Dtum
Login with Facebookk
1923 | Március

Az illóolajok antiszeptikus hatása

 Az újabb irodalomban egyre gyakrabban találunk olyan közleményeket, melyek az illóolajok antiszeptikus hatásáról számolnak be s noha nagy részük már ismert dolgokat tárgyal, mégis igen gyakran, különösen a részletekben, sok érdekes új dologról adnak híradást.

Közérdekénél fogva különösen két olasz kutatónak a munkája érdekes. A mindennapi élet s különösen a szokás, de főleg a divat, ma már a kulturéletnek egyik tényezőjévé avatta az illóolajoknak valamilyen formában való használatát s így éppen antiszeptikus tulajdonságuknál fogva az illóolajok közegészségünknek is szolgáivá szegődtek.

 

A kölnivíz, a különböző parfőmök, a szappan illatosítása stb. a testre kellemes frissitő hatásukon kívül még fertőtlenítő hatásukkal is kitűnnek, sőt az illóolajokat az orvosi tudomány is felhasználja éppen ezen tulajonságuk alapján igen jó eredménnyel. "Vetol" néven egy olyan illóolajkeveréket használnak sebészeink, amely antiszeptikus hatásán kívül a sejtek sarjadzását is elősegíti s ezáltal a seb gyógyulását sietteti.

G. Gatti és R. Cayola 1 a furunkulusokat és kelevényeket okozó Staphylococcus pyogenes, aureus és a Steptococcus pyogenes, továbbá néhány penészfaj viselkedését vizsgálták a legkülönbözőbb illóolajokkal szemben. Ezekre rögtön pusztítólag hat a szegfű-, sassafras-, santalfa-, mentha-, thymián-, fahéj- és kámforolaj.

Igen jó antiszeptikus hatásúaknak találták az eucalyptus, levendula és az ibolya olajait. Kevésbbé jók a boróka-, bergamotte-, rózsa-, pacsuli- és a verbenaolaj; igen gyenge hatásúak a Neroli-, Geranium-, Vetiver-, Jasmin-, Opoanax-, Origanum- és Lamongras-olaj. Ezeket az eredményeket nemcsak a tudományos munka, hanem a gyakorlat is értékesítheti.

A pipereszappanok antiszeptikus hatását ezen eredmények alapján lényegesen megjavíthatjuk és tisztán a parfümőr ügyességén múlik az első és második csoportba tartozó illóolajokat úgy kombinálni, hogy a keverék illata is megfeleljen bizonyos ízlésnek.

Egy francia szabadalom 2 szerint, ha thymián- és szegfűolajat cholsavas nátrium vizes oldatában emulgálunk, akkor az már igen nagy higításban is alkalmas sebkezelésre. Wallis R. L. 3. egynéhány olyan magasabbrangú phenolt, mint például a thymol, vízzel emulgálva igen jó fertőtlenítő szert állított elő, amely különösen élelmiszerek, hús és halneműek konzerválására alkalmas.

Általában azt mondhatjuk, hogy az illóolajok használata az oldószer drágasága folytán inkább emulgált állapotban kezd terjedni. Az illóolajokat bizonyos anyagok hozzáadására, mint például törökvörös olaj és más szulfonált olaj, diszpergálják valamilyen védő kolloid jelenlétében, rendesen vízben. Az ilyen diszpergált illóolaj anélkül, hogy hatásosságából veszítene, igen alkalmas fertőtlenítésre, és nemcsak előállítása olcsó, hanem sokszor használata is egyszerűbb.

A különböző illóolajoknak a gőze is antiszeptikus hatású. 4. Ha gyapotot Meningococcus Ebert-féle balcillus (typhus). Staphylococcus, diphteria vagy lépfene (Anthrax) bacillusainak kultúrájával fertőzünk és egy csirátlanított próbacsőbe helyezünk, amelynek a fenekén egy csepp illóolaj van, amely gőzt szolgáltat, akkor az egyes fajokra nézve az illóolajokból egy olyan skálát állítanak össze, amelynél az antiszeptikus hatás növekedése kidomborodik. A fenti mikroorganizmusokra különösen a citrom-, narancs- és thymián-olajnak van ölő hatása.

Az olyan helyeknek a levegőjét, hol sok ember van, már régebben frissitik fel szétporlasztott illóolajokkal s erre a célra különösen a fenyőtű olaját használják. Visszatérve az előbb említet illóolajdiszperzióra és ugyancsak ezek antiszeptikus hatására, nyilvánvaló, hogy olyan helyeken, ahol igen sok és sokféle ember fordul meg, mennyire helyénvaló az illóolajoknak a levegőben való elporlasztása.

Lakner Antal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A vakság lélektana A vakság lélektana
Javal Emil, a párisi Sorbonne-egyetem nyugalmazott szemész-tanára két...
Rövidek Rövidek
Apponyi Albert gróf keddi temetése után dől el a kérdés, ki váltja...
A Szemző-Léderer párbaj sebesülés nélkül végződött A Szemző-Léderer párbaj sebesülés nélkül végződött
Az olvasók előtt még emlékezetes az az affér, mely Bécsben Szemző...
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején a Vörös Újság és a Népszava kivételével...
Psychoanalizis és okkultizmus  2. Psychoanalizis és okkultizmus 2.
Fölállihatjuk azt az axiómát, hogy minden ember távolbalátó, mert...
Történetek Liszt Ferencz gyermekkorából Történetek Liszt Ferencz gyermekkorából
Liszt Ferencz atyja testestül-lelkestül magyar ember volt, anyja...
Barlangkutatás Betfián Barlangkutatás Betfián
Már századok óta ismertek a biharvármegyei Püspök-fürdő közelében...
Kormányzót kíván a kisgazdapárt az ország élére Kormányzót kíván a kisgazdapárt az ország élére
Az országos kisgazda és földmívespárt vezérlő bizottsága még október...
Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra
A Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra, amely 1899-ben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98