Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A papirszövet

A papirszövet, mint ahogyan a neve mutatja, papirosanyagból való. A papirosból fonalat fonnak, sodornak, a fonalat orsóra gombolitják, s az orsókat beleteszik a szövőgépbe, amely éppen ugy szövi meg a szövetet a papirfonálból, mintha az a legfinomabb tilolt gyapjuból volna.

Tévedés volna azonban azt hinni, hogy a papirfonál akármilyen papirosból is előállitható. A textil technika mellé sorakozott a papirgyártó technika is, s külön nátron vegyületü papirost gyártott, amelynek a szivósság, a nyujthatóság és a rugalmasság tulajdonságát kellett imitálnia. Ebből az anyagból készült a papirspárga, a papirkötél és természetesen a papirfonál.

A papirfonál gyártására nem kellett uj gépeket késziteni, a meglevő esztergapadok némi átalakitása igen célszerünek bizonyult. Három gombolyitó hengert szereltek bele a gépbe, s a véső, esztergályozó kés helyett metsző kést tettek a hengerek utjába. A nátron papiros henger alul került, innen vezették föl a lapot egy kis vastagságu hengerre, amelyről a vágó hengerre futott a papiros.

Ez a hármas vezetés arra szolgált, hogy a papiros a vágás alatt állandóan feszült állapotban maradjon. A hengereket láncáttétel forgatta, mig az áttétel a rendes erőátviteli gerendelyekről jutott a gépbe. Ha a gép megindult, a kés a henger széléhez ért, ott lemetszette a kellő vastagságu fonalat, s a fonál nyomban fölcsavarodott az eléje tartott orsóra.

Ezután jött a tulajdonképpeni fonálkészités. Aki látott már kötélverő iparost, az tudja, hogy a kötél ugy készül, hogy a kendercsomó egy kis bőrvályun át fut, a vége beleakad egy horogba, amely horog forgó mozgást végez. A forgás, helyesebben sodrás adja meg a kendercsomó folytonosságát. Ha vékony kötél készül, akkor az első sodrás már kész kötelet ad, ha vastagabb kötél kell, akkor két, három vékony fonál összesodrása eredményei a kivánt vastagságu kötelet.

Ez történik a papirhengerekről lemetszett, még lapos papirfonállal is. Ez a sodróba kerül. Itt természetesen gépi sodrásról van szó, amely a fonalat nem fesziti meg, s ügyel arra is, hogy el ne szakadjon. Több ilyen fonál összesodródva már erősebb fonalat ad, s bizonyos, hogy azok a gépek, amelyek a lehelletfinomságu selyemszálakból szőnek szövetet, a sokkal erősebb tartalmu papirfonal kiállja a szövést. Az ember azt gondolná, hogy az igy szőtt szövet feszes, hézagmentes, mint a lenvászonszövet. A rugalmasság kisérletei azt követelték, hogy a papirszövet hézagos szövésü legyen.

Ez a tulajdonsága a papirszövetnek ez alapon határt is szabott a felhasználhatóságának. Zsákokat, függönyöket, kötényeket, munkás zubbonyokat, teritőket készitettek belőle. Volt ugyan kisérlet, amely belső, testi ruhákat is, főleg ingeket akart előállitani, de ez nem járt sikerrel, valamint balul ütött ki a harisnyakészités is. Mérhetetlen sok spárga készült, s főleg zsák, darabos árunak. Lisztes zsákot nem sikerült késziteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szerencse és balszerencse I. Szerencse és balszerencse I.
Nincs az a regényíró, a ki annyi furcsa és érdekes történetet tudna...
Minden kereskedő köteles bont adni, ha nincs aprópénze Minden kereskedő köteles bont adni, ha nincs aprópénze
Az aprópénzhiány okozta visszaélések közt ujabban egész rendszerré...
Válasz a miniszterelnöknek Válasz a miniszterelnöknek
A képviselőház meginduló tárgyalásai elé a szokottnál is nagyobb...
Az első magyar biológiai állomás Az első magyar biológiai állomás
Hogy a biológiai kutatásnak és biológiai ismereteink előrehaladásának...
Többezer áldozata van a vasgárdisták vérengzésének – A jilavai gyilkos legionisták közül huszonhat öngyilkos lett Többezer áldozata van a vasgárdisták vérengzésének – A jilavai...
(KH) Vasárnap virradó éjjel változatlanul özönlettek a hírek...
A rádiós szemüveg A rádiós szemüveg
Nemcsak Magyarországon, de még inkább a nyugati, különösen pedig az...
Panasz a faluból Panasz a faluból
Elérkezett az ősz, amelyet a gazda, a falu népe annyira vár....
A sztroboszkóp A sztroboszkóp
Ezt a titokzatos nevű rádióműszert az amerikai technikusok találták...
Volt politikai barátai végeztek Borbély- Maczky Emillel Volt politikai barátai végeztek Borbély- Maczky Emillel
Borbély- Maczky Emil Miskolc és Borsod vármegye volt kormánybiztos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98