Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Milliós betörések tettesei kerültek rendőrkézre

Kifosztott üzlet. – Társzekérrel szállitották el az árukat. – Megkerültek az ellpott értékek.


A Hétfői Hírlap tudosítójától.


A mult év decemberében, épp karácsony előtt Erzsébetfalván a Piactéren lévő Giddli és Varjas-féle divatáruüzletet teljesen kifosztotta egy betörőtársaság. A bolt udvarába a keritésen keresztül másztak be a tettesek. A sötét udvaron az üzlet udvar felöli főfalát, amint a helyszini vizsgálatkor megállapitották, négy-öt ember kezemunkája kibontotta. Hatalmas rést nyitottak be a boltba, amelynek utcára nyiló nehéz ajtaját erős biztonsági zár és lakat védte.


A divatáruüzlet minden elvihető és összecsomagolható áruját a betörők az ott levő zsinegekkel összekötötték és elszállították. Reggelre csak a szertehullott, szétdobott téglákat és a kerités felé haladó rengeteg lábnyomot találták meg.


Az akkor megindított nyomozás kideritette, hogy a kereskedő által bejelentett két és félmilliót érő hiányzó árut egy társzekéren vitték be Budapestre. A kocsi egész éjszaka ott várt a kökerités mellett, amíg a falbontó betörők minden árut a kocsira raktak.


A budapesti főkapitányságon Nagy Dénes detektivfőfelügyelő és csoportja kezdette meg ebben az ügyben a nyomozást.


Ugyancsak Erzsébetfalván a Bem utca 27. számu lakásban, amely Burger Ármin földbirtokos tulajdona, szintén betörők jártak. A betörők mintegy félmillió értékű ruhaneműt loptak el. Budapesten az utóbbi két héten ugyancsak egymásután fordultak elő hasonló állkulcsos betörések. A Mária-utca 8. számu házban özv Bereczky Lajosné lakásába hatoltak a tolvajok s a feltört szekrényből egy kazettát vittek el. A vaskazettában másfélmillió értékű különböző családi ékszert tartottak. Ezeken a betöréseken kívül még több helyre törtek be s jó pár milliót érő ruhaneműt, szőnyeget vittek el.


Hosszas nyomozás után a Nagy Dénes csoport elfogta Czeczei Ferenc és Francsics Imre rovottmultu embereket. Csakhamar beismerték, hogy Magera Géza, Nits József és Illia Ferenc nevü társaikkal ők jártak Erzsébetfalván és ők követték el a sorozatos budapesti betöréseket. Az utóbbiakat épp akkor fogták el, amikor a Bereczkyné ékszereit vitték eladni. Zsebükben megtalálták az összes ékszereket. A kifosztott üzlet összes árui is megkerültek. A kocsival Erzsébetfalváról egyenesen a Haller-piacra hajtottak, ott béreltek egy üres bódét, odarejtették az összes lopott holmikat, amit a detektivek meg is találtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98