Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A papirszövet

A papirszövet, mint ahogyan a neve mutatja, papirosanyagból való. A papirosból fonalat fonnak, sodornak, a fonalat orsóra gombolitják, s az orsókat beleteszik a szövőgépbe, amely éppen ugy szövi meg a szövetet a papirfonálból, mintha az a legfinomabb tilolt gyapjuból volna.

Tévedés volna azonban azt hinni, hogy a papirfonál akármilyen papirosból is előállitható. A textil technika mellé sorakozott a papirgyártó technika is, s külön nátron vegyületü papirost gyártott, amelynek a szivósság, a nyujthatóság és a rugalmasság tulajdonságát kellett imitálnia. Ebből az anyagból készült a papirspárga, a papirkötél és természetesen a papirfonál.

A papirfonál gyártására nem kellett uj gépeket késziteni, a meglevő esztergapadok némi átalakitása igen célszerünek bizonyult. Három gombolyitó hengert szereltek bele a gépbe, s a véső, esztergályozó kés helyett metsző kést tettek a hengerek utjába. A nátron papiros henger alul került, innen vezették föl a lapot egy kis vastagságu hengerre, amelyről a vágó hengerre futott a papiros.

Ez a hármas vezetés arra szolgált, hogy a papiros a vágás alatt állandóan feszült állapotban maradjon. A hengereket láncáttétel forgatta, mig az áttétel a rendes erőátviteli gerendelyekről jutott a gépbe. Ha a gép megindult, a kés a henger széléhez ért, ott lemetszette a kellő vastagságu fonalat, s a fonál nyomban fölcsavarodott az eléje tartott orsóra.

Ezután jött a tulajdonképpeni fonálkészités. Aki látott már kötélverő iparost, az tudja, hogy a kötél ugy készül, hogy a kendercsomó egy kis bőrvályun át fut, a vége beleakad egy horogba, amely horog forgó mozgást végez. A forgás, helyesebben sodrás adja meg a kendercsomó folytonosságát. Ha vékony kötél készül, akkor az első sodrás már kész kötelet ad, ha vastagabb kötél kell, akkor két, három vékony fonál összesodrása eredményei a kivánt vastagságu kötelet.

Ez történik a papirhengerekről lemetszett, még lapos papirfonállal is. Ez a sodróba kerül. Itt természetesen gépi sodrásról van szó, amely a fonalat nem fesziti meg, s ügyel arra is, hogy el ne szakadjon. Több ilyen fonál összesodródva már erősebb fonalat ad, s bizonyos, hogy azok a gépek, amelyek a lehelletfinomságu selyemszálakból szőnek szövetet, a sokkal erősebb tartalmu papirfonal kiállja a szövést. Az ember azt gondolná, hogy az igy szőtt szövet feszes, hézagmentes, mint a lenvászonszövet. A rugalmasság kisérletei azt követelték, hogy a papirszövet hézagos szövésü legyen.

Ez a tulajdonsága a papirszövetnek ez alapon határt is szabott a felhasználhatóságának. Zsákokat, függönyöket, kötényeket, munkás zubbonyokat, teritőket készitettek belőle. Volt ugyan kisérlet, amely belső, testi ruhákat is, főleg ingeket akart előállitani, de ez nem járt sikerrel, valamint balul ütött ki a harisnyakészités is. Mérhetetlen sok spárga készült, s főleg zsák, darabos árunak. Lisztes zsákot nem sikerült késziteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Asszonyok költőkre emlékeznek Asszonyok költőkre emlékeznek
A már számon is alig tartható sok férfi után, akik mind szükségesnek...
Kell-e kereseti adót fizetnie a cselédnek? Kell-e kereseti adót fizetnie a cselédnek?
Hartai Ferenc dr. pénzügyi titkár érdekes cikkében foglalkozik a...
Megindult a háboru a Szovjetunió ellen Megindult a háboru a Szovjetunió ellen
Német politikai körökben ugy tudják, hogy Dekanozov szovjetorosz...
M. Kir. Grájzleráj! – nyilt levél a pénzügyminiszter úrhoz M. Kir. Grájzleráj! – nyilt levél a pénzügyminiszter úrhoz
A képviselőház pénteken általánosságban elfogadta a szövetkezetek...
A török kormányválság A török kormányválság
Véget ért a mult héten a hosszas török kormányválság, melynek egyik...
Ferencváros – Hungária 5:1 (2:1) Ferencváros – Hungária 5:1 (2:1)
Impozáns volt az a nagyszerű játékkedv, ami az „örök...
Az olympiászra nevezett magyar atléták Az olympiászra nevezett magyar atléták
A MOB atletikai szakosztálya mult pénteken, az egyesületek atlétikai...
A dohányfüst összetétele,  a dohány nikotinmentesítése, anyagai A dohányfüst összetétele, a dohány nikotinmentesítése, anyagai
A dohányzás szenvedélyének rabja ma az emberiség. Kereken évi 1200...
A légigyalogság A légigyalogság
Bármilyen különösen hangzik is ez az elnevezés, a mostani háborúban -...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98