Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

A kisdednevelés egy uj módszere - Montessori módszer 1.

A kisdedóvás és kisdednevelés egyik legfontosabb feladata minden művelet társadalomnak. Mint ahogy a gyümölcsfát már csemetekorában gondos ápolással öntözgetéssel, tisztogatással és fattyuhajtásainak nyesegetésével nevelhetjük nemes gyümölcsöt termő fává, akként a kisdedet is már zsengekorában kell ápolni, gondozni, nyájasságra, illedelemre, szeretetre, tisztaságra és rendszeretetre szoktatni, esetleges rossz hajlamaitól megszabadítani.

Ezt a feladatot tölti be a kisdedóvóintézet. Ez a hasznos intézmény nálunk már az 1828-ik évben lépett életbe. Kezdeményezője Brunswick Teréz grófnő, brünni szerzetes hölgy volt. Nemcsak hazánkban, de az egész Habsburg-birodalomban az általa alapított budai kisdedóvó volt az első ilynemü intézmény. Anyja házában nyitotta meg Budán az első óvodát, melyet Angyalkertnek nevezett el. E szép nevet adta az általa az ország különböző városaiban alapított többi 11 kisdedóvónak is. A nemeslelkü hölgy boldog elégtéttel látta, hogy ez a szám lassanként 80-ra emelkedett.

Az 1891-ik évben hazánk törvényhozása törvényt hozott a kisdednevelés rendszeréről. Kisdedóvóintézeteket és gyermekmenedékházakat létesítettek: az állam, a községek, a hitfelekezetek, jogi személyek és – de csak engedélyezés mellett – magánszemélyek is. Minden város és minden község, amelyekben az évi egyenes államadó 15.000 forintot meghaladt, köteles volt kisdedóvó intézeteket felállítani és fentartani.


Azóta a kisdedóvódák annyira megszaporodtak, hogy minden valamirevaló falunak van ilyen intézménye. Ámde a tudomány haladása nem ismer megállást, a nevelés pedig tudomány, még pedig a gyakorlati tudományoknak egy fontos ága. Ma már a kisdednevelés nem szorítkozik az imént felsorolt feladatokra, hanem egyéb feladatokat is tüzött ki maga elé.

Ezeket a feladatokat a szellemesen konstruált u. n. Montessori módszer oldja meg igen sikeresen. A mindössze néhány éves, de a művelt külföldön máris elfogott kitünő módszer nevét alkotójától, Montessori Mária dr. római orvos-pedagógustól vette és megérdemli, hogy nálunk is mennél előbb elterjedjen. Néhány Montessori-féle magánkisdednevelőintézet már szép sikerrel müködik hazánkban is.


(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kisdedóvás Montessori - módszer
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98