Dtum
Login with Facebookk
1923 | Május

Angol lapok Bethlen-kormány helyzetéről

London, május 26.
Az angol sajtó még mindig nagy rokonszenvvel és sajnálkozással tárgyalja azt a körülményt, hogy a magyar külföldi kölcsön a franciák álláspontján hajótörést szenvedett.


A „Times” nagy megelégedéssel emlékezik meg arról a körülményről, hogy gróf Bethlen helyzete megszilárdult. Ez annak a barátságos fogadásnak köszönhető, amelyben a magyar miniszterelnök a nagyhatalmak három fővárosában, kivált pedig Londonban részesült. Bethlennek sikerült Magyarország gazdasági elszigeteltségét megtörnie az által, hogy személyesen bekapcsolódott az európai politika intézésébe oly kiváló módon, amely minden tekintetben hízelgő. Bethlen gróf utazásából a szükséges erőt vitte magával haza Magyarországra, ahol képes lesz a belső problémákat megoldani és a parlamenti helyzetet tisztázni.


A „Times” kereskedelmi mellékletében sajnálkozásának ad kifejezést afölött, hogy a jóvátételi bizottság francia elnöke döntő szavazatával megakadályozta Magyarország talpraállításának lehetőségét.


Az „Econimist” azt reméli, hogy Magyarország gazdasági helyzetének alapjai nincsenek annyira ingatag állapotban és hogy Magyarország nincs is annyira megterhelve adóssággal, mint Ausztria. Ennélfogva Magyarország gazdasági helyreállítására nagyobb remény. Mindenekelőtt a magyar pénzügyminiszter befolyását és tekintélyét kell helyreállítani. Erre azonban nem alkalmas az a módszer, hogy Magyarország pénzügyeit nemzetközi ellenőrzés alá helyezzék. Egy mezőgazdasági állam a pénz elértéktelenedése nem jelenti ugyanazt a bomlást, mint egy ipari államban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Bethlen István Kállay Tibor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98