Dtum
Login with Facebookk
1923 | Június

Az alma és őszibarack illatanyaga

Közlönyünk egyik számában érdekes ismertetést jelent meg az alma illatanyagáról WlNDISCH R. tagtársunk tollából.1 Különösen a Ben Davis, Springdale és a Golden Beauty almaféleségek illatanyagábó1 és előállításáról emlékezik meg, amelyet POWER F. B. és CHESNUT V. amerikai kutatók vizsgáltak meg pontosan.

A megvizsgált almafajok között azonban találtak olyanokat is, amelyeknek szagában gyengén kiérezhető rózsaillat is felismerhető volt, úgyhogy célszerűnek látszott a vizsgálatokat szélesebb alapokra kiterjeszteni. Különösen a Mc. Intosh almának volt kellemes rózsamellékszaga s így a vizsgálat fősúlyát főleg erre az almafajtára fektették. A már WINDISCH által leírt módszerekkel a fenti alma héjának 31'75 kilogrammjából kiindulva 0'6955 g gyengén sárgás, igen kellemes szagú olajat állítottak elő, amely aldehid- és furfurol-reakciót adott.

Egy további vizsgálat alkalmával 36'85 kg almahéjból kiindulva és a desztilláláson és dúsításon kívül más kémiai műveleteknek is alávetve sikerült a rózsaillat előidézőjét, a geraniolt, vagyis egy C20H18O összetételű alkoholt kimutatniok. Ezen alkotórészen kívül az egyes benne foglalt észterek alkotórészeit is sikerült kimutatni, különösen a valeriánsavat és ez amylalkoholt.

Az illatanyagon kívül tartalmazott még egy 54 C° olv. pontú szénhidrogént is, amely a Ben Davis almából kapott terméktől igen kevéssé különbözött (olv. p. 63 C°). Ezen alma illatanyagára vonatkozó kísérletek eredményeképpen egy igen kellemes és finom almaszagú, syntetikus almaolajra jelentettek be szabadalmat, amely az amylalkohol hangya-, ecet-, capron-, caprylsav esztereiből, acet-aldehidből, geraniol- és geranylformiátból áll és kitünően alkalmas élelmiszerek és italok zamatosításán kívül főleg alma jam-ek illatosítására.

Ugyancsak a két előbb említett kutató az őszibarack illatanyagát is vizsgálat alá vette. 135 kg friss őszibarack magtalanított húsát vízgőzzel ledesztillálták és bepárolva 1350 g olyan párlatot kaptak, amelyben oldott illóanyag elszappanosítható volt. Az így kapott olajmennyiség 0'2297 g (0'00021 %) főleg linaloolt tartalmazott, amely egy harmadrendű, szintén C10H16O összetételű alkohol és a geraniollal rokonságban áll.

Ezen adat segítségével a syntheikus őszibarack illatanyaga a hangyaecet-, valerian- és caprylsav linalyl éteréből áll, kevés acetaldehidből és furfurolból. Ezen anyagból, ha a kellő arányt betartjuk, valóban egy olyan illat állítható elő. amely az őszibarack friss illatától semmiben sem különbözik.

Lakner Antal

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lengyel beszámoló a szovjettel folytatott diplomáciai tárgyalásokról Lengyel beszámoló a szovjettel folytatott diplomáciai...
Hivatalosan közlik: Azok a sorozatos megbeszélések, amelyek Litvinov...
Intolerance Intolerance
Griffithnek, a kitűnő amerikai filmrendezőnek, a tévedése igen nagy:...
Vilmos császár őrizete Vilmos császár őrizete
Újfajta védelem Vilmos császár biztonsága érdekében. Még sem lesz...
Hódmezővásárhelyt és Makót kiürítették a románok Hódmezővásárhelyt és Makót kiürítették a románok
Alábbi táviratunk arról a rendkivül nagyjelentőségű eseményről számol...
Magyar – olasz labdarugó mérkőzés. Magyar – olasz labdarugó mérkőzés.
Verőfényes gyönyörü időben folyt le az első magyar-olasz...
Vannak-e becsületes emberek? Vannak-e becsületes emberek?
A kérdés tulajdonképen rosszul van feltéve. Mert persze hogy vannak...
Maheza Maheza
Ez a neve annak a legünnepeltebb táncosnőnek, aki néhány hét óta...
Nevetve cáfolja öngyilkossága hírét Hircsák, a válogatott hokikapus Nevetve cáfolja öngyilkossága hírét Hircsák, a válogatott...
Sportkörökben nem kis feltűnést keltett az a hír, hogy Hircsák...
Müller és Sipos Annus győztek az MTK asztalitenisz-versenyén Müller és Sipos Annus győztek az MTK asztalitenisz-versenyén
Nevéhez nem méltó keretben, gyönge rendezésben fejezte be vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98