amely a fonalat nem fesziti meg, s ügyel arra is, hogy el ne szakadjon. Több ilyen fonál összesodródva már erősebb fonalat ad, s bizonyos, hogy azok a gépek, amelyek a lehelletfinomságu selyemszálakból szőnek szövetet, a sokkal erősebb tartalmu papirfonal kiállja a szövést. Az ember azt gondolná, hogy az igy szőtt szövet feszes, hézagmentes, mint a lenvászonszövet. A rugalmasság kisérletei azt követelték, hogy a papirszövet hézagos szövésü legyen.

Ez a tulajdonsága a papirszövetnek ez alapon határt is szabott a felhasználhatóságának. Zsákokat, függönyöket, kötényeket, munkás zubbonyokat, teritőket készitettek belőle. Volt ugyan kisérlet, amely belső, testi ruhákat is, főleg ingeket akart előállitani, de ez nem járt sikerrel, valamint balul ütött ki a harisnyakészités is. Mérhetetlen sok spárga készült, s főleg zsák, darabos árunak. Lisztes zsákot nem sikerült késziteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Buharin börtönben Buharin börtönben
1916. áprilisában Stockholmban letartóztatták és börtönbe zárták...
Kardbajnokság Prágában Kardbajnokság Prágában
Óriási diadala volt Prágában a magyar pengének. Öt magyar vivó indult...
Derkovits képei és Mészáros szobrai a Tamás galériában Derkovits képei és Mészáros szobrai a Tamás galériában
Két év előtt új nevet vetett fel a KUT kiállítása: Mészáros Lászlóét,...
A középeurópai államok gazdasági közeledése A középeurópai államok gazdasági közeledése
A középeurópai gazdasági egyesületek együttes értekezlete, amelyet a...
Las-Torres Béla husvétkor 8 napi szabadságra hazajött Las-Torres Béla husvétkor 8 napi szabadságra hazajött
Las-Torres Béla husvétkor 8 napi szabadságra hazajött Dunaharasztira....
Széll Kálmán meghalt Széll Kálmán meghalt
Széll Kálmán volt magyar miniszterelnök meghalt rátóti birtokán. Az...
Verekedő orvosok Verekedő orvosok
A Polónyi-Halmos-ügy révén két orvos is belekerült a politikai...
Román-magyar kapcsolatkeresés Román-magyar kapcsolatkeresés
1914 őszén a román-magyar kapcsolatok javítása új dimenziót kapott....
A magyar paprika zamata A magyar paprika zamata
A fűszerek adják az ételek ízét, savát-borsát, ezek költik fel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98