Dtum
Login with Facebookk
1923 | Május

Magyarország 1923. évi kardvívó bajnoksága

Bajnok: Garai János (NVC)

Május első vasárnap ugyancsak összetorlódtak a sportesemények. A magyar birkózóbajnokságok, az osztrák-magyar futball mérkőzés, az első atlétikai pályaverseny megosztották a sport iránt érdeklődő közönséget. Dacára annak, amikor délután fél 6 órakor megkezdődött a műegyetem hatalmas aulájában a kardbajnokság döntője, a pompásan berendezett lépcsőzetes ülőhelyet az érdeklődő közönség teljesen megtöltötte.

Szombaton délelőtt 10 óra után kezdődtek a kardbajnokság előmérkőzései tíz csoportban. A VII.-ik csoport kivételével minden csoportba bejutott 1-1 holland vívó. Már az előmérkőzések igen nagy érdeklődés mellett folytak le, amely a külsőségekben is megnyilvánul. Nagy Béla dr. elnöklete alatt pontosan megjelentek a kijelölt zsűritagok s így gyorsan és kifogástalanul peregtek le az egyes csoportok küzdelmei.

Természetes, hogy az általános érdeklődés és figyelem a hollandok felé fordult, akik közül de Jong kapitányt, Európa múlt évi kardbajnokát, téli látogatása alkalmából ismerjük. Mindenki kíváncsi volt, hogy a többi holland vívó hogy állja meg a helyét. Mikor komoly sportról van szó, a kritikának mentesnek kell lenni minden rokon- és ellenszervtől. Annál örvendetesebb reánk nézve, hogy csak a dicséret hangján kell megemlékeznünk a holland kardvívás általános színvonaláról.

Az előmérkőzések nem nélkülözték a meglepetéseket, amelyek közül a legfeltűnőbb volt Rádynak, a Hősök kardversenye győztesének a kiesése.

A békeévekre emlékeztető közönség, idegekre menő érdekfeszítő küzdelmek, sok gyönyörű asszó, igazán magas színvonal jellemezte a bajnokság döntőjét. A legutolsó asszóig kétséges volt a bajnokság kérdése. Eleinte Mészáros, Schenker, Garai, Trstyánszky, Szécsy vezet, majd Trstyánszky és utána Schenker elmarad a vezetőktől Posta tör elő.

Postát Szécsy és Garai veri meg: az utóbbi kettőnek az utolsó asszóig 2-2 veresége van. Ekkor összekerülnek és Garai győz. Így Postával Garai kerül össze holtversenyben a bajnokságáért. A befejezésekért szintén egy egész csomó holtverseny keletkezik, amelynek levívása után a következő eredménnyel végződik a döntő.

Bajnok: Garai János (NVC) 7 győz. 2. Posta dr.(MAFC) 7 gy. 3. Szécsy (MAFC) 7 gy.  4. Trstyánszky (MAC) 6 gy. 5. Mészáros (MAC) 6 gy. 6. Schenker (MOVE) 4 gy. 7. Glykaisz (MAFC) 3 gy. 8. Tóth dr. (MAC) 3 gy. 9. De Jong (Hollandia) 1 gy. 10. Dunay (BBTE) 1 gy.

A győztes Garai János régi kitűnő vívója az első klasszisú magyar versenygárdának. Sokszor volt favorit, de idegei mindig felmondták a szolgálatot. Most sikerült végre a bajnokságot megnyernie, amelyet elejétől végig tartó kitűnő vívásával derekasan megérdemelt. Úgy a közönség, mint a szakemberek, egyöntetűen örültek Garai győzelmének, amely egy, majdnem 20 éves szorgalmas, fáradhatatlan munkának megérdemelt eredménye.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98