Dtum
Login with Facebookk
1923 | December

Beszéd az uj gazdagokhoz

E csikorgó hideg éjszakán a város minden részéből magam köré szeretném gyüjteni az uj gazdagokat és elmondani nekik, ami régen nyomja a szivemet. Megkérdezném először, hogy miért élnek. Az élet ugyanis, amelyből senkinek nincs haszna, nem is élet.

 

Megkérdezném, tudják-e azt, hogy a dusgazdagság nemcsak autóval, kíméletlenséggel, rossz modorral, festett szájjal, csincsillabundával. patalógikus önzéssel jár, de kötelezettséggel is, hazával, társadalommal, kultúrával és a szegénységgel szemben. Ó előre tudnám a válaszukat, nem lepne meg a vakságuk, ostobaságunk és arroganciájuk.

 

Azt mondanák, törődjék az ur a politikával, amely bennünket nem érdekel, a kultúrával, amelyhez nincs közünk és a szegénységgel, amely pukkad a mi gazdagságunktól. Különben is, csak irigység és elfogultság beszél az urbol, most látszik, hogy a liberalizmusa, amit hétről-hétre prédikál, egy követ fuj a fajvédőkkel. És már többen ott is hagynának, a japán pincsiket fölháborodva vinnék ölükben a fehérbóbitás nurse-ok az uj gazdagság oly riadtan távolodna tőlem, mint egy bélpoklostól.

 

Utánuk kiáltanám: A ti lelketlen, műveletlen, rikító szerepléstek, mohón összekapott vagyonotok, amely nem expiál, nem szárit könnyeket, nem békit sziveket, a magyar nyugtalanság, gyűlölködés, általánositás egyik főoka. A szabadelvüség és demokrácia nem lehel e néger társadalom spanyolfala. Józanodjanak, tanuljanak, eszméljenek. Ne vigyék a vágyukat, mulatni és élvezni vágyásukat, életörömüket és gondatlanságukat maguk előtt, mint a búcsúsok a templomi zászlókat. Az epedésüket, hogy minden gyönyört, amitől elkéstek férges ágyaikban, az elmulasztott éveket, napokat, pillanatokat egyszerre fölhabzsolják, kiürítsék és kellemesen megemésszék.

 

Minek lázítanak fekete arcukkal, ami akkor is borostás, ha frissen van beretválva, vörös kezükkel, vadonat aranyfogsoraikkal, rettenetesen fénylő körmeikkel, indiánus ékszereikkel, egész sivár lényükkel. Amig meg nem érzik, hogy milliárdjaikhoz mindnyájunk nyomorából, könnyéből, szétroncsolt melléből tapad valami, addig ugyanolyan martalócok, mint akik kifosztják a csataterek halottait. Amig a lelkiismeretük nem dörömböl a szivük helyén, addig szánalmunk, megvetésünk kiséri őket legszomorubb karácsony utolsó vasárnap éjszakáján.

 

Ők persze fütyölnek minden véleményre, annak a pesti amerikanizmusnak reprezentánsai, amelynek szemében a tolvaj is zseni, ha nem kapjak rajta. Ez az társadalom, amelynek se istene se hazája, se szolidaritása, se elérzékenyülése, de részvéte, csak éhsége és szomjusága. Hallom a csámcsogásukat és utálatom irántuk, mint a vas a tüzben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tánc az Aranyborjú körül A Pénz Birodalma
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kesztyű-esküvő Kesztyű-esküvő
Hollandiában a házasság kötésnek az a különös formája dívik, hogyha a...
Megalakult a kormány Megalakult a kormány
Végre van uj kormány. Nem uj, mert hiszen a politikai...
Gyephockey mérkőzés Gyephockey mérkőzés
Áldozó csütörtökön délelőtt 11 órakor érdekes gyephockey mérkőzés...
Németország hadizsákmánya Németország hadizsákmánya
Mint illetékes helyről közlik, a Németország belsejében lévő...
A lovak darwinismusa A lovak darwinismusa
A kép első tekintetre is azt magyarázza, hogy mennyire alá van vetve...
Nagy vasúti szerencsétlenség Nagy vasúti szerencsétlenség
Senecs (Amerika) közelében borzalmas vasuti szerencsétlenség történt....
A levegő ellenállása A levegő ellenállása
A levegő ellenállásának törvényeit csak legujabban kezdik a tudósok...
Rövidek Rövidek
A Reuter Iroda parlamenti szerkesztőjének jelentése szerint Churchill...
Győzelemről-győzelemre Győzelemről-győzelemre
Diadal jár az osztrák-magyar és a német seregek nyomában....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98