Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Két tűz közé kerül a kormány

A parlament várva-várt szünete olyan időben következik el, amikor a körülmények véletlen közrejátszása a parlamenti szünet mellé nem hoz egyszersmind politikai szilnetet is. Az utolsó idők forrongó pártviszonyai végre-valahára talán meghozzák majd a politikai káoszból való kimenekülést, a politikai láthatár megtisztulását. Kétségtelen ugyanis az, hogy gróf Bethlen István meghatározott céllal indult meg abban az irányban, hogy a kurzus lefaragásával megteremti a politikai konszolidációt. Ebben az irányban tagadhatatlanul tett is már néhány lépést, de a végső célhoz még távol van.


A helyzet ezuttal magától alakul és gróf Bethlen István valószinüleg most anélkül jut előre, hogy a szükséges lépéseket megtenné; sőt, a vele szembenálló oldalon arra számítanak, hogy lényegesen messzebb fog eljutni, mint ahogy azt célul tüzte ki magának. Az események és idők sodró ereje hozza meg azt a szituációt is, hogy gróf Bethlen István kormánya rövidesen két tüz közé kerül, mert amig hamarosan arra lehet számítani, hogy az egyik oldalon minden eddiginél hatalmasabb módon alakul ki a demokratikus és liberális pártok együttmüködése, ugyanakkor ma már egészen biztosra veszik annak az ellenzéki pártnak a kialakulását, amelynek szinét Wolff Károly, Friedrich István és Gömbös Gyula adják meg. Ott, ahol objektíven ítélik meg a helyzetet, számolnak azzal, hogy a Bethlen-kormány, de legelsősorban a miniszterelnök, aki kitünő taktikusnak bizonyult, két tüz közé kerülve is meg tud állani a helyén.


Mindamellett sokkal természetesebbnek tartják azt, hogy a kormány a szélső jobboldal leválása után balfelé fog orientálódni, amire annál nagyobb szüksége lesz, mert ha Wolffék a kormánypártiság és Friedrichék Andrássy fékező hatása alól felszabadulna, egyáltalában nem a józan mérséklet és nem a szelíd konzervatizmus megnyilatkozásait várják tőlük, hanem ennek éppen az ellenkezőjét. Azzal az agitációval szemben, amelyet ők ki fognak ejteni és azzal az eshetőséggel szemben, hogy ujból faktorokat fognak csinálni egyes, a közelmultban nem éppen szimpatikusan szerepelt alakjaikból, - mindezekkel szemben nem lehetetlen, hogy a kormány a baloldalon keres szövetségeseket, vagy ha egyelőre nem is teszi ezt, de mindenesetre a baloldallal szemben konciliáns magatartást fog mutatni.


Amikor az események a baloldal felé tolják a kormányt, egészen természetes jelenség az, hogy ezt a baloldalt bizonyos körök minden erővel kompromittálni kivánják. Eddig Rassay Károlylyal szemben mindig azt hangoztatták ezek a támadások, hogy az oktobristákkal árul egy gyékényen. Maga gróf Bethlen István pedig egyik beszédében, elismerve Rassay nagy kvalitásait, csaknem egyenesen felszólította őt az oktoberistákkal való szakításra, mert ezt látta a miniszterelnök olyan pontnak, ami áthidalhatatlan ürt von közöttünk. Rassay tökéletes bizonyságot tett arról, hogy ő reális politikát kíván folytatni. Tanuságot tett erről azzal, hogy tényleg megvált az oktoberistáktól.

 

A munkapárti politika itt szimatol most veszedelmet. Attól félnek, hogy Bethlen megegyezik a baloldallal és akkor az ő befolyásuk meggyengül és a kormány politikájában a ő szintelen és szunynyadozó liberalizmusukat a tisztult demokrácia fogja felváltani. Ez az oka annak, hogy éppen munkapárti oldalon eresztették fel a Szende Pál vacsorájáról szóló mesét, hogy ezáltal a baloldalt kompromittálják és lehetetlenné tegyék a miniszterelnöknek balfelé való orientálódását.


Ezek azok az események, amelyek a közel jövőben várhatók, vagy amelyeknek kialakulása meg fogja adni a jövendő politikájának irányát. Ez a hét döntő jelentőségü annál is inkább, mert az Országos Polgári Párt és a baloldali blokk kialakulásában is elhatározó jelentőségű mozdulatokat várnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Friadrich István Gömbös Gyula  Bethlen István Rassay Károly Nagyatádi Szabó István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98