Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

A mesterséges trágya 1.

A talajok termékenységének fönntartására és fokozására az ember ősrégi idők óta használja az istállótrágyát, amellyel nemcsak a talajból kivett növényi táplálóanyagokat pótolja, hanem a talaj fizikai állapotát, víztartó képességét is javítja, továbbá olyan anyagot visz a földbe, amely a talaj hasznos mikroorganizmusainak is táplálóanyaga.

Az istállótrágya termékenységet fönntartó és fokozó hatását tehát nemcsak a benne lévő növényi táplálóanyagok, úgymint nitrogén, foszfor és kálium állapítják meg, hanem lényegesen hozzájárul ehhez az is. hogy az istállótrágya sok szerves anyagot tartalmaz olyan alakban, amely nagyon hasonlít a talaj humuszához. Az istállótrágyával a talajnak a művelés következtében megfogyó humuszát is pótoljuk.

Nagy fontosságánál fogva ez a folyamai már régebb idő óta foglalkozatja az agri-kulturchemikusokat, akik közül különösen Dr HÉRAIN és WOLLNY vizsgálatai ismereteinket a gyakorlat szempontjából is nagyjelentőségű megismerésekkel gazdagították.

Legújabban a föld egyik legrégibb kísérleti állomásán, Rothamsledben (Anglia) végeztek vizsgálatokat abból a célból, hogy a trágya érésekor végbemenő folyamatokat jobban megismerjük. Ezek eredményeképpen HUTCHINSON és RICHARDS olyan eljárási dolgozlak ki, amellyel mesterségesen, az istálló kikerülésével, állíthatunk elő a szalmából olyan anyagot, amely az istállótrágya legfőbb sajátságaival bír és amelyet ennélfogva, „mesterséges trágyának" nevezhetünk.

Ennek nagy gyakorlati jelentősége is van, mert az utóbbi években az állatállomány csökkenésével kevesebb istállótrágya jut a termelés céljaira. Különösen érzik ezt a kertészek, sok istállótrágyára van szükségük.

HUTCHINSON és RICHARDS vizsgálatai szerint a szalmának humusszá való átalakulása a levegő közreműködésével történő erjedés, melyet cellulózt elbontó mikroorganizmusok végeznek. Ahhoz, hogy ez az erjedés kellő sebességgel menjen végbe, bizonyos mennyiségű nitrogénnek is kell jelen lennie valamilyen ammoniumvegyület alakjában.

Az istállótrágyában ezt a nitrogént az állatok vizeletében levő karbamid szolgáltatja, egy olyan vegyület, melyet bizonyos mikroorganizmusok nagyon könnyen alakítanak át ammoniává. Ahhoz, hogy a szalma humusszá alakuljon át, nincs szükség sok ammoniára, ha a szükségesnél több ammonia van jelen, ennek legnagyobb része elvész.

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98