Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

A La Manche átúszása

Részletek Sullivan bravúrjáról

Hírül adtuk már, hogy az amerikai Sullivan átúszta a csatornát. A rendkívüli bravúrról most a következő részleteket közölhetjük:


Augusztus 5-én este úgy a francia, mint az angol partról egy-egy merész vállalkozó szállt a vízbe, hogy átússza a csatornát. A kanadai Omar Perroult este 8 óra 20 perckor indult Calaisból 12 órai úszás után azonban 8 kilométerre az angol parttól feladta a küzdelmet.

Ugyanezen a napon este 5 óra 22 perckor Harry Sullivan Dovernél ugrott vízbe s kezdte meg a végtelennek tetsző tenger átszelését. Hihetetlen kitartással, több mint 27 órai uszás után, egy kilométerrel Calaistól délre elérte a francia partot.

Kezdetben igen lassan haladt Sullivan, öt órával az indulás után még csak nyolc kilométert tett meg. Reggel kilenc órakor azonban már csak kilenc kilométerre volt a Gris Nez októl. Ekkor az áramlat elkapta őt s kilométerekre elsodorta a Blanc Nez fok felé. Csak esteli szürkület felé sikerült neki újból Calais közelébe dolgoznia magát és óriási erőmegfeszítés után sikerült neki este 8 óra 5 perckor a Calais strandján partra szállnia.

Sullivan olasz-ellenfele, Tirgboschi, aki most trenírozik a csatorna átúszására, csónakon ment eléje a francia parton, kiszállás után autón vitte Sullivant hoteljébe, ahol alaposan megmasszírozta. A megejtett orvosi vizsgálat Sullivant teljesen kielégítő állapotban találta. Érverése 100 volt. Ez volt Sullivannak ez idei harmadik, összesen hetedik kísérlete.

A csatorna átúszását tudvalevőleg nem annak szélessége (42 km.), hanem a vízben levő különböző, gyakran kitarthatatlanul hideg áramlatok teszik nehézzé. Ebben az esetben a körülmények igen kedvezők voltak, amennyiben az áramlatok nem voltak túl erősek s a víz hőfoka is kitartható volt. Este 16 fok Celsius volt, éjjel hűlt le a víz 14 fokra.

Sullivant egy motoros csónak kísérte, amelyben 14 ember foglalt helyet, ezenfelül egy gőzös haladt mögötte nézőkkel telve. A kísérletet az angol Smith kapitány vezette; az amerikai Doulon managirozta. Sullivan négyszer vett magához táplálékot. Tejet és ebbe kevert tojást fogyasztott. Szakadatlanul egyenletesen 34-36 tempót úszott percenként.

Az áramlatok annyira eltérítették a helyes útiránytól s vissza is sodorták, hogy összesen több mint kilencven kilométert úszott! A kísérlet reális lefolyását ellenőrző zsűriben helyet foglalt a "Daily Skertch" londoni lap kiküldötte is. Ez a lap ugyanis 1000 font sterlinget. (kb. százharminc millió magyar korona!) tűzött ki a csatorna átúszójának, amely összeget már ki is fizettek a szerencsés Harry Sullivannak.


Megérdemelte!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98