Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

A kisdednevelés egy uj módszere - Montessori módszer 1.

A kisdedóvás és kisdednevelés egyik legfontosabb feladata minden művelet társadalomnak. Mint ahogy a gyümölcsfát már csemetekorában gondos ápolással öntözgetéssel, tisztogatással és fattyuhajtásainak nyesegetésével nevelhetjük nemes gyümölcsöt termő fává, akként a kisdedet is már zsengekorában kell ápolni, gondozni, nyájasságra, illedelemre, szeretetre, tisztaságra és rendszeretetre szoktatni, esetleges rossz hajlamaitól megszabadítani.

Ezt a feladatot tölti be a kisdedóvóintézet. Ez a hasznos intézmény nálunk már az 1828-ik évben lépett életbe. Kezdeményezője Brunswick Teréz grófnő, brünni szerzetes hölgy volt. Nemcsak hazánkban, de az egész Habsburg-birodalomban az általa alapított budai kisdedóvó volt az első ilynemü intézmény. Anyja házában nyitotta meg Budán az első óvodát, melyet Angyalkertnek nevezett el. E szép nevet adta az általa az ország különböző városaiban alapított többi 11 kisdedóvónak is. A nemeslelkü hölgy boldog elégtéttel látta, hogy ez a szám lassanként 80-ra emelkedett.

Az 1891-ik évben hazánk törvényhozása törvényt hozott a kisdednevelés rendszeréről. Kisdedóvóintézeteket és gyermekmenedékházakat létesítettek: az állam, a községek, a hitfelekezetek, jogi személyek és – de csak engedélyezés mellett – magánszemélyek is. Minden város és minden község, amelyekben az évi egyenes államadó 15.000 forintot meghaladt, köteles volt kisdedóvó intézeteket felállítani és fentartani.


Azóta a kisdedóvódák annyira megszaporodtak, hogy minden valamirevaló falunak van ilyen intézménye. Ámde a tudomány haladása nem ismer megállást, a nevelés pedig tudomány, még pedig a gyakorlati tudományoknak egy fontos ága. Ma már a kisdednevelés nem szorítkozik az imént felsorolt feladatokra, hanem egyéb feladatokat is tüzött ki maga elé.

Ezeket a feladatokat a szellemesen konstruált u. n. Montessori módszer oldja meg igen sikeresen. A mindössze néhány éves, de a művelt külföldön máris elfogott kitünő módszer nevét alkotójától, Montessori Mária dr. római orvos-pedagógustól vette és megérdemli, hogy nálunk is mennél előbb elterjedjen. Néhány Montessori-féle magánkisdednevelőintézet már szép sikerrel müködik hazánkban is.


(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kisdedóvás Montessori - módszer
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
FTC – MTK. 1:0. FTC – MTK. 1:0.
Több ezer főnyi közönség előtt folyt le e két kiváló csapatunk...
A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az Albrecht-kombináció likvidálását követelik A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az...
Politikai körökben a Zadravetz püspök letartóztatásai megindult...
A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról
A Népbíróság Horváth-tanácsa tegnap délben hirdette ki ítéletét Hindy...
Elfogták az újpesti összekötő vasúti hidat felrobbantó Hádi századost Elfogták az újpesti összekötő vasúti hidat felrobbantó Hádi...
A politikai rendészeti osztály detektívjei elfogták Hádi (Hartmann)...
Betörés a pápánál Betörés a pápánál
A mult héten tárgyalta a római törvényszék azt a nagy betörést,...
A hetvenéves báró Braunecker Armandnét házvezetőnője kivitte az Irgalomházba és lakását teljesen kifosztotta A hetvenéves báró Braunecker Armandnét házvezetőnője kivitte az...
Az elmúlt hét végén föltűnést keltett, hogy a rendőrség letartóztatta...
Hős búvárok haditettei Hős búvárok haditettei
Az „Artiglio” tengerkutató olasz anyahajó derék búvárai,...
Mátyás király birodalma és Magyarország jövője” Mátyás király birodalma és Magyarország jövője”
„Mátyás király birodalma és Magyarország jövője” a czíme...
A képviselői és tisztviselői összeférhetetlenség A képviselői és tisztviselői összeférhetetlenség
Az összeférhetetlenségi törvény szigorításáról szóló javaslatot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98